Yapı denetim şubesinde elektrik projesi kontrolü hakkında yardım?

erdem123

Üye
Katılım
8 Ocak 2013
Mesajlar
8
Puanları
1
Arkadaşlar ben bir kamu kurumunda mühendisim. yapı denetim şubesindeyim yeni başladım.Karşıma çıkan elektrik projesini nasıl kontrol edeceğim. Hiç temelim yok lütfen yardım!!!
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
1... Enerji odasının etrafında kesinlikle ıslak zemin olamalı.(altta üstte sağda solda vs.) varsa projeyi onaylama.
2
...Binaya gelen ana kolon hattının kesitini binanın yükünü kaldırabiliyormu diye kontrol et (ana kolon yük akımı kablonun akım taşıma kapasitesinden küçük olmalı) eğer kablo o yükü kaldırmıyorsa projeyi onaylama.
3...Ana kolon hattının kablosu doğru seçilmiş ise ana kolon hattını koruyacak olan TMŞ, sigorta, KAKR vs. koruma cihazlarının uygun seçilmiş olup olmadığını kontrol et. Tüyo vereyim iyi oku koruma cihazının akım değeri ana kolon hattının yük akımından büyük kablonun akım taşıma kapasitesinden küçük olmalı. Aksi durum varsa projeyi onaylama.
4
...Ana kolon kablo kesiti ve koruma cihazları uygun olarak seçilmiş ise ana kolon hattı için gerilim düşümü hesabı yapman gerekiyor. Trafo ile ana tablo arasında kalan ana kolon hattı için gerilim düşümü %e < %5 olmalıdır. Gerilim düşümü %5 ten büyükse projeyi onaylama.
5
...Topraklama hesabını kendin bir daha yap projede yapılan hesaba kanma nihayetinde kendi hesabınla o prajeyi yapan mühendisin hesabının faklı olduğunu göreceksin. Hesabın yönetmeliklerde belirtilen değerden yüksek ise projeyi onaylama.
6...Yine kolon hatlarının kablo kesitlerinin akım taşıma kapasitelerini kontrol et kablo hattın yükünü kaldırıyormu bak. Aksi ise projeyi onaylama.
7
...Kolon hatlarının gerilim üşümlerini tek tek kendin hesaplayarak kontrol et. Yönetmelik en uzun ve en yüklü hat için gerilim düşümü %e<%1.5 olmalıdır der. Bu kurala uymayan kolon hattı varsa projeyi onaylama.
8...Gelelim kolon hatlarının korunmasına ilk olarak kolon hattında kesinlikle 30 mA'lik kaçak akım rölesi bulunmalıdır. Yoksa projeyi onaylama. Ayrıca kolon hattına yerleştirilecek A.O.Sigortalarında uygun seçilmesi gerekiyor. Koruma cihazı seçimini öğrendin ek olarak dairedeki tablonu önüne konulacak ana sigortanın akımı en az 40 A olmalıdır. (Sebebi şohpenler 7000 W) ve bu sigorta B tipi seçilmelidir. Kolon hattının başlangıcında yani ana pano çıkışdaki kolon hattının başlangıcına en az 40 A'lik C tipi sigorta konmalıdır. Koruma cihazları uygun seçilmemiş ise projeyi onaylama.
9...Detay olarak tesitat kablolarının ve cihazlarının sıcak zeminlerin yanından geçip geçmediğini kontrol et. Yani kablolar soba,kalorifer baçaları vb. yerlerin yanından geçip geçmediğini kontrol et. Aksi bir durum varsa projeyi onaylama.

İlk bakışta aklıma gelen önemli başlıklar bunlardı daha çok detay var ama parmaklarım yoruldu. Ayrıca söylediklerimin nasıl yapılığını öğrenebilirsen kontrol mühendisliği için yeterli seviyeye ulaşmış olursun ve gerisi çorap söküğü gibi gelir. Ayrıca popülerite verirseniz emeğimin karşılığını almış olurum iyi çalışmalar...

Daha önce benzer bir soruya verdiğim cevaptır. Bunlarda kafana takılan bir durum olursa sorabilirsin...
 
O çok uzun iş burada yazmakla olmaz ben sana kaynak götereyim sen oradan öğren sonuçta o diplomayı manavdan almadın okuduğunu anlaya bilirsin...
Aradığın konu başlığını yaz sonuna megeb ekleyip google' da arat çıkan pdf dosyalarını okursan hesapların nasıl yapıldığını öğrenebilirsin memur arkadaşım...

İyi çalışmalar...
 
erdem bey hangi bolumu bitirdiniz elektrik olmadigi kesin . yapi denetimlerde bildigim kadariyla elektrik islerini inceleyen ve onaylayan elktrik muhendsleri var. elktrik isi basit gibi gornur insanlara ama her nedense evinde ufak bir ariza olsa hemen elektrikci cagirirlar benim size tavsiyem elektrkten uzak durun bu isi bilen bir muhendis arkadasa yonlendirin . eger elektrik bolumu okuduysanizda kablo kesitlerini ve cinsini sormakla buyuk ayp etmisiniz bos yere okumusunuz guzelim bolumu .
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst