Yaptığım CNC Router da En Ufak Bir Hareket Yok

Yemiyor derken Ankis Bey. Motorlarda en ufak bir hareket titreme ısınma yok. Gerçi sürücülerdeki akım 5.9 ampere ayarlı. Onları yarı yarıya düşürüp te deneyim o zaman. Yani bundan kaynaklı olsa en azından ileri veya geri oka basınca bir eksende hareket etmesi gerekmez mi. Yani tek motora komut verirken.
 
motor kablo renklerinden bağlantı ayarlarını dogru yapın ve nema 34 motorları sürücü de en düşük akım ile sürün yeni güç kaynağı alıncaya kadar... bunun dışında hareket etmez ise 5 motor değil 2 motor da deneyin motoru sürmeyi... buda olmazs ise her şeyi baştan kontrol edin...
 
Tamamdır teşekkür ederim
 
5 motoru 2 tane 24 v luk guc kaynagıylamı çalıştıracaksın ? yemez.... yiyemez....

Gerilimin (voltaj) bağlanan motor adedi ile doğrudan bir ilgisi yok, yeter veya yetmez diyemeyiz. Bağlanan motorların hepsi 24V ile beslenecek ve çalışacaktır. Motor adedine bağlı yeter/yetmez tanımı ise akım (amper) için geçerli. Güç kaynağının (SMTP) amperi, motorların çektiği toplam akım ve belirli bir güvenlik yüzdesi kadar (%30? civarı) fazla olmalı. Eğer güç kaynağının sağladığı akım gerekenden az ise sürücü üzerinden akım uygun şekilde azaltılarak sorunsuz (tork düşümü ile) çalıştırılabilir. @havas'ın makinesinin güç kaynağından farklı bir sorunu var

Yukarıdaki motorlar 4.2A, güç kaynakları ise 14.5A. İki motorun bağlı olduğu güç kaynağı akım olarak fazlası ile yeterli olacaktır. Üç motor içinse 4.2x3=12.6A gerekiyor. 14.5/12.6=1.15 yani %15 güvenlik payı var. Sorun çıkmasın, güvenlik yüzdesini %30'a çıkarayım denirse, sürücü üzerinden 3.7 amperi (RMS) aşmayan en yüksek değer seçilebilir. Bunlar makinenin harekete geçmesine, çalışmasına engel olabilecek akım değerleri değil. Ancak üç motorun aynı anda ve tam güçte çalışması sırasında, olasılığı az da olsa anlık %15'in de üzerinde akım yükselmesi oluşursa soruna yol açabilir.

Motorlara sağlanan gerilim (voltaj), olması gerekenden (hesaplanan) düşükse, sadece motorun düşük torkla (katalog değerinden) çalışmasına neden olur.

Örneğin, yukarıdaki step motorların beslenmesi gereken voltaj hesaplanırsa 60 volttan aşağı çıkacağını sanmıyorum yani 24V'la, yeterli akım verilse bile, üzerinde yazan tork değerinin epeyce altında bir torkla çalışacaktır.
Yine, elimizde 24V-27A bir güç kaynağı olsaydı, yukarıdaki 5 motoru tek bir güç kaynağına bağlayıp sorunsuz (ve düşük torkla) çalıştırabilirdik.

Not: youtube CNC yapım videolarında genelde, makineye bağlamadan önce, kontrol kartı + sürücüler + motorlar Mach3 komutları ile deneniyor. Motor ucuna bağlanan bir kağıt parçası ile açısal dönüş komutları gözleniyor. Hatta tek motor ve sürücü ile başlanırsa olası bir elektriksel bağlantı hatasında fazla zarar oluşmamış olur.
 
Son düzenleme:
Herkese Selamlar.
daredevil1453 rumuzlu Beyefendi. dediklerinizi aynen yaptım. Ayarlar zaten dediğiniz gibiydi.USB den 5 volt lada enerji verince bağlantı kopukluğuda kalmadı. Spindle CW F5 butonuna bastım, röleden enerjilenme sesi geldi. Kartta da bu esnada bir led yandı. Yani haberleşmede bir sorun sanırım yok.

Ankis Bey in de dediklerini uyguladım. Sürücülerin ilgili pinlerinden akımları yarı yarıya düşürdüm. Değişen birşey olmadı. Daha sonra Tek bir sürücüyü aktif halde bıraktım, diğerlerini iptal ettim. Yine değişen hiçbirşey olmadı. Aktif sürücünün bağlı olduğu motorda yine en ufak bir farklılık olmadı.

Önerilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.
Şimdi elimde tb6600 sürücü ile değiştirip birini denedim. İlgili motora akım gitti. Tıslama sesi geliyor. Votaj 2,3 volatlar mertebesinde.
Şimdi Yusuf Bey in önce deneme işini, Arduino ile deneyip Motora hareket verip, bağlantıları ona göre revize edeceğim.
Umarım sürücüler problemli değildir. Sürücülerim bağlatıdaki sürücüler. Alanların hepsi memnun. Üstadlar sürücüye bir bakarlarsa sevinirim. Belki farklı bir enstantene vardır.
https://tr.aliexpress.com/item/32896194277.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dMdtvia

Bu sürücüler farklı bir bağlantı gerektiriyor olabilir diye düşünüyorum. Arduino ile bir çözeyim(Çözebilirsem tabi) ona göre bağlantıları revize ederim.

Gelişmeleri buradan paylaşırım. Tekrar yardım eden arkadaşlara teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
sürücü üzerinden 3.7 amperi (RMS) aşmayan en yüksek değer seçilebilir

Motorunuzun üzerinde yazan 4.2A, RMS değeridir. Sürücülerin Peak ve RMS olarak iki ayrı akım değerinin bilinmesi gerekiyor. Sizin sürücüde sadece Peak akım değeri verilmiş. Eğer orjinal Leadshine DM556 ile aynı olduğunu varsayarsak;

https://www.aliexpress.com/item/329...96&spm=2114.12010615.8148356.1.5431546ekI28ox

Peak - RMS
------ ------
4.9A - 3.5A
5.6A - 4.0A

Seçiminizi RMS değerini baz alarak yapmanız uygun olacaktır.
 
Son düzenleme:
Herkese Selamlar.
Öncelikle Arduino üstünden motorları ve sürücünün birini test ettim. Sürücü motoru gayet iyi çalıştırdı. gnd leri köprü yapıp, + uçları arduino dijital pinlere bağlamak kaydıyla çalıştı.

Kontrol kartını avometre ile ölçtüğümde 16-17 inci pinler hariç voltaj vermediğini gördüm. Aynı kartın mavisinden sipariş verdim ve bugün onu taktım. Avometre ile dir ve pulse pinlerini kontrol ettiğimde bu kartta, her pinde 5 volt civarı voltaj geliyordu. Avometre nin + ucunu PC5V girişine, - ucunu ise Pulse ve DIR girişlerine tutarak ölçüm yaptım.
Bağlantıları yaptım. 5 volt adaptörle Kontrol kartına 5V ta verdim. Ancak yine, bir türlü motorlara akım gitmiyor. 1-1,5 volt civarı voltaj var. Ancak akım yok.

Avometre ile tekrar ölçüm yaptığımda bu sefer Pulse ve Dir girişlerinde 5 volt ta ölçemedim.
Bilgisayarla haberleşmesini de dediğiniz yöntemle test ettim. Problem yok.
Hatta ben Mach3 te her ayar değiştirdiğimde,(örneğin Okey veya Restart düğmesine bastığımda) X ekseninde ki motordan Pıt Pıt diye ses geliyor.

Sürücü frekanslarını 1000 di, 1600 yaptım hiçbir fark olmadı.

Enable bağlantılarını da yaptım, ancak değişen birşey olmadı. Hala bir türlü motorlara akım veremedim. Biryerde çok basit çok bariz bir hata yaptığımı düşünüyorum. Ancak bir türlü bulamıyorum.

Bir yerde sanki bir şekilde, bir güvenlik protokolü devreye girip motorlara akım göndermiyor gibi.

Önerilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.
 
Merhaba

Sürücülere verdiğiniz puls ve dır bağlantılarının yanındaki 5v bağlantıyı kart üzerindenmi veriyorsunuz güç kaynağı üzerindenmi. Eğer güç kaynağından veriyorsanız kart ve güç kaynağının gnd uçlarının köprülemeniz lazım.
 
Yusuf Bey cevabını için teşekkür ediyorum. Kart üzerinden veriyorum. Karta da 5v çıkışlı cep telefon adaptörü ile.
Forumda araştırırken benzer bir probleme rastladım. LPT kabloyu değiştirince düzelmiş. Bende multimetre ile LPT kablonun uçlarına kısa devre kontrolü yaptım. Bir çok uçta bağlantı yok. Bundan kaynaklı olabilir mi?
Spinde CW ye basında röle harekete geçiyor. Yani Bilgisayarla hiç bağlantı yok değil. Ama diğer arkadaşa da aynısı olmuş . Kabloyu yenide satın almıştım ama.

Pararlel kablodan kaynaklı olma ihtimali var mıdır?

Bu kablodan satın almak için önerebileceğiniz bir yer var mı? Yoksa yine n11 den felan alacağım.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,151
Mesajlar
915,483
Kullanıcılar
449,894
Son üye
Mehmet Denizz

Yeni konular

Geri
Üst