Yangın pompasını çalıştırma

ekotone

Üye
Katılım
23 Şub 2008
Mesajlar
48
Puanları
1
Arkadaşlar bir uzmanlık sorusu ?
Bir benzin istasyonunda yangın pompalarını yani 2 adet 5 kw lık motoru yangın esnasında tek buton kullanarak jeneratörden nasıl çalıştırabiliriz.yanlız buradaki sorun yangın esnasında motorları çalıştırırken istasyonun tüm elektriğinide kesmemiz gerekiyor sadece yangın motorlarının çalışması gerekiyor bu konudaki bilgileriniz paylaşırsanız sevinirim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
arkadaşım yangın alarmı verildiğinde birkaç kontaktör enerjilerek jeneratörün çalışmasını ve diğer bölümlerin enerjisini kesip sadece motorları besleyebilirsin ufak birkumanda devresi ve yangın ihbar devresi ile çözülebilir...
 
hocam şu anda yeni yangın alarm sistemi yapıldı ben şöyle düşündüm.yangın alarm butonlarından ana tmş ye açama bobinine kablo çekerek tmş yi kapatırım böylece jeneratör devreye girer aynı panoya monte ettiğim kontaktörde açılır ve motorlara enerji gider.böyle bir sistem düşünüyorum .
 
eğer yangın pompası almadıysanız dizel yangın pompaları var alarm çalmasıyla birlikte enerjiyi keser yangın paneli ve dizel pompayı devreye alır
 
düşündügün dogru sistemine de uygun ise olur denemek lazım. kolay gelsin.
 
şöylede kolaylı yapım eger yangın sistem panelin 24v la çalışıyordur sanırım. öyle ise butonlardan tek te k kablo çekmene gerek olmasın diye butonların kablosu loop olarak panele dönüyordur zaten panelde bir 24 v luk röle çektir. bu röledende tmş ni açtır. veya yangın panelin özelliğine göre başka bir rölesinin kontagınıda kullanabilirsin.
 
merhabalar,

sanırım yangın alarm paneliniz olacak, bu durumda motorları çalıştırmak için aşağı yukarı tüm santrallerde olan "kuru kontak" kullanarak yapabılır ve sisteminizi otomatikleştirebilirsiniz.

motorlarınızı çalıştıracak olan kontaktörlerin kumanda gerilim voltajını yangın santralınin kuru kontağından geçiriniz. santral alarm verdiği zaman motor yada diğer cihazlarınız (siren, lamba vs vs) devreye girecektir.
 
Evet aynen öyle yaptım. Yanlız işletme sahibinin isteği yangın esnasında bütün sistemin enerjisini keseceksin sadece yangın pompalarında enerji olacak şeklindeydi.Butona basıldığında tüm sistemin enerjisi kesilecek sadece yangın pompalarında enerji olacak.Bende 2 adet tmş ye açma bobini taktım bunları butonla birleştirdim ve yangın paneline koyduğum roleden 220 v çıkışı alarak panoya taktığım butona paralel bağladım .Böylece yangın esnasında duman dedektörlerinden yada yangın alarm butonlarına basıldığında direk olara şalterler açıyor jeneratör çalışıyor ,jeneratörden gelen enerji direk yangın pompalarına gidiyor. Sistemi bu şekillde hallettim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,556
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst