Yıldırım çok yüksek frekans mı?

bLAckMamBa

Profesyonel Üye
Katılım
4 Nis 2009
Mesajlar
604
Puanları
266
...................
 
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
.........................
 
Son düzenleme:
yıldırımın alternatif akım olma ihtimali yoktur dolayısıyla frekansa sahip değildir.yıldırım statik elektrik boşalmasıdır ve tek yönlüdür.
 
tamam yıldırım doğru akım o zaman niye kimi zaman yıldırım çarpmasında kişi ölmüyor

kendi cevabımı kendim vereyim mucize işte :)
 
Deri altındaki yağ tabakasının daha iyi iletken olması ile ilgili bildiğim kadarıyla
 
Söz konusu olay AC akım olsaydı yazdığım mantıklı gelecekti ama DC olduğu için sanırım çok yüksek gerilimdeki elektrik yükü insana çarptığında çok kısa süre insan vücudundan geçiyor burada 2 olay söz konusu oluyor. Ya insanın üzerinden geçip toprağa akacak ya da çok yüksek gerilim olduğundan çarpmanın etkisi ile insanı fırlatacak bu sayede kişi fırlatmanın etkisi ile yaralanıyor ama ölmeme gibi bir ihtimal doğuyor sanırım.
 
Eski bilim ve teknik dergilerinden birinde açıklamalar olacaktı .
DVD lerinden aranabilir.


Çalıntı :

Yıldırımların Oluşumu
Şimşek ve yıldırım çoğunlukla, kümülonimbus (Cb) bulutlarının olgunluk aşamasında oluşan fırtına bulutlarının içinde görülmektedir . Ancak kümülonimbus bulutlarındaki bu olağanüstü elektrik birikiminin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bunun; bulut içindeki çok kuvetli yükselici ve alçalıcı akımlar sonucu, su damlacıklarının ve buz kristallerinin, birbirleriyle çarpışması ve sürtünmesi sırasında oluşan, statik elektrikten ve aşırı soğumuş su damlacıklarının anîden buz kristalleri hâline dönüşmesiyle açığa çıkan gizli ısıdan kaynaklandığı kabul edilmektedir.Genel bir kural olarak, pozitif elektrik yüklü su ve buz parçacıkları Cb bulutunun üst kısmında, negatif elektrik yüklü parçacıklar ise alt kısmında toplanmıştır. Bulutun alt kısmında oluşan negatif elektrik yüklü alan, bulutla yer arasında ve yeryüzünde, pozitif elektrik yüklü bir alanın oluşmasına neden olur. Oluşan bu pozitif yük, hareket eden bulutu yeryüzünde adeta bir gölge gibi takip eder. Bulutun üst ve alt kısımları ile bulutla yer arasında oluşan elektriksel enerji farkı,bulutun taşıyamayacağı bir noktaya geldiği an (yaklaşık 100 milyon volt), aşağıya doğru olağanüstü büyüklükte bir enerji akışı başlar. Yere doğru olan bu ilk enerji akışı, en az dirence sahip yolu izler. Bu elektrik akışı, 50-100 metrelik basamaklar hâlinde, duraklamalarla olur ve elektron akışı yere kadar ulaşır. Bu duraklamalar saniyenin 50 milyonda biri kadar bir zaman dilimi içinde gerçekleştiğinden, bunlarıgözle görmek mümkün değildir.Buluttaki elektrik yükü, ilk çakışta yere doğru boşalır. Yere doğru yaklaşıldığında bu ilk çakışa karşılık iyonize yol boyunca yerden yükselen ve buluta kadar uzanan ikinci bir geri dönüş darbesi oluşur. Gözle de görülebilen bu ikinci elektrik enerjisi akışına Yıldırım adı verilir.Bir yıldırım olayında normal olarak gözle görülemeyen iki ya da 3 çakma olmaktadır. Fakat bugüne kadar 42'ye ulaşan sayıda çakma kaydedilmiştir. Geri dönen elektrik akımının (yıldırım), içinden geçtiği hava sütununun sıcaklığı, Güneş'in yüzey sıcaklığından 5 kat daha fazladır (30.000°C). Bu olağanüstü sıcaklığa ulaşan hava, âni olarak genişlediğinden çevresinde şok dalgaları oluşur. Bu dalgalar bir patlama sesiyle yayılır ki bu sese gök gürültüsü adı verilmektedir.Bu olaylara neden olan bulut tam üzerimizde ise, elektrik boşalmasıyla birlikte gök gürültüsü de duyulur. Bulut uzakta ise, gök gürültüsü daima şimşek ya da yıldırımdan sonra işitilir. Gök gürültüsü, elektriksel boşalım noktasından genellikle 15 km uzaklıktan duyulabilir. Ancak elektrik boşalmasının büyüklüğüne bağlı olarak 25 kilometre uzaklıktan da duyulduğu görülmüştür.
 
sayın KAZIMUGUR; yıldırımının oluşumundan bahsedilmiş verdiğiniz yazıda ancak ben insana çarptığında öldürmemesinin sebebini soruyordum gene de teşekkürler...
 
Ölen yüzlerce ölmeyen üç beş tane.
Gerilim akım ve zaman faktörlerinin içerisinde olduğu efsanelerle yoğrulmuş , her biri diğerinden farklı senaryoları içeren bir olayın içerisinden ne çıkarmaya çalışıyorsun ?
Kuralları kendin uydurup sorusunu bize neden soruyorsun ?

Oluşumu aşağı yukarı anlatılmış.
İnsanın nasıl ölebileceği sır değil.
Elektron akımının canlıyı nasıl öldürebileceğide sır değil...
 
Benim bir şey çıkardığım yok merak ettiğim bir olayı sordum aldığım cevaptan sonra sormasam daha iyiymiş. Teşekkürler cevaplar için.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst