Yaptığım CNC Router da En Ufak Bir Hareket Yok

Zaten tavsiyemiz vuruntulu çalışmasın diyeydi. Stepler birbirine tam uymuyor olabilir. Motor gücü yettiği müddetçe direkt takılabilir
 
Forumda bir yerde direkt takılmaz diyordu da ondan ısrarla sordum kusura bakmayın. Şimdi forumdan videolardan araştırır, ona göre ince ayar yapıp takmaya uğraşırım. Cevabınız için çok teşekkür ederim. Hızınız için ayrıca.

Düzeltme: Sayın @silvestir, şimdi tek motor üstünden denedim. O da çok gürültülü çalışıyor. Bunları, bir yağlamak mı gerekiyor, başka, temel bilmediğim birşeyler mi var. Bu konu da, tavsiye edeceğiniz bir video veya site var mı?
 
Son düzenleme:
Yönde şimdilik problem yok. Yani ikisi birbirinin tersine dönüyor. Ama vurdurarak çalışıyor. Helis kramiyere, motora bağlı pinyon direkt takılmaz diye birşey var mı? Sayın silvestir.
Yoksa benim problem kalibrasyon, ayar kaynaklı mı? Ona göre uğraşayım.

Pinyonları biraz geri çektim. Çok sesli, taş kırar gibi hareket etti. Hemen durdurdum. Yani işin aslı, öyle ince ayar yapıp pinyonları montajlamadım.
Pinyonlar teorik olarak direkt step motor üzerine takılıp çalıştırılabilir ama pratikte uygun değildir. En azından kayış ve kasnak kullanarak 1/4 oranında bir redüktör ayarlamak faydalı olur. Direkt motora bağlanan pinyonla gereken hassasiyeti ve yumuşak hareketleri sağlayamazsınız.
Motorlarınız yüksek ihtimal 1.8 derecedir pinyon çapınız ve bu 1.8 derecelik adımı hesaplayarak uyguladığınız yöntemde makina hassasiyetinizi hesaplayabilirsiniz ve bir redüktör ayarlamaya karar verebilirsiniz.

iyi çalışmalar
 
Son düzenleme:
Step motorlar 1/8 veya 1/16 adım çalışmıyor mu. Tam adım attirmiyorsundur herhalde.
 
Silvestir Bey ve Yusuf Bey cevaplarnız için teşekkür ederim. Çok açıklayıcı oldu.
Sayın Silvestir motorlar 1.8 derece. Bu konuda bir düzenleme yapmadım. Yani X ve Z deki (vidalı mil) motor ayarları nasılsa bunlarda aynı. İvmelenmeyi mi düşürmem gerekiyor. Tam adım attrıma derken?
 
Son düzenleme:
Motor sürücülerde adım seçenekleri var. Motor 1.8 ama sürücü bunu 8e 16ya 32ye bolebiliyor. O zaman yumuşak çalışma sağlanıyor. Sürücü üzerine bakın dip switchlerden ayarlanır. 1/16 hatta 1/32 yaparak deneyin
55733
 
Tamamdır sayın Silvestir. Onları kontrol edeyim. Ayrıca, dünkü dediğiniz ayarlamaları da yapmaya çalışayım. Sonucu buradan bildiririm. Tekrar teşekkür ederim.
Sayın Silvestir Bey ve Yusuf Bey, cevaplarınız için tekrar teşekkür ederim.

Ek:
Silvertir Bey, hemen sürücüde ki adım ayarlarına baktım. 800 de kalmış. Bunları en hasas ayara getirdim. 25.000. Neredeyse sıfır sesle çalıştı ama çok yavaş. Şimdilik 10.000 de bıraktım. Gayet stabil çalışıyor. Ben bunu araştırana, deneme yanılma yapana kadar en az bir haftam giderdi. Belki de çözemez 800 tl den 1600tl ye iki adet redüktör almak zorunda kalırdım. (Ancak sizin ve Yusuf Bey in redüktör hakkındaki uyarınız aklımda.)
Allah razı olsun. Şu anda saat gibi çalışıyor.

Şu işleri tamamlayınca, CNC yapmaya kalkan insanlar için bir "Başlangıç Klavuzu" gibi bir şey hazırlayalım. "Olası Sorunlar ve Çözümleri" bölümü de yer alsın. Önce herkes bu klavuzu okusun. Çok faydalı olacağı kanaatindeyim. CNC-Torna bölümünün başına da sabitlenirse daha iyi olur.
 
Son düzenleme:
Ancak sizin ve Yusuf Bey in redüktör hakkındaki uyarınız aklımda.
Bu konuda bende bir ekleme yapayım redüktörsüz çalışır ama motorun üzerindeki rulmanlara zarar verirsiniz en kısa sürede tasarımınızı redüktörlü olacak şekilde düzeltmeniz iyi olur.
 
Hız ivme değerlerinizi de yeni duruma göre optimize edin tamamdır.
 
Yusuf Bey ve Sayın Silvestir, tamamdır teşekkür ediyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,914
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst