yıldız üçgen çalışan 18 KW motor bağlantısı

abidin09

Üye
Katılım
22 Kas 2009
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
38
merhaba arkadaşlar benimde başımdan geçen bir olayı anlatayım sizlere bir aquaparkta elektrik teknikeri olarak çalışmaktaydım bir biyolojik arıtma tesisimiz vardi ve bu arıtmaya bağlı olan blover ın 18 kw gücünde birde motoru vardı ( hava üreten kompresör gibi bişey) işlemi yapan firma yetkilisi baglantılarını yapmış ancak çalıştırammamış beni çağırdı yanına yardımcı olmam için motora start verildiğinde önce yıldız çalışıyor ancak üçkene geçiyor 10-15 saniye kadar çalışıyor ve sigortalar atıyordu sşgorta değerleri termik ayarları herşey normal gözüküyordu ben acaba motr ters mi bagladılar yıldız üçken kablolarını düşünüyorum ama tersolsa üçkene geçer geçmez atardı diyorum o yüzden hiç bakmıyorum sigortasını değiştiridim termiğini değiştiridim neler yaptımsa çalışmadı sonunda sinilendi ve motrun kablolarını sökmeye basladım sökerken fark ettim ki üçgen bağlantı kablosunda fazları tes bağlamışla üçkene geçtiğinde doğal olarak 2 faz kontaktör üzerinde çakışıyor ançak 10-15 saniye kadar çalısıyor motor daha sonra tıyor sigortalar şaşırdım açıkcası ama böle şey de oluyormuş demekki..
 
Evet arkadasim aynı olay daha önceleri benim başımada geldi.baglantıları kontrol etmeden bu motorlara yolvermemek gerekiyor.hem motor icin hemde kontaktörler için zarar verici bir durum bu.
 
Aynısı benim başıma geldi , Allah tan mesafe uzundu ve motoru yakmadım . Bendede üçgen kablolarında yanlışlık vardı .
 
selam arkadaşlar hepinizin yorumu aynı yanlış bağlantı bunu kontrol etmeden çalıştırılması halinde sigorta atar motora yada kontaktore zarar veririz işte benim anlatmak istedigim bu kendimi kastederek söylüyorum bunu bağlayan kişi sonuçta insan hata yapabilir tecrübeye dayanarak ben ilk çalıştırmada hemen start yapmam önce uçları ölçerek doğrularım yanlış bağlantı varsa doğrulturum.sonuçta işi yapan firma(hepsini kastedmiyorum çoğunluk bunu yapıyor) baştan savma kontrol edilmeden çalıştırılmadan bağlayıp teslim ediyorlar buda cihaza veya ekipmanlara zarar veriyor
 
benimde başıma termik problemi geldi. değerler doğru olmasına karşın sürekli termik atıyordu.sorun: genelde panocuların sık yapılan bir hata çıktı. yıldız akımınıda termikten geçirilmiş. çok büyük motorlarda ve kalkınma zamanı uzun olan sistemlerde termik akımı sadece üçden gececek.
 
benımde anlamadığım konu nasıl yanlış bağlanabılıyor altı kabloyu rengi rengine karşılıklı bağlayacaksın :S
 
2 faz çakışırsa sigorta hemen atar.sargının 1 tanesine 380 gelirse bu olur. yıldız üçgenin 3 ihtimali vardır birisi normal calışması diğeri bu anlattığınız diğeri de üçgene geçtiğinde hiç dönmemesi.

2 fazı çakıştırmayı saymıyorum bu elektrikçinin yapabileceği bir şey değil.

kabloları takip etmekte her zaman doğu sonuç vermez özellikle sarımdan gelen motorlar için mutlaka ölçerek bağlamak gerekir
 
Bizim okulda metal bölümünün demir testeresine bağlı olan motor yanmıştı motoru yenileyip tekrar bağladım yıldızdan üçgene geçirdim üçgende çalışırken demir kesip denemek istedik devri düştü 5-10 dk kadar ancak çalışmıştı ve sigorta attı aynı durum ordada vardı.
 
Blower motorunu direkt üçgen bağla. Yıldız bağlantıda blower motorunu kaldıramazsın Blowerin hava girişini yada çıkışını klepe yada ona benzer bişeyle kısabilirsen motor akımını azaltabilirsin
 
yıldız üçgen zaman rolesi varsa yıldızdan üçgene geçiş süresini kıs
 

Forum istatistikleri

Konular
128,134
Mesajlar
915,322
Kullanıcılar
449,854
Son üye
Enes.trk

Yeni konular

Geri
Üst