yangın algılama sistemi standartı

vecivicivokke

"Elenktirink elaktirinik olurmu onsuz evlilink? "
Yönetici
Yönetici
Katılım
7 Mar 2010
Mesajlar
1,587
Puanları
756
Yaş
44
Konum
Irak
arkadaşlar merhaba, fabrikamızda duman dedöktörleri ve butonları var. yangın müşaviri TS EN 54-2 standartını karşılamıyor değişmeli diyerek rapor hazırlamış. standartı karşılamamasının bize sakıncası nedir ? itfaiye standarta bakmıyor diye biliyorum ( hoş bizim itfaiye nin dünyadan haberi yok ! ) sigorta firmasımı sorun çıkartır ?
 
Eğer böyle bir raopr çıktı ise fabrikanız Allah göstermesin çıkacak bir yangında sigortadan para alamaz!Bizimde elektrik tesisatıyla ilgi bir sorunumuz vardı ki hala var!Biz hundai fabikasına cam kauçuk contaları imal ediyoruz.Yine bir yan sanayii fabrikasında yangın çıkınca hundai raporlama istedi ve raporlama yapan firmanın elektrik mühendisi:eğer bu şekilde yangın çıkarsa sigorta size hiç bir ödeme yapmaz dedi.
 
geçmiş olsun en büyük sakıncası Cüneyt Bey'in de belirttiği gibi olası bir yangın esnasında sigortanın ödeme yapmayacak olmasıdır. haberlerde görüyoruz fabrikada çıkan yangın sonucu xx milyon TL kül oldu diyorlar.

sizin yapmanız gereken yangın müşaviri ile görüşerek TS EN 54-2 standartını neden karşılamadığını öğrenmeniz gerekir.

atıyorum
aynı katta bulunan 2 buton arası 60 metreden fazla ise
yanlış dedektör seçimi yapılmışsa
yangın kontrol paneli TS EN 54-2 standartına ait değilse
panelin aküsü bitmişse
devre çalışmıyorsa
kablolar uygun değilse
daha akla gelebilecek bir çok sebepten dolayı yada sistemin sıfırdan tasarlanması gerekiyordur raporda bu şekilde genelleme cevap yazılmış olabilir.
 
peki bu standartın dışındaki yangın durumlarında sigortanın karşılamadığına veya karşılamayacağına dair emsal durumun resmi belgesini nasıl edinebilirim
 
Rapordan anladığım kadarıyla yangın alarm sisteminizdeki ürünlerin EN 54 sertifikası yok. Yangın algılama sistemlerindeki tüm ürünlerin EN 54 standardını karşılaması gerekiyor. Yapı malzemeleri yönetmeliğinde bu şekilde belirtilmiş. (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/07/20130710-10.htm )Kısaca ürünlerin üstünde CE işareti olması lazım. CE işareti için de Avrupa birliğinden onaylı bir kuruluşun sertifika vermiş olması lazım. Eğer bir yangın olursa hukuki açıdan sorun yaşayabilirsiniz. Hele ki can kaybı olursa sıkıntı büyük. Umarım bir sorun yaşamazsınız. İyi günler.
 
Sistemi tesis eden piyasa elektrikçisi ne İk müdürü gidiyor ve '' Ts en54 ü kapsamaktadır'' yazısı alıyor. konu kapanıyor. :) anlatamadık tabi öyle olmayacağını
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst