Yıldız üçken çalışan motorun iki yönde çalıştırılmasına ilişkin ekonomik çözüm

soylu80

Üye
Katılım
28 May 2007
Mesajlar
94
Puanları
1
Yaş
36
yildiz üçken çalişan motorun iki yönde çaliştirilmasina ilişkin ekonomik çözüm nedir?

otomatik olarak ters yönde de sirasiyla yildiz ve üçken çalişmasi gerekiyor!

mesafesi belirli bir bant motorunun ham maddeyi işleme atolyesine ulaştirip vakit kaybetmeden, önceden hazirlanmiş ürünü de hammadde taşidiği yerden almasi için bana acilen gerekli! ama en ekonomik yöntemle

istediğim bu olayı en az mlz ile çözümlemek! sistemin bir diğer özelliğide bunu otomatik yapıcak yani ters yönde dönebilmesi için ayrıca bir buton koymuycam! doğru yönde çalıştıktan sonra sadece durup tekrar ters yönde hareket alması ve yıldız üçken devreyi otomatik olarak tamamlaması gerekiyor!

tam ve bitmiş hali en alttaki mesajdadir! bu sadece çalişma amaçli idi! ihtiyaç duyanlar en alttaki mesajin ekini indirsinler lütfen
 

Ekli dosyalar

  • aa.jpg
    aa.jpg
    35.9 KB · Görüntüleme: 39
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
bu işi swicth ler yardımıyla yapmak istesek biraz fazlamı mlz kullanmış oluruz!

Soylu80 kardeşim yukarıdaki cevap başka bir konuda size ait.

Bildiklerinizi yada sorduklarınızı lütfen açıkça yazınız bir de bulmaca çözmek için uğraşmıyalım :) Motorun 2 yönde Y/Ü 4 kontaktör ile güvenli bir şekilde çalıştırılabileceğini biliyorsunuz sanırım. İyi niyetli olduğunuza inanarak ugraşıp bu devreyi çizip akşama yayınlamaya çalışacağım.
Bir arkadaşın 2 kontaktör ile yıldız üçgen olurmu sorusuna çok kızmıştım. Amacı bilgi/tecrübe paylaşımı yada teorik olarak ta olsa beyin jimlastiği yapmak değildi (en azından ben öyle algıladım) biryerlerden duyduğu yada öğrendiği basit konularla buradaki insanları sınamak istiyordu. (diğer mesajlarını da okuyunca yazılanları okumadan -- hadi bilin de göreyim der gibi bir tavır algıladım). Teknik eleman olarak güvenlik uyarıları yapmadan bu konuyu yukarıda açıkladığım mantık ile ortaya atmasına daha da kızdım. (yoksa tek kontaktör ile Y/Ü de tartışabiliriz)
Yapılan paylaşımların çoğunu internetten bir yerlerden bulabilirsiniz. Ama burada ki dostluk ve arkadaşlık ortamını hiç bir teknik sitede bulabileceğinizi sanmıyorum. Ya çok bilmişler vardır ona buna zart-zurt ederler :) yada hiç bilmeden her şeye maydanoz olanlar vardır :)
Neyse dediğim gibi bu devreyi çizip göndermem 2-3 saatime mal olacak umarım değer akşama görüşürüz. Saygılar
 
insanları sınamak değil!
bazı şeylerin olabilirliğinin bende farkındayım.!

maksadım şuki en ekonomik yöntemle nasıl yapılabilir! BEYİN FIRTINASI!
şemada zaten üç kontaktör var bu hazır konumda ve çalışabilir durumda !

istediğim bu olayı en az mlz ile çözümlemek ve sistemin bir diğer özelliğide bunu otomatik yapıcak yani ters yönde dönebilmesi için ayrıca bir buton koymuycam! doğru yönde çalıştıktan sonra hiç beklemeden sadece durup tekrar ters yönde hareket alması ve yıldız üçken devreyi otomatik olarak tamamlaması gerekiyor!

bunu yapmak mümkün ama minumum maliyet ve en az mlz nasıl yapılabilr. bu konuda yardım istemiştim!

TEŞEKKÜRLER!

AYRICA İKİ KONTAKTÖR LE YADA TEK KONTAKTÖRLEDE YILDIZ ÜÇKEN ÇALIŞTIR4ILABİLİR. BUNU BİLMİYCEK OLANLA TARTIŞMA YAPMAK ZATEN MANTIKSIZ! SEN DERT ETME BEN KİMSEYİ SINAMIYORUM ! LAKİN KENDİ DENEYİMLERİMİ YADA DENEYECEK OLDUKLARIMI SİZLERLE PAYLAŞIYORUM. BUNUN YANI SIRA YENİ FİKİRLERİDE GÖRMEK İSTİYORUM. SANIRIM BU FORUMDA BUNLAR YAPILIYOR!
 
Soylu80 kardeşim Benim yapabildiğim devre aşağıda burada ileri ve geri için ayrı ayrı buton düşündüm.
Eğer geri çalıştırmayı bir sviç otomatik yapsın isterseniz svicin NC kontağını ileri kontaktörünün bobinine seri bağlayın (ileriye gittiğinde durdurmayı bu yapacak motorun kendi ataleti ile dönmesi frenli/frensiz olmasına göre bu siviç ayarlanacak)
Aynı svicin NO kontağına start butonunun girişinden bir faz alın NO kontağının çıkışından bir zaman rolesinin çalıştırın ve bu zaman rolesinin açık kontaklarını gerinin start butonu olarak çizdiğim yere bağlayın.(paralel bağlarsanız hem otomatik hem de buton ile manuel start şansınız olur) Bu sayede motor durduktan sonra zaman rolesi saymaya başlar ve belirlenen zaman sonunda otomatik geri dönüş startı verilir. Geri dönüşte otomatik durdurma için özel bir emniyet yok stop butonu ile duracak isterseniz birşeyler ilave edebilirsiniz.
Önemli konu ileriye varıp ta svice çarptığında sviç kolunun konum değiştirmiş olarak kalması gerekiyor. Sviç koluna bastıktan sonra kol kurtulursa durur fakat geri start almaz.
Güç devresini 1 kere kontrol edebildim hata olabilir bir de siz kontrol edin. Saygılar
 

Ekli dosyalar

  • yıldız üçgen ileri geri.jpg
    yıldız üçgen ileri geri.jpg
    90.9 KB · Görüntüleme: 35
Moderatör tarafında düzenlendi:
sayın edremitli abim
şunu ekts progarmında deneyebilir misin ?
neyi düzeltebilirim!

Kod:
şifresi : www.kontrolkalemi.com

şemada herhangi bir koruyucu kullanmadım zaten onu son aşamada ilave edebilirim! her iki yönde geçiş yaparken 4 saniye bekliyor! ve her iki yönde 20 saniye kadar çalışıyor!
projemde fazla olan bişe var mı saygılarımla!!!!
 

Ekli dosyalar

  • yu.rar
    8.7 KB · Görüntüleme: 21
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst