x y z kordinatları ?

Bu bölümleri izleyenlerden en aceminin yaptığı makine bile o ölçülerden iyidir.
En ucuz kart TB6560 , 1/16 micro step , 5mm vida ile 5/(200*16)=0,0015625...
Ucuzundan boşluksuz somun yapmasını öğrenmekde bedava.

Aşağıdaki gariban işidir ama senin sandığından hassastır.

Bu bölümlerdeki yazıları incele .
Yüzde değil binde hatta onbinde... ölçülerinde cnc yapmanın sanılandan daha kolay olabileceğini görürsün.


yazmayım dedim ama yine de duramadım...! hep başkalarının yaptıklarını örnek olarak gösteriyorsunuz..! okadar bilmiş birisiniz hiç mi bir icraatınız yok ki bir resim, bir video koymuyorsunuz? her kese söylüyorsunuz koy bir resim, video filan da neyapmışın bakalım diye, sizde koyun bir sistemde birde biz bakalım neler yapılırmış okadar bilgi ile sayın bilgeadam...
 
Sayın Kazımugur
Cnc yapmanın zor olduğundan bahsetmedim. Diğer sözlerinizin hatalı olduğunu anladınız da mı sadece bu kısmı ele aldınız bilmiyorum. Bahsettiğiniz 1000 de bir hassasiyet varsa zaten hiç eleştiri yapmamanız beklenirdi, çünkü sistemimizin sıkıntısız olduğunu anlamış olurduk.

Hassasiyetin ne olduğunu düşündüğünüzü bilmiyorum. Yüksek düzey mekanik uzmanlar dahi bu konuda hakim olduklarını iddia etmeseler yeri olur... O hassasiyeti 100binTL lik bir Cnc de hiç ölçtünüz mü? Muhtemelen vermesi gerekir bu hassasiyeti ama ölçüldüğünde bir kısım bu düzey aletler dahi bu hassasiyet değerine yakalayamayacaktır. Verdiğiniz o resimdeki cins bir aletin bırakalım 10 da 1, sadece 1mm hassasiyet değerlerine sahip olması iş görür bakışını oluşturmalı. Hassasiyet, nelerin etkilediği fevkalade ele alınıp, gerek elektronik senkronizasyon imkanı, gerek mekanik etkenler, gerek sistem zorlanmaları ve daha saymadıklarımız.
Sadece gijon ile kurulması gereken o resimdeki vida kısımlarının daha imalatında 10 da 1 hassasiyete ulaşamadıklarını düşünürsek diğer etkenleri saymamıza gerek kalmaz herhalde.. Diğer saymadığımız birçok etkenden boşluksuz somun yapma basit yöntemleri bu seviyeye ulaşamadığı gibi boşluksuz diye satın alınan somunların da zaten sadece kendisinin bir hassasiyeti var. Sizin olağan yöntemlerde olmayan bazı öngerilimli hassasiyet arttırma yöntemleri vardır ki; bu piyasada pahalı sistemlerde var mıdır bilmiyorum bunlar hassasiyeti belirli ön güç harcayan çalışma ile yakalayıp, sistem yükü arttığında hassasiyetleri değişebilmektdir.Tabi bu resmin size ne açıdan ilham verdiği de manidar?? Bu aletin hassasiyetinden genel anlamında bahsedilemez olduğu da açık.
Tekrar başarılar dileriz, yazılımla alakalı zekasal uygulama mesajımızı hatırlatır, bu konudaki iddialarıyla EmreAktaş arkadaşımızı da bu zeka sistematiğinden bahsetmeye davet ederiz.
Hayırlı akşamlar dileriz
 
...100binTL lik bir Cnc de hiç ölçtünüz mü?...

Onlara reklamcı routeri diyoruz cnc değil !
Daha doğrusu plexy kesip led deliği delme makinesi.
Binde biri çindistanın dandik bilyalı somunlarıda sağlıyor.
CNC denince aklımıza , ısınmadan-soğumadan çalışmayan ısıtma soğutma sistemi olan , millerinin uzunluğunun laserle sürekli kontrol altında tutulduğu fiyatının 500.000 eorudan başladığı , aletler geliyor...

Edit :

Ayrıca boşlukları kafanıza takmayın.
BackLash denilen olayın yaylı-yarıklı somunlarla nasıl halledileceği , mach3 yazılımında nasıl kompanze edileceği filan anlatıldı , bizden ayrılmayın. :rolleyes:
 
yazmayım dedim ama yine de duramadım...

Yaz efendi yaz.
Milli ve manevi değerlerimize sövmediğin siğmediğin müddetce istediğini yaz.
Forum böyle bir şeydir.

Özel tip müşteri isteğine göre makineler yaparım.
Ve genelde çalışanlarının bile hepsinin girmesine izin verilmeyen bölümlerde olurlar.
Burada resimleri mümkün değil.
Ayrıca forumlar aracılığı ile bir şeyler satma gayretinde değilim.
Reklama ihtiyacım yok.
(Satanlara sözüm yok , Allah CC iş bolluğu versin)

Sataşmalarından memnunluk duyuyorum.
Demek ki seninde öğrenecek şeylerin var mesajlarımı takip ediyorsun , sağ olasın var olasın.
Sorupda doğru cevap alamadığın bir yazım oldu mu ?
Varsa söyle hemen yanlışımı öğrenip öğreteyim.
 
İyi bir mekanik tasarımı, Krom mil, Lineer Rulman, 3 eksen TB6560 kart, 16/5 yada 16/10 hatveli bilyalı mil ve delrin ile yapılmış bir somunla bile arkadaşın istediği hassasiyetin çok üstünde PCB kazımaya, (Lazerle yazıcıdan devre bastırmak dururken!...) ve delmeye yarayacak Masaüstü bir Hoby CNC yapmak çocuk oyuncağı...
 
Uzmanları bulmuşken fikirlerini alayım zahmet olmazsa.
Sizce , temel işlevi açısından , aşağıdakilerin farkları nelerdir ?

enluksyat.jpg


-----------

priceless2.jpg



Not :
Her ikiside benim yapımım değildir.
Tıpkı bakır telden yapılan plotter gibi.
Nerede bende o kabiliyet ?
 
Sayın Kazımuğur ve RamerTurk
Hassasiyetin ne olduğu, nasıl sağlandığı vb bilgiler tam olarak ele alndığında bu bilgilerinizi düzelterek ilginizi devam ettirebilirsiniz.
100bin TL CNC ile sizin 500 bin dedikleriniz aynı olsa gerek, 2. el vb fiyat halleri ile alakalı metal kesimde kulanılanlardan bahsedildi.
Elektronik olarak programların verdiği sinyalizasyon vb bilgiler hesaplanıyorsa, bu hesapların hassasiyeti belirleyen değil elektronik devre özelliklerini belirleyen özellikler olduğunu belirtelim. Daha elektroniği bile kendi içinde ele alsak 10000 de 1 hassasiyet ile alakalanmanın imkanı olmadığı görülür.
Sizin resmini verdiğiniz sistemin bir tarafına güneş vursa 1mm fark oluşmaya başlayabilir. Bunu da bu alet bozuk olarak algılamayız imkanı bu kadar diye ifade ederiz. Yoksa ki zaten vida olarak kullanılan gijonlarının imalatında 10 da 1 hassasiyete sahip olamadıklarından daha diğer hatalar ile sistem hassasiyetinin birkaç mm ye çıkıp çıkmadığını ele almadık.
Zaten hazır satın alınan malzmelerin hassasiyetleri sistemi en başta kısıtlayacaktır. Yoksa ki yüksek hassasiyette kullanılması gereken özel teknikler kullanılmadığında da tekrar kayıplar olacaktır. Hassasiyet bilgisayarda vb ekranlarda yazan değer değil bizzat dışarıdan ölçülen değerlerin sapmasıdır. Bu konu gerekirse detaylandırılıp daha iyi ele alınabilir.
Bu arada Kazımuğur siz picproje den step motor ve vida için kaplin bağlantı konusunda mesajlaşan kişi miydiniz. Motor ve vida arasında dengesizlik olduğundan bahsediyordunuz da size çözümler sunmuştum. Tabi siz miydiniz bilmiyorum. Bu kısım için artık kaplinler var piyasada ama 1000 değil 100 de 1 hassasiyet için bile ne kadar eksik durumda olunduğu aslında anlaşılması zor değil.
Hiçbir kardeşimizin önünü kesmeyiz,10mm hata da yapsa imalatını gerçekleştirebilir. Sonuçta çok hasssas olanları da birileri tarafından üretiliyor.
Başarılar dileriz.
 
Yaz efendi yaz.
Milli ve manevi değerlerimize sövmediğin siğmediğin müddetce istediğini yaz.
Forum böyle bir şeydir.

Özel tip müşteri isteğine göre makineler yaparım.
Ve genelde çalışanlarının bile hepsinin girmesine izin verilmeyen bölümlerde olurlar.
Burada resimleri mümkün değil.
Ayrıca forumlar aracılığı ile bir şeyler satma gayretinde değilim.
Reklama ihtiyacım yok.
(Satanlara sözüm yok , Allah CC iş bolluğu versin)

Sataşmalarından memnunluk duyuyorum.
Demek ki seninde öğrenecek şeylerin var mesajlarımı takip ediyorsun , sağ olasın var olasın.
Sorupda doğru cevap alamadığın bir yazım oldu mu ?
Varsa söyle hemen yanlışımı öğrenip öğreteyim.

Öncelikle yaş itibari ile size yakışan bir kelime değil bu, ben kimsenin milli yada manevi değerlerine sövmedim sövmemde, ayrıca değerlerinize nekadar sahip çıktığınız " siğmediğin " kelimenizden ve TÜRKÇE' yi kullanımınızdan belli...!

özel tip makine yaparım demişiniz, kişiye özel mi yapıyorsunuz yani bu makinelerin imalatını sır gibi saklasanız ki ben pek inanmadım sonunda illa ki bir imalatta yada bir hizmette kullanılıyordur ve birilieri mutlaka görüyordur... yani sizin özel müşteri isteğine göre makineler yaparım bunlarıda kimse göremez demeniz bana biraz mantıksız geldi.... mantıksız geldi çünkü bu gün hemen herkesin serinlemek için içtiği meşhur COCACOLA nın bile formülü gizli ama herkes içiyor.... demek ki siz daha da gizli işler ile uğraşıyorsunuz taktir ettim kendimce sizi, forum aracılığı ile birşeyler satma gayretine gelince; burada bu konuyu takip eden birçok insan var ve bütün bu insanların aradıkları, ihtiyacı oldukları malzemeleri istedikleri an erişme gibi bir lüksleri yok malesef, bu forum aracılığı ile bir şekilde malzeme temin etmek isteyen arkadaşlar ve bu malzemeleri elinde bulunduran yada temin edebilen arkadaşlardan malzeme alması kadar doğal ne olabilir burası da tartışılır... şu bulunduğumuz zaman itibari ile 81 sayfalık bu mach3 konusu içerisinde sizin eleştirmediğiniz, dalga geçmediğiniz, aşağılamadığınız yada sizin tabiriniz ile taş atmadığınız (ben sadece hayvanlara taş atarım) kimse yok gibi varsa da benim gözümden kaçmıştır.... sizin mesajlarınız takip etme gibi bir düşüncem yok çünkü sizi lüzumlu yada lüzumsuz ne yazarsanız yazın mach3 konusunda, benim mail adresime bu konuda mesaj yazıldı diye bir mail hatırlatması geliyor du bu saat itibari ile onunda çözümünü buldum(bilen mutlaka vardır ben yeni keşfettim abonelik konusunu ) artık oda gelmeyecek... reklam konusuna gelince herkesin reklama ihtiyacı vardır tıpkı az önce sizin de bahsettiğiniz gibi "özel tip müşteri isteği ile makineler yaparım" gibi.... onun dışında kimse zannetmiyorum ki ben süper makineciğim aynı zamanda süper elektronikçiyim aynı zamanda her haltı bilirim her naneden haberim olur diye burada kimse raklam yapmaz.... sataşmamdan memnunluk duyuyormuşunuz; ben bundan rahatsızlık duyuyorum ki ben benden yaşça büyük birine bu şekilde hitabda bulunduğum için.... siz hani milli ve manevi duygulardan bahsediyorsunuz ya benim maneviyatım buna müsade etmesede beni zorlayınca bu tür yazışmalar ortaya çıkıyor malesef... benim öğrenecek çok şeyim var ben hiç bir zaman söylemedim ki bu konuda ben uzmanım yada ben bu konunun otoritesinden biriyim, nedersem kabul etmek zorundasınız gibi hiç bir sözüm olmamıştır... şimdiye kadar size hiç soru sormadım sorma ihtiyacı da duymadım çünkü sizin hala ne iş yaptığınızı çözmüş değilim, hemen her konuda fikriniz var sanırım uzaydan geldiniz, mesajlarınıza bir göz gezdirdim kabaca, yazmadığınız yer kalmamış gibi birşey, varsa da nadirdir... bir insan herşeyi bilmez ya mekanikçidir, ya elektronikçidir, ya hidrolikçidir, ya pnömatikçidir, yani yaptığı gerçekten yaptığı bir iş vardır mutlaka, sizin bilmediğiniz konu yok sanıırm... benimde bir felsefem vardır: çok bilen çok yanılır... ben mekanik konusunda eğitim aldım, elektronik konusu ile de yıllardır mecburiyetten içerisinde olduğumuz için az da olsa birşeyler biliyorum ama yine de ben bu işin uzmanıyım diyemiyorum.. 37 yaşımdayım 22 yıldır sanayideyim... ama yiede sizin gibi her konuya yazamıyorum malesef... ben öğrenmeye açık bir insanım ama bana öğretenin siz olmayacağınızdan emin olun... size söylecek çok şey var aslında, bunlar sadece şuan için foruma yazabildiklerim, bundan emin olun sırf sizin yüzünüzden bu forumdan uzaklaştım, ha halk arasında bir söz vardır " tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış" benim için sorun değil sadece üzüldüğüm benim için değerli ve bilgi edindiğim bir forumdu ama artık sadece gözgezdirdiğim bir forum oldu sayenizde...
 
Gijonlara fazla takılmayın.
Gariban arkadaşlarımız gerektiğinde gereğini yapıyorlar.


 
...100bin TL CNC ile sizin 500 bin dedikleriniz aynı olsa gerek...
Aynı olduğunu sanmıyorum.,
Benim dediklerimin sadece cetvelleri o rakam , kaçıncı el olsalarda.


...10000 de 1 hassasiyet ile alakalanmanın imkanı olmadığı görülür...
Gariban arkadaşlarımızın ürünlerini kasıt etmiyorum ama elektronik-mekanik için çok sıradan bir rakam , tabii " çook duygusal" olabilenler için.
Ay-dünya arası ortalama 300.000 km ve bu uzaklık +-10cm ile ölçülebiliyor.
Elektron mikroskobunda ise ölçebildiklerimiz hayal gücünü zorlayacak sınırlarda.
Tabii bütün bunlara rağmen Huble nin aynasını "şaşı " yapmak hatasından kurtulamıyoruz.

http://www2.aku.edu.tr/~hitit/DERSL...EKNIKLERI/TARAMALI ELEKTRON MIKROSKOBU[6].pdf
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,903
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst