Yüksek Gerilim Tesisleri Bakım-2 Dersi

ELEKTRİK MÜH.

Profesyonel Üye
Katılım
11 Eyl 2012
Mesajlar
479
Puanları
256
Yaş
30
Her türlü yerde, standartlara ve kuvvetli akım, iş güvenliği, topraklamalar
yönetmeliğine uygun olarak; direkler ve donanımları, hatların bakımını hatasız olarak
yapabileceksiniz.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
1. DİREKLER VE DONANIMLARI ve HATLARIN BAKIMI
1.1. Bakımdan Önce Alınacak Emniyet ve Güvenlik Tedbirleri

İş güvenliği donanımı için; Emniyet kemeri, yalıtkan miğfer(baret), topraklama donanımı, hat tüfeği, gerilim kontrol ıstankası, izole eldiven, el feneri, Y.G. sigorta pensi, çalışma alanı uyarı levha ve şeritleri, ayakcak, lenteleme halat takımı veya çantaları, merdiven, kauçuk ayakkabı, ilk yardım çantası araç-gereçleri hazır bulundurulmalıdır.

yg-01.jpg


Gerilim altında yapılan çalışmalar, iş güvenliği çalışma izni gerektiren çalışmalardır. Bu çalışmalarda iş güvenliği görevlisi, bizzat çalışma alanında bulunur. Çalışanlar gözetlenir ve uyarılır. İlgili tesis üzerinde çalışmaya başlamadan önce gerekli kesme manevraları
yapılarak tesis kısımları gerilim dışı bırakılır. Çıplak iletkenler ve gerilim altındaki korunmamış parçalar yakınında çalışırken yönetmelikte kabul edilen emniyet mesafeleri göz önünde bulundurulacak ve kullanılan aletler uygun şekilde yalıtkan madde ile izole edilmiş olacaktır.
Çalışma yeri levhalar, bayraklar, flamalar, kordonlar ve benzeri işaretlerle sınırlandırılacaktır.

1.2. Enerjinin Kesilme İşlemi

Alçak gerilim ve orta gerilim tesislerinde her türlü çalışmalar aşağıdaki işlem sırasına göre yapılacaktır;

- İş emri formuna göre, bir tesis üzerinde çalışmaya başlamadan önce gerekli kesme manevraları yapılarak ilgili tesis gerilim dışı bırakılır. Bu amaçla tesisi gerilim altına alan veya alması muhtemel olan her gerilimde önce kesiciler, sonra ayırıcılar ve termik şalterler açılır.


- Bu cihazların her fazının açık olduğu gözle kontrol edilir. kesici, ayırıcı ve şalterler açık durumda kilitlenir (Kilit yok ise aynı görevi görecek bir tertibat veya işlem uygulanır).
- Tesiste ve hatta gerilim olup olmadığı kontrol edildikten sonra yapılacak işlemler ″Ekip Şefi″nin kontrolünde ″İş yeri Özel Talimatı″na göre yürütülür.
Tesisin güvenlik altına alınması amacı ile kesme cihazlarının kumanda tertibatı üzerine İKAZ ve İHBAR levhaları konulur.
- Gerilim olmadığı tespit edildikten sonra, çalışma yerinin mümkün olduğu kadar yakınında ve çalışma yerini besleyebilecek bütün kollar üzerinde topraklama ayırıcıları kapatılarak (Resim 1.7) topraklama ve kısa devre işlemleri yapılır.
- Çalışma yeri levha, bayrak, flama, kordon ve benzeri işaretlerle sınırlandırılır.
1.3. Direk ve Donanımlarının Bakımının Yapılması

1.3.1. Direk Temellerinin Bakımı


- Demir direğin kapladığı alanın çevre temizliği yapılır. Temel genel olarak betonlanmış durumdadır. Temel betonunun Çatlama veya bozulma kontrolü yapılır. Bozulan kısımlar su, kum, çakıl ve çimento karılarak sağlamlaştırılır.
- Beton direğin kapladığı alanın çevre temizliği yapılır. Temel betonunun çatlak ve bozulma kontrolü yapılır. Bozulan kısımlar su, kum, çakıl ve çimento karılarak sağlamlaştırılır.
- Ağaç direğin oturduğu kaidenin düşey durumu kontrol edilir. Direk temelinin çevre temizliği yapılır.Ağaç direğin temelindeki sıkıştırma taşları bir miktar alınarak temel etrafı açılır.Ağacın sağlamlık durumu gözle ve elle yapılır. İlaçlama ve ayrıca katranlama işlemi yapılır. Daha sonra direğin düşey duruşu sağlandıktan sonra direk temeli tekrar toprak ve taşlarla sıkıştırılır. Orta gerilimde artık kullanılmasa da eski tesislerde kullanılır.

1.3.2. Direklerin Bakımı



- Demir Direklerin Bakımı:
· Demir direğin beton içerisindeki dip kısımları kontrol edilir. Temellerde
çökme olup olmadığı kontrol edilir.
· Demir direği oluşturan parçaların bağlantı noktaları, küflenme, çürüme
durumları kontrol edilir (Resim 1.13).Çürüyen parçaları kaynaklı ise yeni
parça kaynatılır veya cıvatalı sistem ise ilgili parça sökülerek yerine yenisi
monte edilir. Paslı yerler temizlenmeli ve boyanmalıdır.Gözle görünen
tüm cıvatalar 2-5 yıl içerisinde elden geçirilir,cıvatalar sıkılır.
· Korkuluk, ölüm tehlikesi levha kontrolleri, direk numarası kontrolleri
yapılır(Resim 1.12).
· Topraklama şeritlerinin irtibatları kontrol edilir. Kazayla veya başka bir
sebeple kopmuş ise bakır şerit yenilenir.
- Beton Direklerin Bakımı:
· Beton direğin sertlik kontrolü yapılır. Temellerde çökme olup olmadığı direkte yan yatma var mı kontrol edilir (Resim 1.14).
· Oluşan kılcal çatlakların büyüklüğüne bakılır(Resim 1.16). Bozulan kısımlar su, kum, çakıl ve çimento karılarak sağlamlaştırılır.
· Topraklama şeridinin irtibatı ve direk numarası kontrol edilir. (Resim 1.15). Eğer direk kullanılmaz duruma gelmiş ise ilgililere bilgi verilerek yerine yenisi dikilir.


- Ağaç Direklerin Bakımı:
· Ağaç direğin oturduğu kaidenin dikey durumu, çürüme, yan yatma ve kırılma durumları kontrol edilir. Direk temelinin çevre temizliği yapılır (Resim1.17 ve 1.18).
· Ağaç direğin temelindeki sıkıştırma taşları bir miktar alınarak temel etrafı açılır. Ağacın sağlamlık durumu gözle ve elle yapılır. İlaçlama ve ayrıca katranlama işlemi yapılır. Daha sonra direğin düşey duruşu sağlandıktan sonra direk temeli tekrar toprak ve taşlarla sıkıştırılır. Eğer direk kullanılmaz duruma gelmiş ise ilgililere bilgi verilerek yerine yenisi dikilir.

1.3.3. Travers ve Konsolların Kontrolü



Travers ve konsolları direğe tutturan bağlantı aparatları gözden geçirilir. Beton travers ve konsollarda gevşeyen cıvataların somunları sıkıştırılır. Kırılan veya özelliğini kaybeden beton travers ve konsollar yenisi ile değiştirilir (Resim 1.19 ve 1.20).
Demir travers ve konsolları demir veya ağaç direğe bağlayan bağlantı aparatları gözden geçirilir. Demir travers ve konsollarda gevşeyen cıvataların somunları sıkıştırılır. Çürüyen veya özelliğini kaybeden demir traversler ve konsollar yenisi ile değiştirilir (Resim
1.21).

1.3.4. Direkteki İzolatörlerin Kontrolü


Ağaç, demir veya beton direklerde travers ve konsolların üzerine tutturulmuş bulunan izolatörler görev yaptıkları duruma göre, bulunduğu ortamın atmosferik şartlarına göre ve taşıdıkları iletken hattın ağırlığına göre zamanla çalışma yeterliliklerini kaybederler. Bu durumda izolatör, taşıdığı hattan toprağa kaçak yapabilir. İzolatörde gözle yapılan kontrol-de, aşırı kararma, patlama, çatlama veya kırılma gibi fiziki sonuçlar tespit edildiğinde izolatörler yenisi ile değiştirilir (Resim 1.22ve 1.23). İzolatörler beş senede bir izolatör kontrol cihazı (Meger) ile kontrol edilmelidir.




https://www.kontrolkalemi.net/drive/s/u7uytwl0bO48LUXi0wb9VGbuzHXx6N
Yg-Tesislerinde-İletim-Hatları-Bakımı.rar
 
1.4. Hatların Bakımının Yapılması
1.4.1. Havai Hat İletkenlerinin Kontrol ve Bakımı
İlgili müşteri gurubuna haber verilerek tesis gerilimsiz bırakıldıktan sonra enerji iletim hattının bakımı yapılır. Enerji iletim hattı güzergahı tamamen gezilerek gözle kontrol edilir.
(Eklerin kontrolünde dürbün kullanılabilir). Bu kontrolde iletim hattının sehiminin uygunluğu, iletkenlerin ağaçlara ve binalara yakınlığı, iletim hattındaki ek noktalarının yerleri, klemenslerin durumu, iletkenlerin izolatörlere bağlantısı, camper bağlantıları kontrol edilir (Resim 1.25 ve 1.26).


Alçak gerilim şebekelerinde, iletkenlere yaklaşan ağaç dalları, iletkenlerden itibaren 3m. çapında bir alan içerisinde temizlenir.


1.4.1.1. Havai Hat İletken ve Ek Parçalarına Sarı Macun Sürme (Oksit
Temizleyici)

Tesis gerilimsiz bırakıldıktan sonra enerji iletim hattındaki ek yerleri tamamen elden geçirilir. Tüm ek yerlerine ve klemenslere oksit önlemekte kullanılan sarı macun sürülür.

1.4.1.2. Ek ve Bağlantı Kontrolü
Tesis gerilimsiz bırakıldıktan sonra enerji iletim hattındaki ek yerleri tamamen elden
geçirilir. Ek çeşitleri için “havai enerji hatları” modülüne bakınız. Klemens ile yapılan ek
yerlerinin vidaları sıkıştırılır. Çatlak veya kırık klemensler yenisi ile değiştirilir. Camper
iletkenleri elden geçirilir.
1.4.2. Yer Altı Kabloları Kontrol ve Bakımı
Yer altı kabloları, birden fazla damardan meydana gelmiş, her damarı gerilime karşı ve birbirlerine karşı yalıtılmıştır. Bunları dış tesirlere karşı koruyan pvc izoleli veya çelik zırhlı olarak üretilmiş, elektrik enerjisini ileten enerji kablolarıdır (Bakınız: Yer altı enerji
hatları modülü). Yalıtkan malzemesinden dolayı toprak altında kullanılabilirler. Kabloya gelen herhangi bir mekanik darbe esnasında şebekeye bağlı şalter veya sigorta devreyi korur.

Yer altı kablosunun döşendiği güzergah, elektrik Şebeke projesinin yardımı ile takip edilerek, güzergah üzerinde yapılan ilave tesislerin yeri, kimyasal ve mekanik etkenlerin durumu belirlenir. Yer altı kablosu yapı girişlerinde ve direk çıkışlarında galvanizli boru içerisine alınmış olmalıdır. Yapı girişlerinde ve direk çıkışlarındaki kablonun izole durumları gözle kontrol edilmelidir. Ayrıca Meger ölçü aleti ile kablo damarlarının yalıtkanlık kontrolü de yapılabilir (Bakınız:Resim1.27). Bunun için kontrolü yapılacak kablo her iki taraftan işletme dışı bırakılmalıdır.

1.4.3. Kablo Başlıklarının Kontrol ve Bakımı
Yer altı kablosunun, direk çıkışlarında enerji iletim hattına bağlantısı sırasında ek yerlerinin atmosferik etkenlerden korumak ve yalıtımını sağlamak amacı ile kablo başlıkları kullanılır. Kablo başlıkları zamanla izole özelliğini yitirmiş olabilir. Göz ile yapılan kontrolde başlığın yenilenmesi gerekiyorsa huni, protolin, silikon kauçuk, ısı büzdürme,pürmüz araç-gereçleriyle kablo başlığı yenilenir (Bakınız:Resim 1.28).
Kablo başlığı yenileme işlemi, tesis gerilim altında değilken yapılır.
1.5. Bakımdan Sonra Sistemi Devreye Alma İşlemi
- Tesiste veya çalışma yerinde konmuş olan levha, bayrak, flama, kordon ve benzeri işaretler ve güvenlik tedbirleri kaldırılır.
- Bütün kollar üzerindeki kısa devre ve topraklama ayırıcıları açılır, kontakların açıldığı gözle kontrol edilir.
- Tesisi gerilim altına almak için önce ayırıcılar ve termik şalterler kapatılır. Kontakların kapandığı gözle kontrol edilir.

- Sonra kesiciler kapatılır(Resim 1.29).
- Ayırıcı ve kesici üzerine asılmış olan ikaz levhaları kaldırılır.
- Çalışma yapan ekibe enerjinin verildiği bildirilir. Böylece Bakım sonrası sistem devreye alınmış olur.
 
2. PANOLAR VE ÖLÇÜM SİSTEMLERİ BAKIMI
2.1. Bakımdan Önce Alınacak Emniyet ve Güvenlik Tedbirleri
İş güvenliği donanımı için; yalıtkan miğfer (baret), gözlük, topraklama donanımı, eldiven, el feneri, çalışma uyarı levhaları, malzeme çantası, kauçuk ayakkabı, izole halı ve tabure, ilk yardım çantası araç-gereçleri hazır bulundurulmalıdır. İlgili tesis üzerinde çalışmaya başlamadan önce gerekli kesme manevraları yapılarak tesis kısımları gerilim dışı bırakılır. Çıplak iletkenler, baralar ve gerilim altındaki korunmamış parçalar yakınında çalışırken yönetmelikte kabul edilen emniyet mesafeleri göz önünde bulundurulacak ve kullanılan aletler uygun şekilde yalıtkan madde ile izole edilmiş olacaktır. Çalışma yeri uyarı levhaları, kordonlar ve benzeri işaretlerle sınırlandırılacaktır.

2.2. Enerjinin Kesilme İşlemi

Alçak gerilim tesislerinde AG panosunda enerji kesilmesi aşağıdaki işlem sırasına göre yapılacaktır;

- Enerjisi kesilecek önemli müşterilere önceden haber verilir.
- İş emri formuna göre, bir tesis üzerinde çalışmaya başlamadan önce gerekli kesme manevraları yapılarak ilgili pano gerilim dışı bırakılır. Bu amaçla tesisi gerilim altına alan AG şebeke çıkış şalterleri ve yük kesici şalterler açılır. Enerjinin kesildiği sigorta çıkışlarından kontrol edilir.

-Termik manyetik şalter açılır ve enerjinin kesildiği baralardan kontrol edilir.


- Trafo ayırıcısı açılır ve kontaklarının açıldığı gözle kontrol edilir.
- Panoda gerilim olup olmadığı kontrol edildikten sonra yapılacak işlemler ″Ekip Şefi″nin kontrolünde ″İş yeri Özel Talimatı″na göre yürütülür. Tesisin güvenlik altına alınması amacı ile kesme cihazlarının kumanda tertibatı kilitlenir ve üzerine “ÇALIŞMA VAR” uyarı levhaları asılır.
- Gerilim olmadığı tespit edildikten sonra, çalışma yerinde ve çalışma yerini besleyebilecek bütün kollar üzerinde topraklama ve kısa devre işlemleri yapılır.
- Çalışma yeri levha, bayrak, kordon ve benzeri işaretlerle belirtilir.

2.3. Panoların Bakımının Yapılması, İşlemler, Dikkat Edilecek
Hususlar


2.3.1. Panoların Metal Kısımlarının Bakımı

Panoların iç ve dış temizliği yapılır. Panoların saç ve profil kısımlarının küflenen parçaları zımpara ile temizlenir. Astar ve yağlıboya ile tekrar boyanır. Eğer çürüyen bölgeler var ise çürüyen bölge canavar ile kesilir, yeni parçanın montajı kaynakla yapılır. Yeni parça
tekrar boyanır. Pano üzerindeki uyarı levhaları kontrol edilir, eksik var ise tamamlanır.

2.3.2. AG Ölçüm Panosu Malzemeleri Bakımı
AG ölçüm panosu içerisinde sistem gerilimini ölçen voltmetreler, devre akımını ölçen ampermetreler, fazlar arası ve faz-nötr gerilimlerini tek ölçü aletinden ölçen voltmetre komütatörü, sistemde tüketilen toplam enerjiyi ölçen sayaçlar ve sokak aydınlatma devresinde tüketilen enerjiyi ölçen sayaç bulunur.

Ölçü aletlerinin kadranları, koruma kapakları, iletken bağlantıları kontrol edilir. Ölçü aletlerinin gösterdikleri değerler kontrol edilir (Resim 2.8 ve 2.9). Voltmetre komütatörü konum değiştirilerek çalışması gözlenir (Fazlar arası ve faz-nötr gerilimlerini gösterip
göstermediğine bakılır) (Bakınız Resim 2.7).


Aktif ve reaktif sayaçların mühürleri kontrol edilir. Sayaçların diskinin dönüşü izlenerek çalışması incelenir. Sayaçların camı kırık veya çatlak, gövdenin delik, darbeli, ezik veya yanık izi bulunmadığı kontrol edilir.

2.3.3. AG Dağıtım Pano Malzemeleri Bakımı

Bakır baralar: Baraların mesnet izolatörlerine tutturuluşları, gevşeklikleri kontrol edilir. Gevşeklik varsa sıkıştırılır. Bara üzerindeki ekler kontrol edilir (Bakınız Resim 2.10). Ek temaslarına bakılır. Gerekiyorsa oksit önleyici sarı macun sürülür.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,854
Son üye
Enes.trk

Yeni konular

Geri
Üst