Yangın Algılama Sistemleri Bakım Periyotları

Aynstayn

Üye
Katılım
10 Eyl 2009
Mesajlar
80
Puanları
1
Binaların yangından korunması 2002 yılı yönetmeliğinde yangın algılama sistemlerinin periyodik bakımları hakkında "haftalık, aylık, 6 aylık ve yıllık bakımlardan" söz ediliyor. Fakat 2007 yılında yeniden yayınlanan ve 2009 yılında bazı maddeleri değiştirilen yönetmelikte Bakım periyotlarından söz edilmiyor, işletilmesi TS EN 54 standartlarına göre yapılacaktır yazıyor. Bu standardı bilen varmı? Yangın algılama sistemlerinin periyodik bakımları ne sıklıkla ve kimin tarafından yapılması gerekiyor?
(Not: 2002 eski yönetmelikte haftalık ve aylık bakımın işletmeci, 6 aylık ve yıllık bakımın servis tarafından yapılması gerektiği yazıyor.)
 
BEġĠNCĠ BÖLÜM
Periyodik Testler, Bakım ve Denetim
Periyodik testler, bakım ve denetim
MADDE 84- (1) Bu Yönetmelikte öngörülen acil aydınlatma, yönlendirme ve yangın algılama ve uyarı sistemleri;
bina sahibinin ve yöneticinin veya bunların yazılı olarak sorumluluklarını devrettiği bina yetkilisinin sorumluluğu altında,
ilgili standartlarda belirtilen sistemin gerektirdiği periyodik kontrole, teste ve bakıma tabi tutulur.


denilmekte. sorunun birinci kısmı halledildi. sorumluluğun kime ait olduğu çözüldü. Diğer kısım için TS-EN-54 aratmaya çalıştım malesef devlet bu 55 sayfalık dökümanı ücret karşılığı satmaktadır.Kolay kolay bu dökümana sahip olmak için masraf harcayan kimse çıkmaz.
 
Belki TSE den üyelerimiz vardır:). Ayrıca bakım periyodu bilgisinin yönetmelik varken TSE standartlarında olması saçma. Tabi orada da varsa.
 
inşallah bulunur. yönetmeliğin böyle bir madde yazma sebebi tse normunun değişmesi durumunda meclis aynı gün yönetmeliği de değiştirmek için toplanması gerekir. böyle bir madde yazınca ilerde yönetmelik ve tse normunda değişiklik olması durumunda farklı anlamların ortaya çıkmasının önüne geçiliyor. sıkıntı ise bu tse normlarının 50 tl + kdv gibi bir fiyat ile satılması. işte bu yüzden bir çok personel tse normlarından uzak kalarak çalışır.
 
ekte dosya var okuyunuz
 

Ekli dosyalar

  • TS5414.rar
    528.5 KB · Görüntüleme: 61
Paylaşım için teşekkürler. Çok faydalı oldu.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,596
Kullanıcılar
449,928
Son üye
welat karzan

Yeni konular

Geri
Üst