yeni nesil elektrik motorları

kacmazzz

Üye
Katılım
13 Eyl 2011
Mesajlar
110
Puanları
1
Cari açığa ‘verimli motor’ ayarı
Yoğun elektrik kullanan sanayi sektörünü enerji tasarrufuna zorlayacak yeni bir düzenleme yapıldı.


Yeni tebliğle birlikte fabrikalarda daha az enerji harcayan yeni nesil motorlara geçilecek. Üretilen elektrik enerjisinin yaklaşık yarısının tek başına tüketildiği sanayi sektörüne, tasarruflu elektrik tüketen makine ve motor kullanma zorunluluğu geldi. Elektrik Motorları ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayınlandı.

Yeni üretim duracak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni tebliğe göre bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren aşamalı olarak sanayide daha verimli elektrik motorlarına geçiş başlayacak. Tebliğ ile birlikte düşük verimli, daha çok enerji tüketen elektrik motorları artık üretilemeyecek, piyasaya sürülemeyecek, yeni elektrikli motor üretimi, kullanımı ve satışı da üretici ve dağıtıcılar için zorunlu olacak.

Çok elektrik tüketiyor

Bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, düzenlemeyle cari açığı azaltmayı hedeflediklerini söyledi. Ergün şöyle devam etti: "Daha verimli motor demek, enerji faturasının düşmesi demektir. Ülkemizde üretilen elektriğin yaklaşık yarısı, sanayideki elektriğin ise yaklaşık üçte ikisi motorlar tarafından tüketiliyor. Bu da sanayide yüksek verimli motor kullanımının enerji maliyetinin düşürülmesinde çok önemli olduğunu gösterir."

Tamir etmeyin verimlisini alın

Yapılan hesaplamalara göre ortalama bir motor, satın alma maliyetine eşdeğer enerjiyi 2 ayda tüketiyor. Çalışma ömrü ortalama 20 yıl olan motorlar, bu süre içerisinde maliyetinin yaklaşık 50 katı enerji tüketiyor. Bakan Ergün, başlangıçtaki küçük fiyat farkı yüzünden işletmelerin verimli motoru tercih etmeyerek büyük zarara uğradıklarını söyledi. Ergün, verimsiz motorların arızalandıklarında tamir edilerek ve sargılarının yenilenerek ömürlerinin uzatılması yerine yüksek verimli motorlarla değiştirilmesi düşüncesinin artık Türkiye'de yerleşeceğini söyledi.

Alıntıdır.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Verimli motorun tarifini yapsalardı iyi olurdu. ne kadar verimli, neye göre verimli?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst