Yangın Yönetmeliğine göre aydınlatmalar beslemesi

Acil durum aydınlatması sistemi
MADDE 72-

(8) Birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde, kaçış koridorları ve merdivenlerindeki acil aydınlatmanın, kendi başlarına çalışabilen bataryalı acil aydınlatma armatürleri ile sağlanması gerekir.

(1. ve 2. deprem bölgelerinde sadece kaçış koordinatları ve merdivenlerdeki acil aydınlatmalar acil durum kit^li olacak.)

(5) Acil durum aydınlatması;
a) Kendi akümülatörü, şarj devresi, Şebeke gerilimi denetleyicisi ve lamba sürücü devresine sahip bağımsız
aydınlatma armatürleri,
b) Bir merkezi akümülatör bataryasından doğru gerilim veya bir invertör devresi aracılığı ile alternatif gerilim
sağlayan bir merkezi batarya ünitesinden beslenen aydınlatma armatürleri,
ile sağlanır.

(geri kalan acil durum aydınlatmalar için iki altarnatif vardır.)

gelelim sorunuza (gerçi hakan üstad gerekli cevabı vermiş)
eğer acil durum aydınlatmaları merkezi batarya gruplarından yada upsden beslenmek istenirse her bir armatüre merkezi batarya gruplarından yada upsden yangına da yanıklı kablo çekmek gerekir. maliyet yüksek olacaktır. o yüzden bu yöntem pek sık kullanılmaz.

iyi çalışmalar.

Teşekkürler, bu yazılanlar hem acil aydınlatma hem de yönlendirme armatürleri için de geçerli değil mi, saygılarımla.
 
evet
Acil durum yönlendirmesi
MADDE 73-
(2) Yönlendirme işaretlerinin aydınlatması 72 nci maddede belirtilen özelliklere sahip acil aydınlatma üniteleri ile dışarıdan aydınlatma suretiyle yapılır veya bu aydınlatmada, aynı özelliklere ve içeriden aydınlatılan işaretlere sahip acil durum yönlendirme üniteleri kullanılır.
 
Teşekkürler, yani yönlendirme armatüründe kit olmasa bile yakında aydınlatma kitine sahip bir armatürle de yönlendirmeye aydınlatma sağlayabiliriz.
 
yönlendirme armatürleri zaten kendiliğinden kit'lidir.
 
acil aydınlatma için kesin olarak ayrı bir linye gerekiyor değil mi, normal aydınlatma ile çalıştırma imkanımız yok anladığım kadarıyla.
 
acil aydınlatma için kesin olarak ayrı bir linye gerekiyor değil mi, normal aydınlatma ile çalıştırma imkanımız yok anladığım kadarıyla.

İllaki aksi taktirde anahtarla kitin şarjını da kesmiş olursunuz. Nasrettin hoca misali oturduğunuz dalı kesmiş olursunuz :)
 
projelerde acil aydınlatma kiti için Aleve dayanıklı N2XH FE 180 0,60/1 kV kablo 2 x 1,5re kablo kullanıyor. aydınlatma kiti şarjlı elektrik kesilince bataryadan besleniyor. Niçin fe 180 aleve dayanıklı kablo kullanılıyor. Anladığım kadarıyla şarj olduğundan kablo yansa bile aydınlatma işlemi devam eder ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,099
Mesajlar
914,960
Kullanıcılar
449,800
Son üye
bukurt

Yeni konular

Geri
Üst