Yıldırım ve kaçak akım rölesi hakkında soru

jokertr

Üye
Katılım
7 Eki 2012
Mesajlar
50
Puanları
1
Merhaba
Yıldırım sonucu kaçak akım rölesi attı ve tekrar açmak istediğimde tekrar attı.Ben de izlenmesi gereken yolu izleyip önce bütün sigortaları kapattım, kaçak akım rölesini açtım ve sonrasında sırasıyla sigortaları açıp hangi sigortada problem var önce onu bulup daha sonrada sigortayı attıran iki cihazı buldum.Birisi desktop bilgisayarım ve diğeri buzdolabı. Bilgisayarın fişini takar takmaz Kaçak akım rolesini attırıyordu ancak tüm fişlerini ve bağlı monitör klavye gibi ekipmanları çıkarıp yeniden bağladığımda çalıştı....! Daha sonra buzdolabına yöneldim ancak fişini çıkarıp takmama rağmen buzdolabı halen Kaçak akım rolesini attırıyor.
Sorular
1- Bilgisayar ilk başta Kaçak akım rolesini attırırken, tüm fişleri çıkarılıp yeniden bağlandığında neden Kaçak akım rolesini attırmadı?
2- Buzdolabının da fişini çıkarıp taktığımda neden hala Kaçak akım rolesini attırıyor.
3- Kaçak akım rolesinin statik elektirikle bir alakası varmı?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Dün akşamdan bu zamana buzdolabının fişi çekili kaldı ve bugün buzdolabını prize takıp çalıştırdım ve röle atmadı.........!
Bunun açıklaması nedir?
Diğer buzdolabının da fişi dün akşamdan beri çekili kaldı ancak diğer buzdolabı hala kaçak akım rölesini attırıyor.......!
Bunun açıklaması nedir?
Ustalardan yardım bekliyorum.
 
bir ölçü aletin varsa buzdolabında kaçak varmı yokmu onu kontrol et nötr toprak arasını faz toprak arasını buzdolabının baglı oldugu sigorta atmıyorsa sanki fazdan topraga yada gövdeye kaçak var gibi kaçak akım rölesi giden akımın gelen akıma eşit olması prensibine göre çalışır akım gidiyordur fakat hepsi geri gelmiyordur (kirşof akımlar kanunu)
 
Kaçak akım rölesi yıldırımdan korumayı sağlayamaz, devreyi açmıştır ancak cihazların zarar görmesini engelleyememiştir. Ayrıca yüksek voltajların çevresine etki etme / sıçrama özelliği vardır. Kapalı ya da açık farketmez fişe takılı olan tüm cihazlar bundan etkilenebilir. Elektronik kartları hasar görmüştür büyük ihtimalle. Yıldırım sırasında oluşan elektrik yükü deşarjı 200 bin amper ve 100 milyon voltluk bir gerilim ile topraga akar. Yıldırım düştüğü alanın etrafındaki tüm cihazlar Elektrostatik alana maruz kalırlar. Desarj esnasında bu yükün topraga akması gerekmektedir. Yıldırımın sonrasında toprak akımları olusur. Binada bulunan herhangi bir iletken bu akım için topraktan daha kolay iletim sagladıgından akım bu iletkenden geçmeye baslar ve bu akıma toprak akımı denilir. Bu bosalma islemi çok hızlı oldugundan (20 mikro saniye) bu metaller üzerinde indüklenen gerilimler çok yüksek olmaktadır. Eğer binanın faraday kafesi, paratoner çubuğu ve hattı, vs olsa idi toprak akımı bu hatlardan toprağa akacaktı. Ancak bunlar çoğu binada bulunmadığından cihazların iletkenlerini ve kabloları kullanarak en kısa yoldan toprağa ulaşmaya çalıyor. Bu sırada üzerinden geçtiği cihazlar da doğal olarak toprak kaçak rölesini etkiliyor. Buzdolabının için de bir koruma sigortası vs. yoksa kartlarından biri bozulmuştur. Panoda Parafudr kullanılması cihazları yıldırımdan ve aşırı voltajdan korumayı sağlayabilir.
 
Arkadaşım ne yaptın ya böyle bir senaryo olurmu 200000A 100000000V geçecek kaçak akım rölesini sadece attıracak hiç bir yeri yakıp yıkmayacak sadece attıracak naslı bir röleymiş bu sen bunları nereden alıntı yaptın bana biraz daha detaylı anlatabilirmisin zira benim aklım hiç almadıda
 
Yıldırım akımı için çok daha büyük değerler de belirtilmekle birlikte 200 bin amper kabul edilen en üst sınırdır, örnek vermek amacı ile belirttim. Çok yüksek elektrikli havalarda böyle bir deaşrj oluşabilir. Bunun dışında 2000-3000 amperlik de olabilir. Ancak anlatmak istediğim şu, eğer direk senin evine düşmüş olsa haklısın aynen dediğin şeyleri yapardı. Oysa sen eğer şebekedeki bir soruna değil yıldırımın etkilerine maruz kaldığına eminsen, belirttiğim gibi manyetik alan nedeni ile indüklenen gerilimin etkisinde kalmıştırsın.
 
Kaçak akım rölesi yıldırımdan korumayı sağlayamaz, devreyi açmıştır ancak cihazların zarar görmesini engelleyememiştir.
Bu cümlen beni biraz şaşırttı oyüzden böyle bir şey yazdım şimdi açıklamalı oldu evet dediğin olmuş olabilir.
 
Bir saat önce ikinci buzdolabını da prize taktım ve şu an kaçak akım rolesinde bir problem yok gibi.....! Dolap çalışıyor..
Atuan'ın verdiği bilgilerin doğruluğunu bilemem ancak dün gece son düşen yıldırım evin çok yakınına düştü ve prizlerden kıvılcım ve ateş çıkmasıyla beraber ben o sırada elektrik panosunun önündeydim sigortalardan sanki sigorta atıyormuş gibi çat çat çat çat sesleri geldi ama sigortalar atmadı fakat bende ufakta olsa bir yusuuuuuf yusuuuuuf olmadı desem yalan olur. Fakat gerçekten bu kaçak akım rölesini bir süre geçtikten sonra neden attırmadığını anlamadım.
Birde bu parafudr sisteme eklenmesi zor ve maliyetli midir? Zira geçen yıl 2 sefer Bilgisayara power supply aldım bir çamaşır makinesi ve buzdolabı tamiri geçirmek zorunda kaldım. Bulunduğumuz yer açık denize bakan 850m yükseklikte bir tepe olduğundan yıldırımlarla biraz içli dışlıyız. Bu linkten bizim buralardaki yıldırımlardan bir kaç örnek görebilirsiniz. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.358156134254981.82489.163435090393754&type=3
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,942
Kullanıcılar
449,610
Son üye
cagriaytmz

Yeni konular

Geri
Üst