yıldırımın ettikleri

salserol

Üye
Katılım
24 Eyl 2006
Mesajlar
29
Puanları
1
Yaş
39
selamlar arkadaşlar.
daha evvel kaçak akım rölesi sorunu ile bir mesaj başlığı açmıştım. dün yaşadığım antalyada bol yıldırım ve yağmurlu havada şunlar geldi başıma..:
1)Elektrikler ke***. yakın bir yere yıldırım düşüyor ve kaçak akım rölesi atıyor.
2)Elektrikler mevcut. kahvaltı yapıyoruz ve yıldırım düşüyor yine bir yerlere ve 4'lü gaz ocağın manyetolu çakmakları kendi kendine "çıt çıt" diye çalışıyor.
3)Korkuyoruz ve herşeyin fişini çekiyoruz. fişi takılı 5'li priz kendisine başka bir alet takılı değil. yine bir yıldırım düşüyor ve 5'liden ark çıkıyor.
4)hava düzelmeye başlıyor, bendenide pc yi fişe takıyorum, modemi takıyorum. tak yine bir yıldırım ve modemden(external) kıvılcım çıktı.
5)çıkardım laptopu bağri bir soliter oynayayim dedim. düşünün alet hiç bir yere bağlı değil. yine yıldırım ve bilgisayar kilitlendi.

bende tası tarağı toplayıp hanım ile birlikte sinemaya gittik.

yaşadığım olaylr için yorumlarınızı bekliyorum.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Gerçekten çok ilginç birşey olmuş tahminimce şimşek ilk çaktığında evdeki cihazlarda gerilim indüklenmesi oldu için olabilir
 
yıldırımın bu denli bi etkili olabileceğini tahmin edemiyorum,en fazla kabloya bağlı bir modemi yakabilir ama kablosuz laptop'a ne yapar bilemiyorum,gerçekten ilginç,paylaşımın için sağol...
 
arkadaşım bu yıldırım hep sizin evin olduğu yere düşüyor herhalde. eğer çok yakına düşüyorsa tehlikedesin demektir. discovery channel da bu konuyla ilgili çok ayrıntılı bir program vardı geçenlerde. evin olduğu yer yıldırım bölgesi ve evin sahibi dört kere çarpılmış. yapay olarak aynı şartları oluşturup deneme yaptılar. gerçekten telefondan duş ahizesine kadar her noktada etkili oldu. karanlıkta elektrik atlamasını net bir şekilde görebiliyorsun. belkide böyle bir durumdur. yine kanatimce binanın çok yakınına düşüyorsa toprak üzerinden de belli bir süre için gerilim yükselmesi yaratabilir.
 
yıldırım enerji hattının fazına dustuyse eger olası bir gerilim artısından dolayı evdeki elektrikli aletlerde bunu hissedebilirsinz . bilgisayara etykiside elektromagnetik alana maruz kalmasından dolayı olsa gerek...
 
Yakınlarda bir yerde toprağa yıldırım düşmüşse o anda fişe takılı olan cihazların toprak hatlarından cihaza etki edebilir.Bunun sebebi toprağa düşen yıldırımın yayılma anında oluşturduğu adım akımlarının topraklama levhası vey kazığı gibi elemanlar üzerinden sisteme geri dönüş yapmasıdır.Toprak hattına tek yönlü akım ileten parafudur takmanda fayda var.
Enerji nakil hattına etki edecek bir durumda söz konusu olabilir.Selamlar ,saygılar.
 
Selamlar,

Başına gelen olaylar gerçekten ilginç ve yıllardır arkadaşlarıma anlatmaya çalıştığım olayların birebir yaşanmışı. Etrafa düşen yıldırımlar (toprağa bile düşmüş olsa) endüklenme ile Şebeke üzerinde aşırı gerilime neden oluyor. Özellikle aşırı yıldırım, şimşek boşalmaların görüldüğü bölgelerde aşırı gerilim darbeleri yerini aşırı gerilim dalgalanmalarına bırakabiliyor. Korunmak için için ise şebekeye rakani arkadaşın belirttiği gibi Parafudr bağlanmalıdır. Buradan şebekeye bağlayabileceğiniz tesisat parafudrları hakkında genel bilgi alabilirsiniz.
 
bulunduğun binada paratoner yok.
 
Atmosferik olaylar gibi çeşitli nedenler ile oluşan aşırı gerilimler,direkt olarak etki yapabildiği gibi,endirek olarak endüktif,kapasitif,galvanik olarak da etkili olmaktadır.Bilgisayarınız hiç bir yere bağlı olmasa bile etkilenmesi normaldir.Etkilenmemesi için binanızda potansiyel dengeleme ve aşırı gerilim ileticiler bulunması gerekir.Potansiyel dengeleme yapılmadan sadece aşırı gerilim ileticiler çözüm olmaz.
 
Elektrik sistemlerinde SEKONDER KORUMA denen şey de tam olarak bu nedenle vardır. Şebekenden değil de toprak tarafından gelecek aşırı gerilimlere karşı sistemi korumak için alınan tedbirlerdir bunlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,831
Kullanıcılar
449,595
Son üye
Ferden1011

Yeni konular

Geri
Üst