Yıldız-Üçgen motora, panodan ve uzaktan kumanda ile yol verme

though

Üye
Katılım
4 May 2009
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
44
Merhabalar,

Bi makinemize uzaktan kumanda uygulaması yapacağız. Makinemizde normal olarak bildiğiniz yıldız üçgen pano kullanıyoruz. Uzaktan kumandamız hidrolik sistemin selenoid valflerine kumanda edecek ama motoru açıp kapatma işini de hem pano üzerindeki butonlardan hem de uzaktan kumandadan yapabilmek istiyoruz.

Bunun için uzaktan kumandanın alıcısının terminallerinde normalde kapalı olan bir kontağı stop butonuna seri olarak, normalde açık olan bir kontağı da start butonuna paralel olarak bağlıyorum. Böylelikle uzaktan kumanda üzerindeki iki buton ile motoru çalıştırıp durdurabiliyorum.

Karşılaştığım sorun şöyle; uzaktan kumandanın üzerinde ayrıca bir de acil stop butonu var. Uzaktan kumanda sadece bu buton ile kapatılabiliyor. Ayrıca acil stop işlevi olduğunu düşündüğümden, bu butona basılınca da motoru durdurmak istiyorum. Alıcının terminallerinde de bir acil stop kontağı var. Bu kontak normalde açık. Uzaktan kumanda açılınca alıcı üzerindeki acil stop kontağı kapanıyor, kumanda kapatılırsa veya pili çıkarsa veya kapsama alanından çıkarsa kontaklar açılıyor. Ben bu acil stop kontağını da stop butonuna seri olarak bağlarsam, bu kontak normalde açık olduğu için, uzaktan kumanda kapalı olduğu durumlarda pano üzerinden motor çalıştırılamıyor. Yani motorun çalışabilmesi için uzaktan kumandanın sürekli açık bırakılması gerekiyordu. Böyle olmasını tabiki istemiyorum.

Çözüm olarak aşağıdaki şekildeki gibi birşey düşündüm. K1, K2, W, A ve Z dışında geri kalan bildiğiniz yıldız üçgen yol verme şeması.

K1 uzaktan kumandanın alıcısı üzerinde normalde kapalı olan bir kontak. Uzaktan kumanda üzerindeki bir buton ile komut ediliyor. Bu buton stop butonu olacak.

K2 uzaktan kumanda alıcısı üzerinde normalde açık bir kontak. Bu da uzaktan kumanda ile kontrol ediliyor ve start butonu olacak.

W kontağı, alıcı üzerindeki acil stop kontağı. Bu kontak normalde açık. Uzaktan kumanda açılınca kapalı hale geliyor, kumanda kapatılınca tekrar açılıyor.

A kontaktörü ve Z zaman rölesini de istediğim işi yapabilmek için ben ekledim. Zaman rölesi sayesinde motor uzaktan kumandanın acil stop butonuyla durdurulduğunda motoru duruyor ve zaman rölesi tekrar kontağı geri kapatarak pano üzerinden çalıştırılabilmesine olanak sağlıyor.

Sorum şu; acaba bu istediğim iş A ve Z yi eklemeden de yapılabilir miydi? Veya daha az parça ekleyerek nasıl yapılabilir? Veya mecburen bir kontaktör ve zaman rölesi eklenecekse, benim yaptığım şekil uygun mudur. Zaman rölesinin sürekli devrede kalması problem yaratır mı?

MwgPI.jpg
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,276
Kullanıcılar
449,845
Son üye
burak_duyar

Yeni konular

Geri
Üst