xlpe kablo seçimi

İfade edemiyorum kendimi kusura bakmayın 1250A olacak

Birde şunu öğrenmek istiyorum bilginiz var ise buda farklı bir konu 3000 kva bir jeneratörün hem og kablosunu çıkartmam gerekiyor hemde ag kablosunu3000kva için og için çekeceği akım 60 amper dediler ag için çekeceği akım 5000 amper dedidler neden böyle bunun hesabı nasıl yapılıyor

**** bu benim numaram whatsaptan yazma imkanınız olursa sevinirim

Arkadaşım, bu konular değil bir muhendıs, konusunda uzman muhendıslık fırmasının konuları. Gel bu işe sorular sorarak ögrenmek ve sorumluluk almakdan vazgeç. Bir müdürüm derdiki " ekmeği ekmekçiden al, bir ekmek parası fazla ver".
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İfade edemiyorum kendimi kusura bakmayın 1250A olacak

Birde şunu öğrenmek istiyorum bilginiz var ise buda farklı bir konu 3000 kva bir jeneratörün hem og kablosunu çıkartmam gerekiyor hemde ag kablosunu3000kva için og için çekeceği akım 60 amper dediler ag için çekeceği akım 5000 amper dedidler neden böyle bunun hesabı nasıl yapılıyor

**** bu benim numaram whatsaptan yazma imkanınız olursa sevinirim
Merhaba. Bahsettiğiniz 1250A akim degeri OG ise bu cok ciddi bir akimdir. 31.5 kv isletme gerilimi oldugunu düşünürsek yaklaşık 68 mva yapiyor. Bu güç de buyuk bir ilçeyi yaklasik 100 bin nüfuslu bir ilçeyi besler. Bu sebeple basitce anlatmak pek mumkun degildir. Bunun icin belkide onlarda kesici, ayirici, HSYA vs. yuzlerce TR (OG DEN AG YE ORNEGIN 400 KVA 31.5KV/0.4-231 KV) tesisi yapar. Bunun projesi aylarca surer. Bu sebepten burda anlatmak biraz imkansız.

güce göre xlpe kablo nasıl seçerim kesit olarak yardımcı olursanız çok sevinirim
Guce gore XLPE kablo seçimi yaparken cok etken vardır. Ama bazılarını soyle sayayim.
Öncelikle bazı ozel sartlar vardir. Bunlar dan bazıları sunlardir. ENH tesisi yapıyorsanız veya musterek aralıklı tesis yapiyorsaniz durdurucu direkten TM ye giriş yaparken 1x95/16s CU XLPE veya 1x150/25s AL XLPE. Kablo kullanılır. Bu proje usul ve esaslarında belirtiliyor. Veya trafo ile trafo koruma hücresi arasında kullanılacak olan kablo yük ayırıcı sigorta bilesegi kullanıyorsanız en az 1x50/16 CU XLPE kesicili TR koruma kullaniliyorsa en az 1x95/25 CU XLPE kullanilir. AL XLPE kullanılmaz. Bu basit kurallardir. Bunlarin dışında tesisin akim degerleri de cok onemlidir. 250 kva 400 veya 1000 kva gibi trafolarda akim tasima yönünden XLPE kablonun kesiti cok onemli degildir. Min kesitli kabloyu seçebilirsiniz. Örneğin 1600 kva trafo tesisi niz var cekecegi akim 31.5 kv icin 29A dir. Yani tüm xlpe ler bu akimi tasiyabilir. Ancak bu kabloyu sadece akima gore belirleyemeyiz. Gerilim düşümü hesabi yapmalıyız. YG de gerilim düşümü yaparken k katsayısına gore hesap yapilmaktadir. Buda kablonun direnç degeri ve endüktans ina gore yapilir. Buda katologlarda verilen R0 ve L degerine gore hesaplanır. L den 2x3.14xfxL elde edilir. Yani X degeri elde edilir vs. Burdan gerilim düşümü hesabı yapilir. Gerilim dusumude uygunsa kisa devre hesabı yaparsın. Kisa devre hesaplarini il veya ilcenin nerede varsa trafo merkezinden baslayarak en son iletken e kadar hesapliyorsunuz. Yami arada 10 tane ayri ayri iletken varsa rum iletkenlere gore kisa X ve R degerlerini buluyorsunuz TR merkezinde bulunan TR nin X R değerlerini buluyorsunuz. Nötr direncinin degerini hesaba katıyorsunuz. İndirici trafo varsa indirici trafonun R ve X degerleride bulunup tum R ve X degerleri toplanıp karelerinin toplaminin karekokleri alınır. Direnc degeri bulunur. R ve x in farkli degerleri vardir. Bu degerlerle faz toprak olsun faz faz olsun 3 faz olsun farkli kisa devre hesaplari yapılır. Bu kisa devre akimindan kisa devrenin süresine gore yüksek minimum kablo kesiti belirlenir. Bu değer size bel ki de 240 lik kablo kullanmanizi gerektirecek. Umarım yardımcı olmusimdur. Iyi çalışmalar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst