Yeni nesil aydınlatma : OLED

mstyalvac

Üye
Katılım
12 Ara 2008
Mesajlar
428
Puanları
1
oled.jpg

YENİ NESİL AYDINLATMA:OLED

Öyle bir teknoloji düşünün ki, alışkın olduğumuz her türlü aydınlatma aracını “modası geçmiş” hale getirecek olsun!

Bu teknoloji ne olabilir sorusunun yanıtı: ışıklı kaplama maddesi üreten bir makine, daha doğrusu bir yazıcı. Bu makine, ince bir plastik tabakasını çeşitli kimyasallarla kaplayıp, daha sonra da bunun üzerini ince bir tabaka metal folyo ile sarıyor. Ortaya çıkan bu tabakaya elektrik akımı verdiğinizde de yumuşak bir ışıkla aydınlanıyor.

İşin en güzel yanı tabakanın esnek oluşu. Bu da şu anlama geliyor: Tabakayı büküp kıvırabilir, pencerenizi bununla kaplayabileceğiniz gibi, bir yastığın etrafına sarabilir ya da dilediğiniz şekli vererek duvarlarınızı döşeyebilirsiniz.

Tabakanın ışık çıkarma özelliği, OLED (organik ışık verici diyotlar) olarak bilinen bileşenlerden geliyor. Henüz üstesinden gelinmesi gereken teknolojik zorluklar ve her yeni geliştirilen teknolojide olduğu gibi önemli bir üretim maliyeti sorunu var, ama bunların hepsi de kısa zaman içerisinde çözülebilecek sorunlar.

OLED’lerin televizyonlarda ve cep telefonlarının ekranlarında kullanımı da yakın. Siemens ve Philips gibi büyük isimler, kendilerine alternatif bir aydınlatma kaynağı sağlayacak olan bu teknolojiye para yatırmaya çoktan başladılar. OLED yazıcısıysa General Electric firmasına ait.

Peki bu teknolojiye neden gerek duyuldu? Günümüzde kullandığımız aydınlatma ampulleri, çoğunlukla küçük ve çok parlak. Bu nedenle de bu ampullere doğrudan bakılamıyor ve yumuşak ışık elde edilebilmesi için de buzlu cam ya da gölgelikler gibi ek düzenlemeler gerekiyor. OLED’ler ise bu sorunu tamamen ortadan kaldırıyor. Çünkü hem ışığın kendisi yeterince yumuşak hem de aklınıza gelebilecek çoğu şeyi OLED tabakasıyla kaplayarak ışık kaynağı haline getirebilme şansınız var. Firma daha şimdiden 25 adet OLED lambası prototipi üreterek bunları satışa sunmaya başladı.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Türkiyede Aydınlatma sektörüne giriş yaptımı bilmem ama TV sektöründe şu an ülkemizde,

Sony Eurasia, Ocak ayı itibariyle eşsiz OLED TV teknolojisini seçkin SONY mağazalarında BRAVIA XEL-1 modeliyle Türk tüketicilerin beğenisine sunuyor.

OLED pazarının durumu:

OLED pazarı dünya çapında 2005'ten beri her yıl %60'dan fazla büyümüştür. Pazar analisti NanoMarkets LC'nin tahminlerine global OLED pazarının 2013 yılında 4.5 milyar USD, 2015 yılında ise 5.9 milyar USD büyüklüğüne ulaşması beklenmektedir.

Cep telefonlarının ana ve ikincil ekranları ve MP3 çalarların ekranları şu ana kadarki en önemli satış kalemleridir.
Ancak OLED TV ekranları ve OLED aydınlatma ürünleri yakın gelecekte önemli pazar payı elde edecektir.

2015 yılına gelindiğinde üretilen tüm OLED ekranların %30'unun esnek tipte olacağı tahmin edilmektedir.

Yine 2015 yılında, üretilen tüm OLED ürünlerin %90'ının aydınlatma sektöründe kullanılıyor olacağı hesaplanmaktadır.
 

Benzer Konular

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,847
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst