yeni nesil biyo yakıt (kimyasal islemsiz)

ç@yl@k

Üye
Katılım
8 Ağu 2007
Mesajlar
159
Puanları
1
Bakteriden biyo yakıt ürettiler!





--------------------------------------------------------------------------------

Amerikalý bilim adamlarý ikinci nesil biyo yakýt üretmeyi baþardý.

Amerikalý bilim adamlarý, genetik deðiþikliði kolay bir mikro organizma olan "Escherichia coli" adlý bakteriyi kullanarak, kimyasal iþleme baþvurmadan ikinci nesil biyo yakýt üretmeyi baþardý.

Nature dergisinde yayýmlanan araþtýrmaya göre, bilim adamlarý, biyodizel üretmek için Escherichia coli bakterisinden faydalanmanýn yeni bir buluþ olmadýðýný, ancak önceki çalýþmalarda yað asitleri eklenmesi gerektiðini, þimdi ise glikoz veya etanoldan doðrudan etil ester (organik bir bileþik) oluþturmasý için E. coli'yi genetik açýdan deðiþtirdiklerini belirttiler.

California'daki Berkeley Üniversitesinde araþtýrmayý yapanlardan Jay Keasling, "Doðrudan biyodizel üretimi saðlayacak genleri katýþtýrdýk. Bu önemli bir aþama çünkü yakýt üretmek için hiçbir ilave kimyasal iþlem gerekmiyor" dedi.

Ayrýca bir kez genetik deðiþiklik yapýldýktan sonra E. coli'nin biyodizeli doðrudan hücreden salgýladýðýný belirten Keasling, dizeli çýkarmak için hücreleri açmanýn artýk gerekmediðini, bunun da yakýt üretimi sýrasýnda önemli tasarruf saðlayacaðýný kaydetti.

Araþtýrmacýlar, ayrýca tahtanýn bileþenlerinden þekeri ayrýþtýrarak, selülozdan saðladýklarý enzimlerden bakteriyi elde etmeyi baþardý.

Bilim adamlarý, elde ettikleri bu geliþmenin, bakterinin organizmasýnýn, çok ucuz bir þeker kaynaðý olan selülozdan yakýt üretebilmesi açýsýndan çok önemli olduðunun altýný çizdi.

E. coli'den elde edilen biyodizelin suyla karýþtýrmadan yað gibi kullanma ve birkaç küçük genetik deðiþiklikle alkol veya baþka benzer ürünler elde etme avantajý da bulunuyor.

Bilim adamlarý, E. coli'den iki yýl içinde gerçek anlamda yakýt üretilebileceðine iþaret ediyor.

ilk nesil biyo yakıtların tersine, ikinci nesil biyo yakıtlar, beslenmede kullanılmayan tahta veya atık nebatat gibi organik malzemeleri kullanıyor.


+27 Ocak 2010 Çarþamba, 15:53
 
:DBenim de kanalizasyondaki metan gazından yüzde 100 bio yakıt projem var. Ama kimse ilgilenmiyor :) Ha kimse çakmak çakmasın ona göre:D
 
Biyo yakıttan enerji üretimi fikri bence çok iyi değil. Üretim yaptığımızda zaten doğaya zarar veriyoruz. Hem üretim yaparken zarar vericaz üstüne aynı tüketim zararımızda var. Ne anladım ben bu işten?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst