XLPE Kabloda Enerji Ölçümü

a.gunduz

Üye
Katılım
28 Nis 2008
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar xlpe kablolarda enerji olup olmadığını nasıl anlarız.
Kazı çalışması sonucu zedelenen bir kabloda, ek yapımına başlamadan önce(kabloyu kesmeden) ,yani asıl öğrenmek istediğim; kablo zedelenmese bile dış yüzeyinden enerji olup olmadığını nasıl anlayabiliriz.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Pens ampermetre ile icinden gecen akimi olcebilirsiniz diye dusunuyorum. Bu sekilde Kabloda enerji olup olmadigini anlayabilirsiniz.

AG de cok kullandim pens ampermetreyi bu sekilde, ama OG de hic denemedim. Ne kadar saglikli olur bilemem.

Gorusmek uzere..
 
Sayin a.gunduz,
Pensampermetreyi yuksek gerilim kablo olcumlerinde kesinlikle kullanmayiniz.Pensampermetrenin kullanim amaci belli, uzerinde yazan maksimum voltaj degeri belli.
Yuksek gerilim kablo olcumlerinin kendine has dedektorleri var. Eger kablo kendi tesisiniz icinde olsaydi zaten enerjisini de kendiniz kesebilirdiniz. Enerjili olup olmadigini bilmediginize gore sanirim TEDAS a ait bir kablodan bahsediyoruz.Bu durmda bunun enerjili olup olmadigi konusu da, ek yapilmasi konusu da tamamen TEDAS in yukumlulugundedir.TEDAS ile irtibata gecmeniz gerekiyor.Eger yuksek gerilim dedektorunuz varsa da sadece enerjili olup olmadigini kendiniz test edersiniz
Fakat maalesef , kazi calismalari esnasinda ortaya cikan yuksek gerilim kablolari icin TEDAS a haber verdigimde cogu zaman elinde pensampermetre ile iki kisilik bir ekibin geldigine de defalarca sahit oldum. 3 damarli kabloya pensampermetreyi tutup ( insallah fazlar dengeli degildir ) mantigiyla olcum yapma gafletinde bulunabiliyorlar. Ustelik olcum esnasinda pensampermetrenin siyah ve kirmizi problarini sokme zahmetinde bile bulunmadan.
Bir diger ilkel olcme yontemi de tahta sapli bir kazma ile kabloyu kesmek.Bu durumda en fazla kazmayi kullanan vatandasin kaslari yaniyor.Maalesef bunu da gordum.
TEDAS in bir minibus icine full teknoloji ile donatilmis test araci var. En dogrusu resmi bir yazi ile kablonun lokasyonunu tam tarif edip resmi teyid almaktir. Herkese iyi calismalar dilerim.Saygilarimla
 
güzel tesbitler teşekkürler...
 
yardımın için çok teşekkür ederim.
 
arkadaşlar bana xlpe kablo başlığı nasıl yapılır video şeklinde bi öğrenebileceğim ver varmı yardımcı olurmusunuz
 
benim başıma gelen bir olayın yazayım güleceksiniz tenis sahasının aydınlatma diğeğinin dibi yazın 70 derece ısınailirmi o bölgede çim kuruduğundan bahçivanla papaz olduktan sonra direğe gelebilecek bütün kabloları kestim ısıda bir deişme olmadı bina projelerine baktım binaya ait og veya ag hatlarıda ordan geçmiyor en sonunda tedaşı arayıp yardım istedim gele gele don gömlek iki adam geldi ellerinde pense vardı kontrol kalemi bile yok neyse adam ne dese beğenirsiniz siz burayı kazın biz bakalım bizim işletme sahibi adamları tepeleyerek gönderdi sorun aynen devam ediyor 3 resmi yazımıza bir cevap geldi oda aynen şöyle yapılan incelemede sözkonusu noktadan enerji hattımız geçmemekte burası kapalı bir tesis kapıda güvenlik olup 80 kamera ile çevre gözetleniyor bu adamların nezaman geldiğini anlamış deiliz hala :)
 
Hocam. Öncelikle enerji altında çalışma yapılmayacağını belirtmek isterim.
2. husus: Kablonun üzerinde bulunan elektrik enerjisinin her iki ucundan olmak üzere kesmek ve topraklamak gerekir. Bundan emin olmadan, kablonun önüne gidip, elektrik var mı yok mu şeklinde bakmak büyük yanlış olur. Mümkünse ki doğrusuda budur: Kablonun her iki ucunun bulunduğu yerin (Beslendiği ve beslediği yer) kapalı ortamsa kilitleyip anahtarını almak ve üzerine çalışma var yazısı asmak gerekir.
Kolay gelsin.



Arkadaşlar xlpe kablolarda enerji olup olmadığını nasıl anlarız.
Kazı çalışması sonucu zedelenen bir kabloda, ek yapımına başlamadan önce(kabloyu kesmeden) ,yani asıl öğrenmek istediğim; kablo zedelenmese bile dış yüzeyinden enerji olup olmadığını nasıl anlayabiliriz.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,263
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst