Yüksek/Alçak Gerilim Koruma Rölesi Tasarımı

erkings

Üye
Katılım
3 Ocak 2013
Mesajlar
3
Puanları
1
Selamlar,

Yüksek/Alçak gerilim koruma rölesi tasarımı yapmaya çalışıyoruz bir proje için. Simulinkte rölenin modelini çıkarttık. Hem step hem de inversetime fonksiyonları ile çalışabiliryor. İstenen değerler girilerek farklı sistemler için röle simülasyonu yapabiliyoruz. Örnek hata gerilim sinyalleri yollamamız gerekiyor. Ancak işletim esnasında karşımıza ne gibi hatalar/arızalar çıkabilir ve bunların ne tip gerilim sinyalleri üretecekleri konusunda yardıma ihtiyacımız var.

Mesela generatörlerde kısadevre, aşırı yüklenme gibi durumlarda gerilim sinyalimiz ne şekilde olmalı?
Trafolara yıldırım düşmesi de bir seneryo olabilir.
Bunlara benzer gerçek hata/arıza seneryoları ve bunları ne şekilde simüle edebileceğimiz konusunda yardım alabilirsem çok sevinirim.

Foruma yeniyim, bu konuda daha önce yazılmış konular var mı bilemiyorum. Ancak süre kısıtım olduğu için tüm konulara bakamadım.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sayın Ersin Durmaz,
İleti sayım yetersiz olduğu için özel mesajla cevap veremiyorum ne yazıkki... Şu şekilde yazmıştım:

"Hızlı geri dönüş için teşekkürler,

röle tasarımında simulink gibi programlarda ne gibi giriş gerilimleri ile test edebiliriz bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. ITU'de elektrik son sınıf öğrencisiyim, alçak yüksek gerilim koruma rölesi tasarım projesi için kullanacağım. Hocamız rölenin gerçekte olabilecek hatalarda açma zamanlarını ve röle sinyallerini görmek istiyor.

Teşekkürler"
 
Bu rölenin görevine, "hatalarda açma" olarak bakmak pek yeterli olmaz aslında. Aşırı gerilim düşük gerilim röleleri örneğin radyal şebekelerde enerji kesildiği zaman kesiciye açma sinyali verir. Sebebi şudur örneğin 25 MVA'lık bir trafonun OG tarafında 20 fider olsun. enerji kesildi, tekrar verilecek. Bu 20 fidere enerji verildiği anda bu trafoya aşırı yüklenmesini engellemek içinde bu röle kullanılır ve fiderler kademeli olarak devreye alınmalıdır. Bu bir hata değil tedbirdir :) kolay gelsin.
 
hata demek yetersiz kalmis haklisin. projeyi teslim ettik sonucta, tecrübe olmus oldu... sormak istedigim aslinda bunlar gibi durumlarda ne boyutlarda asiri gerilimler oluyor, gercekci rakamlarla simulasyonu yapabilmek adina :)

neyse tesekkurler geri donusler icin
 
arkadaşlar...regüle bir 3150kVA trafomuz var ve trafodan keisiciye giriş ve kesicili çıkış var ...hat dalgalı olduğu iin aşırı düşük gerilimden kesici bazen açıyordu.aşırı düşük gerilim rölesini iptal ettim..şu an sistemde bir sıkıntı yok
bu yaptığımın ne gibi riskleri vardır...lütfen bu işlerde uzmanlar bilgi versin
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst