Yapay Zekadan Sanatsal Yaratıcılık

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
yPfLy9.jpg


Günümüzde yapay zeka satranç ve go gibi oyunlarda insanları yenebilecek kadar gelişmiş
olsa bile yaratıcılık söz konusu olduğunda aynı üstünlükten söz edilemiyor. Ancak yeni bir araştırmada sanatsal yaratıcılık konusunda belki de insanlarınkiyle kıyaslanabilecek performans sergileyen yapay bir zeka sistemi geliştirildi. Sistem resim dalında yenilikçi stillerde sanat eserlerini üretiyor.

ABD'deki Rutgers Üniversitesi ve Charleston Koleji ile Facebook'un Yapay Zeka Laboratuvarı'nın ortaklaşa geliştirdiği sistem dilimize "üretici muhalif ağ" olarak çevirilebilecek generative adversarial network (GAN) türü bir sinir ağı.

Bu sistemde iki sinir ağı gitgide daha iyi sonuçlar elde etmek amacıyla birbirine karşı çalışıyor, biri çözüm üretirken diğeri onu yargılyor. Sonuçta algoritma istenen sonuç elde edilene kadar döngüsel olarak çalışıyor. Geliştirilen sanatsal yapay zeka sisteminde üretici ağ görüntüleri oluşturuyor. Diğer ağ ise temelde görüntüler arasında ayırım yapıyor.

Bu ağ 81.500 tablo kullanılarak sanat eseri olarak nitelendireceğimiz görüntüler ile sanat eseri olarak kabul etmeyeceğimiz görüntüler, örneğin fotoğraflar ve şemalar arasında ayırım yapabilecek biçimde, aynca farklı stilleri de (empresyonizm, kübizm, vb.) ayırt edebilecek şekilde eğitildi. İşin püf noktası ise şu: Üretici ağ ayırt edici ağın sanat eseri olarak tanımladığı ancak var olan stillerin hiçbirine uymayan görüntüler üretmek üzere programlandı. Buysa gerçek sanatçıların yaptığı şeye, kurulu bir takım temelleri yorumlayarak yeni eserler üretmeye benziyor.

Yapay zeka sistemi nihai görüntüleri ürettikten sonra, hem bu görüntüleri hem de insanlar tarafından yapılmış tabloları yapay zeka sistemi tarafından mı yoksa insanların tarafından mı yapıldığını bilmeyen kişilerin çevrimiçi bir anket yoluyla değerlendirmesi sağlandı. Şaşırtıcı biçimde yapay zeka sisteminin ürettiği görüntüler insanlar tarafından üretilen tablolardan biraz daha yüksek puan aldı. Bu tür yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesi sanatın ve yaratıcılığın tanımını sorgulatacağa benziyor. (İlay Çelik Sezer)

Alıntıdır. Kaynak :

Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Eylül 2017, Yıl 50, Sayı 598, Sayfa 9, Yapay Zekadan Sanatsal Yaratıcılık
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,854
Son üye
Enes.trk

Yeni konular

Geri
Üst