XLPE OG Kablosu Su Alması

Dedejayjay

Üye
Katılım
26 Ağu 2011
Mesajlar
53
Puanları
1
Yaş
44
Arkadaşlar,

Forumda bulamadım, yeraltına döşenen kırmızı renkli XLPE OG kabloların (henüz başlığı yapılmamış) uç kısımlarından suya maruz kalarak içinde bulunan siyah renkli kağıt gibi bir malzemenin suyu emerek içine çektiği durumlarda başlığın yapılarak kablonun OG sisteme bağlantısından sonra ne gibi problemler yaşanabilir?

(Başlığı yaptığın yerde bu siyah kısmı alıyorsun ancak başlıktan sonraki kablonun geri kalanında bu siyah bölüm ıslak kalacak).

Teknik cevaplar yazabilirseniz ve yönetmelik/döküman iletebilirseniz sevinirim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Siyah kısmın tamemen suyu çektiğini düşünelim. Siyah kısım ile kablo izolasyonu arasında kablo anteni dediğimiz endüklenen gerilimin aktığı bir iletken mevcut. Yanibuda su ile temas içinde.
Şimdi bilindiği gibi yg izolasyon kablosunun en son kısmına ve pabuç kısmına kırmızı sızdırmazlık bandı çekiliyor ve bu beyaz olan kablonun iç kısmına suyun gelmesini önlüyor. Ama senin zaten içinde su olduğundan anten kısmını topladığın yer ile siyah kısım arasına da kırmızı sızdırmazlık bandı kullaırsan ( kablonun her iki başlık noktasını da) su kablonun beyaz kısmına geçemeyecektir. Sadece kablo anteni yani iletken kısmı suya maruz kalacaktır ki bence bu durum sorun oluşturmaz.
Ama benim sana tavsiyem su alan kısmını aşağı sarkıtarak kurumasını beklemem faydalı olacaktır. Vakit yoksa ekstra koyacağın 2 adet sızdırmazlık bandı yeterli olacaktır.
 
kablo başlığı 30-40cm, ama su daha içeri gitmiş durumda olduğunu düşün. Ne gibi sorun olur.
 
cevap ve döküman yokmu arkadaşlar
 
kablo patlar...... mümkün oldukça su sızan kısmı kesip atmak lazım....
 
en net cevap olmuş, arızalı kısım kesilip atılmalı. öyle bir durumda tamir olmaz gibi duruyor.
 
arkadaşım benim işin yüksek gerilim ben sana şunu söyleyeyim , yaklaşık 12 yıldır yer altında sürekli yüksek akım taşıyan xlpe kabloları iptal ettik . ve kabloyu kestiğimizdde su akıyordu içerisinden demek istediğim,her iki taraftada mevcut olan başlık yani sızdırmazlık bandı yarıiletken ve iletken bölüme ulaşmasını engellediği için hiç bir sakıncası olmaz.
 
Arkadaşlar yaklaşık bu işle 20 yıla yakındır uğraşıyorum.başımdan geçen bir olayı anlatayım:2012 şubat aylarında antalya avsallarda 4*1000 kva trafo işi aldık,enerji aldıgımız noktada eskı hucreler ile mevcuttu buradakı hucrelerın revızesı gerekıyordu.kok binasının enerji beslemesı 1*185 xlpe ile yapılmakta idi burda bu kabloyu kesip tekrar baslık yapmamız gerektı.kestıkte ama kabloda adeta bir musluk gibi karbon tabaka ıslak 1 mt gerıden kestım yıne ıslak yapacak bişi yokkabloyu bas asagı 1/2 saat beklettıkten sonra pürmüz ilede ısıtarak başlık yaptık enerji verırken isede korka korka verdık ama şu zamana kadar şükür bir sıkıntı olmadı
 
Üreticisi ne diyor ona bakmak lazım...1 mt geride ıslaklık devam ediyor, belki 1 mt daha kesmeniz gerekirdi..
ıslaklık daha geriye doğru gitmiş olsa idi sanırım kablo bir süre sonra arıza verebilirdi.
size şans yardım etti ise başkasına yardım etmeyebilir..yani böyle durumlarda nasıl hareket edilecek bu önemli..
 
Sn.dedejayjay,KARTAL45 arkadaşın görüşüne bende katılıyorum.Kablolar kesildiğinde çoğunlukla su aktığı görülür.Mühim olan suyun iletken ile yarı iletken ve topraklama bölümleri arasında köprü oluşturmamasıdır.(katmanlar arasında)Yani bakır veya al damar ile izolasyon araslarındaki boşluklardankablo boyunca su iletilir.Eğer dış kılıf zarar görmüşse dış kılıf içinden de kablo boyunca su iletilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst