W-OTOMATLARIN AÇMA ARALIĞI

mrealites

Üye
Katılım
11 Ara 2007
Mesajlar
62
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhaba.
Mahallemde tekstil atölyesinde çıkan bir yangın keşfine katıldım. Apartman girişinde 300 ma kaçak akım rolesi var fakat tekstil atölyesinin 30 ma dahi kaçak akım rolesi yok. Siemenes vl250 giriş tmş'si ve makınalara çıkan w-otomatlar var. Olay anında orda olan elemanların anlattığına göre textil atölyesinin elektriği komple kesilmemiş. Yangının elektrik tesisatından çıktığını , soba vs bişeyin olmadığını söylemekteler. Elektrikten çıkmışsa w-otomatların 10 luk veya 16 lık b veya c tipi w-otomatlar değerlerinin 5-10 katı kadar kaçak olduğunda açma yapmış olması lazım. Kaçak değerlerinin 5 veya 10 katına çıkana kadar kısa devre ile ark oluşup yangın başlangıcı olabilirmi?? Daha önemlisi sonuçta bina girişinde 600 ma 160 a kakş mevcut. Kaçağın 300 ma den küçükken yani kakş açtırmadan örneğin kaçak 290 ma iken yangın çıkmış olabilirmi?
çok acil cevap bulmam lazım yardımcı olmanızı isterim. Şimdden çok teşekkür
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sn.m.realites,yangın,elektrik kontağı,Türkiye,geri kalmışlık yazınızı okuyunca kafamda yanan sinyal lambaları bunlar.Sormak lazım o atelyede 30 mA değerinde KAK olsaydı yangın çıkmazmıydı?Elktrik kontağı hükmü konulunca dosya kapandığı için kendinizi fazla zorlamayın elektrik kontağıdır.Metin AKPINAR,Zeki ALASYA filminden bir konuşma hatırladım;kedidir o kedi.Ben 20 yıldır elektriği olmayan eski bir kiremit fabrikası yangınında elektrik kontağından çıktığı hükmünün konulduğuna şahit oldum.Bilmem anlatabildimmi.
 
Yangın büyük ihtimalle kaçak veya kısa devre sebebiyle değilde kablo ekindeki gevşeklikten veya kablonun bağlantı noktasındaki gevşeklikten çıkmış olabilir. Tekstil atölyelerinde genelde kumaş veya tekstil ürünü tozu zamanla havada uçuşup birikme yapabiliyor(sigorta kutusu,buat gibi). Gevşeklikten çıkan kıvılcım veya kablo izolesi yanması bu kumaş tozlarını tutuşturmuş olabilir.
 
Piyasada plastikten yapılmış çay ve kahve için su ısıtmaya yarayan aletler var bunların içinde ısıtıcı yok boşta metale bağlı iki kablodan ibarettir. suyu ısıtır ama kaçak akım rölesi atmaz.
buatta anahtarda prizlerde biriken tozlar iletken olmuş sigortanın atacağı akımdan daha az akım çekerek zamanla tutuşmuştur.
Hatta o tekstil fabrikasında infared tipi ısıtıcı kullanılmış buda kendi sıcaklığı ile orada bulunan tozları tutuşturmuştur. kendi fazına ait kablo yanmıştır. tekstilin yarısında elektrik vardır yarısında yoktur.
 
Kaçak akım değeri 300 mA'e ulaştığında, elektrik arkının oluşturduğu ısıdan dolayı yangın tehlikesi oluşmaya başlar. Kaçak akım koruma şalteri, kaçak akımın 300 mA eşik değeridir

 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,654
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst