Yeni Elektrik-Elektronik Mühendisi Ne Yapmalı?

i6157

Üye
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
26
Puanları
1
Yaş
35
değerli abilerim , kardeşlerim , arkadaşlarım.
orta seviye bir üniversitenin elektrik-elektronik mühendisliğinden mezun oldum. ne elektrikten anlıyorum tam anlamıyla ne de elektronikten.geçen bir mühendisle konuştum bana proje çiziyomusun dedi bende yok hiç çizmedim dedim aydınlatma bile mi çizmedin dedi yok dedim şimdiye kadar hiç karşılaşmadım okulda dedim. yeni mezunum tecrübem yok dedim . bizde yeni mezun olduğumuzda çiziyoduk dedi.ag-og projeleride çiziyoduk dedi. konuştuğum mühendis elektrik mühendisliği mezunu . bundan mı kaynaklanıyor anlamadım. okulda ne ders verdilerse öğrendim geçtim ama elektik mühendisi olarak tesisat bilgi seviyemi çok rahat size açıklayabilirim ; linye ve sorti hatlarını googledan öğrendim. sadece tanım olarak tabi. :)

nerde hata yaptım anlamadım ? şimdi iş ilanlarına bakıyorum teklif hazırlama , keşif matrah , hakediş bilen gibi yazılar yazıyor. bunları bilmek bir tarafa bu kelimeleri ilk defa duymuş bir mühendisin bu ilanlara başvuru yapması söz konusu olabilir mi ?

genel olarak mühendis arayanlar şunlar ;
1. elektronik kart , gömülü sistemler , haberleşme gibi konularda mühendis arayan firmalar.
2.satış mühendisi arayan firmalar.
3.inşaat taahhüt alanında mühendis arayan firmalar
4.otomasyon alanında mühendis arayan firmalar


şimdi size soruyorum hafta sonları plc kursuna gitmiş otomasyon üzerine kendisini geliştirmiş tekniker gibi mi çalışmalıyım (madem aynı işi yapıcaz neden üniversite okudum ki üniversiteye harcadığım zamanı plc ye harcasaydım şimdi ayağı yere sağlamca basan bir teknisyen olurdum bu alanda) yoksa linye ve sortiyi mezun olduktan sonra googledan öğrenmiş biri olarak elektrik proje üzerine mi çalışmalıyım ?
şunuda demeden geçmiyim tesisat üzerine kime soru sorsam 1-2 gün baksan halledersin diyo ama internetten indirdiğim projelere sadece bakıyorum. hiçbişey anlamadım.

konuyu tartışma olarak açmadım gerçekten yardıma ihtiyacım var. inşaat taahhüt alanını önerirmisiniz ?


3 ay bilgisayar kursuna gidipte fıstık gibi iş bulanlar var ne yani hatayı mühendisliği seçerek mi yaptık ?
yoksa diplomaya bir çakmak çakıp kpss ye (mühendis olarak girmek zor) düz memur olarak mı girsem ?
 
Hocam, şimdi bazıları diyebilir, ne işin var devlette bla bla. Bence kpss ye kastır. 85-90 puan arası bir puan al , 3 bin lira cepte olsun, daha sonra üst kurullar için kastır girebilirsen 4.500-5.000 tl cebinde olsun. Bu rakamlara o yukarda saydığın sektörlerde uzun yıllar geçtikten sonra anca erişebilirsin. Üstelik böyle temelsiz geldiğine görede 800- 1.000 lira, şantiye işi olursa 1.200 tl-1.500 tl arasında işe başlarsın. Gecen gündüzün karışır durur. Hayatın yani zamanın elinden kaçar gider. Bu devirde herkes kamuya geçmek istiyor çünkü dışarsının çılkı çıktı. Başka mesleklerde olmayan ama bir tek mühendislerde kendini geliştireceğim dalgası ve kandırılması olduğundan hala sömürülmeye devam eden bir çok kişide var. Gir devlete bide çalışan bir eş bul, hayatını kur. Diğerleri kendini geliştircem diye sabah sekiz akşam sekiz çalışırken, sen kamuda saygınlık ile rahatlıkla yaşarsın. Maaşın günü gününe ödenir, sigortan günü gününe ödenir, yıllık tatilin bellidir, resmi günler ve cumartesilerin tatildir. Maaşlarda bence oldukça iyidir. Eşinde çalıştın mı birikimde yapabilirsin bu arada zamanın olduğu içinde hayatını yaşabilirsin. Hiç bir kariyer sitesi sana 65 yaşına kadar nasıl çalışacağını söylemez.
 
@i6157

Aslında bu konuda yorum yapmak bana düşmez,ama madem ki pek cevap veren olmamış bende nacizane sorunla ilgli düşüncemi belirteyim.
İlk soru elektrik tesissatı sorusu. Bu konu aslında çok zor değil bir kaç site var autocad adı altında açılan ve çeşitli meslek gruplarını bir arada toplayabilmiş. Bu sitelerde elektrik projesi hakkında oldukça fazla bilgi toplayabilirsin. Autocad açısından pek zorluk çekeceğini söylemek doğru değil. Orta derece yeterde artar bence(yinede tecrubeli arkadaşlar daha net cevap verebilir.) Düz çizgi çekip kopyala yapıştırdan başka pek bişiy yok. Ama bu konunun birde matematik kısmı var. Çizilen projenin hesaplamaları(aydınlatma,gerilim düşümü) var, bunları çözebilirsen sorun olmaz.

PLC konusu benimde kafamı kurcalamıyor değil. Bunun okulla pek alakası yok. Okulda plc dersi almış olsan bile büyük ihtimalle analog kısmı duymamışsındır bile(bazı okullar yeni yeni başlamış diye duydum). Analog bilgin olmadan lamba yakıp söndürmekten başka bişiy olmaz bence. Bu alanda çalışmak istersen bence otomasyon firmasına yetiştirilmek üzere girip onlar seni sömürürken sende onları bilgi yönünden sömürüp daha iyi şartlarda işler bulabilirsin.

Arkadaşın dediği gibi kpss olayıda var, buda senin olaya bakmana bağlı ne desem boş
 
Ben olayı en geniş penceresinden anlattım, evde seni bekleyen eş ve çocuk plc nin analogunu yada autocadin ıvırını zıvırını sormayacak, o alanlarda çok iyi deneyime sahip olsan sana getrisi ne olur??? Olay "iş amaç değil araçtır". Devlette çalışmak basit bir düşünce yada bakış açısıda değildir. Aksine uzun vadeli olarak iş yaşamını hayatının bir yerine oturtmak, ölene kadar iş sıkıntısını çekmemektir. Autocadi nerdeyse uçuran her türlü aydınlatma ve elektrifikasyonu programını Autocad te yediren 1.500-2.000 lira maaş aralığında çalışan tonla bayan elektrik teknikeri vardır. Keza otomasyonda öyle. Ücretler çok düşük ve değmez. Bir fizyo terapist 3.500 lira ile başladığı ortamda , hayatı mantıklı temeller üzerine kurmak en önemlisidir. Ne demek istediğimi anlamışsındır.
 
Yelek kardeşim senin bütün mesajlarını nerdeyse takip ediyorum ancak bir şey kafama takılıyor sen temmuzda girecek olduğun sınavı kazanamazsan ne yapacan merak ettiğim için soruyorum altında bir şey arama
 
Yelek kardeşim senin bütün mesajlarını nerdeyse takip ediyorum ancak bir şey kafama takılıyor sen temmuzda girecek olduğun sınavı kazanamazsan ne yapacan merak ettiğim için soruyorum altında bir şey arama

Hocam, kpss 2010 puanım 86 şu son atamalarda yerleşme ihitmalimde vardı, ama 2012 ye daha iyi hazırlanıyorum, hazırlanmanın karşılığını alıyorum ki, kpds puanımda 96 bu b grubu mühendislik bile olsa 3,300 lira üstünde maaşım olur. A grubuna kasıcam , diyelim sınavda kötü bir durum gelişti atanamadım yani düşük puan aldım. Şu anki durumumu devam ettiririm en kötü bir inşaat firmasına girer iki sene sonraki sınava hazırlanırım. Bütün mesajlarıma baktıysan ben haticeyi değil neticeyi söylüyorum. Direkt olarak sonuca yönelik. Ben insanlara bunu geliştir şunu geliştir diye bişeyler tavsiye etmiyorum, ben bu söylenenleri geliştirse bile karşılaşacağı durumun çok net analizini yapıyorum. Diğer mesleklerle karşılaştırmalı örnek veriyorum. Ve işin kötüsü 24-25 yaşında birisinin dediklerini 30 küsür yaşına gelmiş insanlar bile diyemiyor.
 
Son düzenleme:
Şuan senin için en mantıklısı kpss gözüküyor
 
Evet benim ve bir çok meslektaşım gibi en mantıklısı kpss
 
Maalesef bazı şeyleri kavramak lazım eğer mühendis olmuşsanız ve 1000 tl ye çalışırım ne iş olursa yaaprım diyorsanız bi yanlış var evet gidin kpss ye girin.banada 1250 gibi komik rakamlar teklif ettiler yok dedim bulabilirseniz çalıştırın.Ama nemalesef hiçbişey öğrenmeden mezun eem ler var piyasayı cok düşürüyorlar.Kendeine güven ve sabır taiki iyi bir üniversite mezuniyetiyle ben daha ilk işimde 3500 TL maaşla başladım.Ama üniversitede cok etken oluyor...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,898
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst