yıldız üçgen devrelerde kontaktör ve termik röle seçimi

Syn Hayrettin demir yıldız hat akımı faz akımına eşit olmayacak mı??? yani 24 A gibi olması gerekmiyor mu ??

oradaki 42 A cevabı zaten hayrettin ustaya ait değil. orda termik akım olması gerektiği vurgulanmış, biraz dikkatli okumalısın.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
merhaba ben bir konuda yardımınızı rica ediyorum.bana yıldız üçgen dalgıç ponpası ve bu sisteme bağlı faz koruma rölesi sıvı seviye rölesi ve termik röle bağlıyacağım.rölelerin bağlantı numaraları ile açık şemasını yollarsanız çok sevineceğim.saygılar sunarım
 
motorun ne amaçla kullanılacağı çok önemli değerler dğişebilir yük misali
 
motor kontak törü seçimi için bil diğim kadar kaba taslak olarak motor kw sayısı nın iki katı kadar amperlik kontaktör seçili yor (örneğin 10kw lık motor için 20 amper lik kontak tör uygun) arkadaş lar sizce bu yöntem doğrumudur tam olarak beni bu konuda bil gilen dire bilirmisiniz öğren diğim bu yöntem doğrumudur. şim diden teşekürler arkadaşlar
 
selamün aleyküm.bildiğim kadarıyla yıldız üçgen devrelerde motor kontaktörünü seçerken hat ve üçgen kontaktörünü motor akımının yarısından biraz fazla seçeriz.termiği ise hat kontaktörünün çıkışına koyarsak motor akımının % 58i kadar seçeriz.Örneğin:37kw lık bir motorda hat ve üçgen kontaktörünü 50amperlik(kontaktör etiketine göre)seçersek.yıldız kontaktörünü kaç amperlik seçmeliyiz?
termik röleyi ise 40-50 amper aralığında seçersek;uygun olurmu.bildiklerimden emin olmak istiyorum.yanlışım varsa konunun uzmanı arkadaşlarımın düzeltmesini rica ederim.saygılarımla....:)


burdaki verilmiş cwplar aslında yanlış. bi kere motor yıldız çalışırsa bu, üçgen çalışırsa bu amperde sigorta kullanılır gibi cvp veremezsiniz. formule koyarak buldugunuz sonuclar üçgen için yaklaşık doğru sonuc versede, yıldız için yanlış cwp werir. yani yıldız bağlanacaksa anma akımı 40A gibi görünsede sigorta seçiminde durum farklıdır. ayrıca bu soruyu üçgen bağlantıda çalışacak bir motor için düşünürsek, anma akımı 72A, sigorta seçimi direkt yol vermede 100A, yıldız üçgen yol vermede 80A civarı olmalıdır. Size gönderdiğim tabloyu inceleyiniz. 37kw lık bir motorda anma akımı üçgende 72A iken, yıldızda kaç olduğuna bakın. çalışma sistemi direk yıldız olan bir motorun çektiği akımla, çalışma sistemi üçgen olup, bu motora yıldız-ucgen yol verme uygulandıgı anda yıldız halinde çektiği akım farklıdır. tabloyu inceleyiniz.
 

Ekli dosyalar

  • motor gücüne göre sigorta seçimleri.doc.zip
    8.6 KB · Görüntüleme: 186
Arkadaşlar bu motorun akımının matematiksel analizini yapabilen biri yok mu.yani formülde yerine koyup yıldız ve üçgen için çözen bi arkadaş ?
 
Yıldız üçgen yol verme yönteminde kullanılan enerji kontaktörü ile üçgen kontaktöründen motorun faz akımı
 
P=1,73*U*I*CosQ formülünden hesaplarsak (cosQ=0,78)
37000=1,73*380*I*0,78
I=72A buluruz. motorun anma akımı budur.(Arkadaşın bulduğu değer doğrudur)
Yıldız üçgen yol verme yönteminde kullanılan enerji kontaktörü ile üçgen kontaktöründen motorun anma akımının 0,58 katı akım geçer. Dolayısıyla 72*0,58= 41,76A Bu değere uygun bir üst değerinde 50A'lik kontaktörler seçilir.
Yıldız kontaktöründen ise motor anma akımının 1/3'ü kadar akım geçer. Dolayısıyla 72/3=24A Bu değere uygun bir üst değerinde 32A'lik kontaktör seçilir.
Termik ise motor anma akımının 0,58 katı 72*0,58= 41,76A değerine ayarlanmalıdır. 40-50A değerinde.
Ben bu şekilde biliyorum. Yanlışım varsa düzeltin.
 
Motor akımı hesabında,formülde,motor veri-
mide vardır.Yanlış burada başlıyor.0,78 değerinide hangi güç ve hangi devir için kabul ettiğinizi belirtmenizde yarar var.Yıldız kontaktörden de 1/3 değil kök 3 akım geçer.Yani,termikten geçtiği kadar.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,552
Kullanıcılar
449,915
Son üye
eylulllll33

Yeni konular

Geri
Üst