Yüksek Hızlı Drone Pilotu: Yapay Zeka

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
s9gbl3z.jpg


Drone'lar çok çevik hareketler yapabiliyor, ancak belli bir hızın üzerinde çarpmadan sürüş yapmak için ileri düzey bir drone pilotu olmak gerekiyor. Zürih Üniversitesinden Davide Scaramuzza liderliğindeki bir grup bilim insanı tarafından geliştirilen bir yapay zeka sistemi, yeni bir alanda harita olmaksızın drone'un yüksek hızda kendi başına hareket etmesini mümkün kıldı.

Öncelikle orman, bina içi ve tren içi gibi dar alanları simüle eden sanal ortamlarda eğitilen yapay zeka, buradan öğrendiği bilgiler ışığında ormanlık bir alanda, bir yere çarpmadan saatte 40 km hızla drone'u kontrol edebilir hale geldi. Böylesine karmaşık ortamlarda bu hızda hareket eden bir drone'u kontrol edebilmek için bir insanın yıllarca eğitim alması ve pratik yapması gerektiği düşünüldüğünde elde edilen sonucun başarısı daha da anlaşılır olacaktır.

Bu tür bir teknolojinin birçok alanda farklı uygulamaları olabilir. Örneğin ormanda kaybolmuş bir çocuğun bulunması için gönderilen 20 drone, dakikalar içerisinde çok geniş bir alanı tarayarak bir hayat kurtarabilir. Almanya'da tam da bu alan da bir başka proje geliştirildi. Fraunhofer FKIE adlı bir kuruluştan Macarena Varela liderliğindeki bir mühendislik ekibi, felaket durumunda drone'a monte edilen ve insan çığlığını tanıyabilen bir ses algılama teknolojisi geliştirdi. Özellikle deprem, yangın ve fırtına gibi durumlarda bu gibi teknolojiler bir arada kullanılarak hayat kurtarıcı olabilir.

Geliştirilen yapay zeka sisteminin kontrol ettiği drene'un uçuşunu ve çalışma şeklini gösteren hayli etkileyici bir videoyu izlemek için


https://www.elektrikport.com/haber-roportaj/dronelar-icin-yapay-zeka-gelistirildi/22724#ad-image-0

Alıntıdır. Kaynak: Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Kasım 2021, Sayfa 41, Tekno-Yaşam, Yüksek Hızlı Drone Pilotu: Yapay Zeka
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst