yıldırıma karsi topraklama

elifdylan

Üye
Katılım
23 Mar 2007
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
39
merhaba, isletme ve yildirima karsi koruma topraklamasi birlestirilebilir mi?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Çok emin olmamakla beraber birleştirilemez diye biliyorum çünkü işletme topraklamasından geri dönücek olan yüksek voltaj manyetik özelliğinden dolayı bütün binayı sarıcaktır.
 
TOPRAKLAMA YÖNETMELİĞİ
Madde 24-a) İletişim sistemine ilişkin topraklama tesisleri, topraklama birleştirme iletkenleri veya toprak yayılma dirençleri küçük olan iletken kısımlar (kablo dış kılıfları, temeller) doğrudan doğruya seyir raylarına bağlanamazlar. Gerekli koruma topraklamaları üst hat (kataner)  bölgesinde sadece, faaliyete geçtikleri zaman elektrotları birbirine kaynadığı için gözlem altında tutulmak zorunda olan yüksek akıma dayanıklı aşırı akım sınırlayıcıları üzerinden (eklatör, Parafudr) yapılmalıdır.

Yıldırımdan Korunma Tesislerinin Civarındaki İletişim Tesisleri için Topraklama Kuralları


    Madde 25-a) Komşu topraklayıcılar: Yıldırıma karşı koruma topraklamalarına 2 m’den daha küçük mesafede başka topraklayıcılar bulunuyorsa, bütün topraklayıcılar birbirleriyle bağlanmak zorundadır. Topraklayıcı mesafelerinin 2 ila 20 m arasında olması durumunda bütün topraklayıcıların birbirleriyle bağlanması tavsiye edilir.

    Toprak özdirencinin 500 Ωm’den daha yüksek olduğu durumlarda, aralarındaki mesafeler 20 m’den büyük olan topraklayıcıların da yıldırıma karşı koruma topraklamasına bağlanması tavsiye edilir.

    Geçip gitmekte olan ve her bir yüksek gerilim direğine ilişkin tekil topraklama tesisine yaklaşan iletişim kablolarının iletken dış kılıfları için yukarıdaki koşullar geçerli değildir  (Madde 22-b’ye bakınız).

    Yıldırıma karşı koruma topraklayıcılarına bağlantılar, galvanik olarak veya eklatörler üzerinden (açık topraklama)  yapılabilir. Farklı metallerden meydana gelen topraklayıcıların galvanik bağlantısı sonucu korozyon zararlarının ortaya çıkması kaçınılmaz olursa, açık topraklama kullanmak zorunludur.

    b) Binaların yıldırımdan korunması: İletişim sistemine ilişkin topraklama tesislerinin, binanın yıldırıma karşı koruma tesisiyle bağlanması tavsiye edilir. Bunun için, yıldırıma karşı koruma tesisinde olduğu gibi aynı iletken kesitleri ve elemanlar kullanılmalıdır.

    Bu amaçla topraklama kuşaklama (ring) iletkenleri birçok kere, ancak topraklama baraları veya topraklama klemensleri sadece bir kere bağlanırlar.

    İçlerinde iletişim tesisleri işletilen, yıldırım tehlikesine maruz kalabilecek yüksek binalarda (örneğin çelik-beton haberleşme kulelerinde), atlamaları önlemek için, dikey metal kısımlar yeterli kesitteki inşaat demiri (St 37) ile sarılmış olmalıdır. Topraklama birleştirme iletkeninin, teknik donanım için yukarıya taşınması boyunca, fonksiyon topraklaması ve koruma iletkeni (FPE) her katta, fakat en az 10 m aralıklarla ve aynı şekilde binanın en üst ve en alt noktalarında, örneğin binanın demir iskeleti gibi sarılı dikey metal kısımlarına bağlanmalıdır. Bu durumda bu kısımların kolay erişilebilir bağlantı noktaları bulunmalıdır.

    Yıldırıma karşı koruma tesisi bir ana indirici merkezin işletme topraklamasından ayrı tutuluyorsa, bu işletme topraklamasıyla bağlanmış iletişim sistemine ilişkin topraklama tesisi, Madde 24-a’daki gibi, sadece eklatör üzerinden yıldırıma karşı koruma tesisiyle bağlanabilir.
 
Bu konuda yaşadığım bir tecrübeden dolayı araştırma yapmıştım.Bu araştırmamı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Not:Türkiyede ortalama yıldırım akımı 70kA ile 150 kA arasında kabul ediliyor.Bu değerleri bi kere aklınızın bi köşesine yazın.


Teorik olarak toprak sonsuz alıcı olarak kabul edilir ,dolayısı ile toprağa akan akım doğrudan toprakta yayılarak sisteme etki etmeden dönüşür.Bu mantıkla baktığımız zaman yıldırımdan koruma ve normal işletme ve koruma topraklamalarını birleştirmenin bir sakıncası yoktur.Ancak pratikte toprak bir özgül dirence sahiptir ve topraklama için bakır elemanlar kullanırız.Toprağa akan yüksek akımlar (yıldırım akımları) toprak içinde yayılırken özgül direnci daha düşük olan iletkenler üzerinden gitmek isterler dolayısı ile topraklama elemanları üzerinden ciddi oranda sisteme geri dönüş yapabilirler.(Bu sakıncadan ötürü tek yönlü parafudur kullanılır.) Bu sebeple bırakın aynı noktadan topraklanmasını mümkün olduğunca birbirine uzak noktalardan topraklanmaları en doğru olandır.
 
TN Sistemde işletme ve koruma topraklaması sadece 1 noktada birleştiriliyor.(işleetme ve koruma eş poatansiyel arasında) Yıldırımdan korunma için yapılan paratoner topraklaması da toprak seviyesinde bina koruma topraklamasına bağlanıyor(bina çevresindeki topraklama ringine).Bu bilgiler ışığında yıldırımda koruma topraklaması ve işletme topraklaması toprak sewiyesinde birleştirilmiş oluyor.
Saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,520
Kullanıcılar
449,903
Son üye
furoz6868

Yeni konular

Geri
Üst