VRF sistemlerde Sinyalizasyon Kablolaması Hakkında

Katılım
17 Ağu 2007
Mesajlar
83
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba değerli KontrolKalemi üyeleri ve Bilgi paylaştıkça çoğalır diyenler gurubu...

Vrf klima sistemlerinde (otel,hastane tarzı yapılarda otomasyonlu klima sistemleri yani),
Haberleşme protokolü nedir? Cihazlar Nasıl haberlerşirler?

Yani uzunca yazacak olursam, Bir dış üniteye bağlı birden çok iç üniteli sistem var. Ve birden çok dış ünite var. Böyle bir sistemde merkezi bir bilgisayardan tüm iç ünitelerin termostatlarını yönetebiliyoruz.

Şimdi bu sistemler için elektrikçilerin çekecekleri sinyal kabloları nerden nereye ve kaç damar olmalıdır? Bu kabloların her bir damarının hangi sinyali ne için taşıdığını ve damar sayısının sebebini söyleyebilecek bir arkadaşımız var mıdır?

MITSUBISHI HEAVY VRF KLİMA SİSTEMLERİ - KXR6 ELEKTRİK KABLOLAMASI - SİNYAL KABLOLAMASI

örneğin bu linkte 2 damar kablo demiş sinyalizasyonlar için. Peki bu nasıl haberleşiyor iki damar üstünden?

Tabi bu sinyalizasyon markadan markaya değişiyorsa sebepleri nelerdir?

Saygılarımla
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Tüm kompenantlar "global" bir haberleşme metodu ile haberleşmek zorundadır.
*Canbus (3 tel)
*RS232/485(2 veya 3 tel)
*SPI (4 tel)
*IEE1394 (5 tel)
*Ethernet (IpV4 4 tel, IpV6 8 tel)
*USB (3 tel)
vs. vs.

Kolay gelsin
 
evet iletişim protokolu bunlardan biri seçilmeli.. ama hiçbi firma haberleşme ile ilgili yazılımsal bilgiyi dışarı vermez.. (nasıl haberleşiyor sorusuna ) 2 damar kablo üzerinden bütün cihazlarını haberleştiriyor.. markadan markaya değişir..

iç ünite üzerinde bulunan kartlara bir id veriliyor.. her ünitenin ayrı id si olunca pc komutu tüm ünitelere gönderiyor hangi id için gönderdiyse o id ye sahip ünite komutu alıyor.. basit mantığı bu ama detaylı değil tabiki..
 
Merhabalar
MHI VRF sistemleri S-Link denen bir seri haberleşme protokolü kullanır. Mitsubishi Electric ise Mel-Net denen bir protokol kullanır. Her iki haberleşme protokolünün kendine has karakteristik özellikleri vardır. Mel-Net seri haberleşme protokünde tepe gerilimi 32 Vdc dir. Hat çok yoğun iken bu gerilimi osiloskop ile görebilmeniz mümkündür. Tabi mili saniye bazında. Bu hatlarda gerilimin yüksek olması Kablolama mesafesinin de uzaması anlamına gelir. Temel 485 bağlantısına çok benzer. Ama hat üzerinden kompanent besleme gerilimine de olanak tanır. Hat veri trafiği düşükken alt değer olan 18 Vdc de okunabilir. Burada esas olan paket veri kaybı olmaması için gerilimin sürekli kaydırılmasıdır. Yani 30 iç ünitesi bulunan bir sahada tüm ünitelerin ISITMA modundan soğutma moduna merkezi kumanda ile aynı anda alınması ile tek tek alınması arasında fark vardır. Bu seri haberleşme yoluna bir master cihazı bağlanabilir (dış ünite - modül olanlarda master dış ünite). Dış ünite ise merkezi kumanda ya slave olarak bağlanır. Yani sistemde dış ünite iç ünitelerin masterı ve merkezi kumandanın ise slaveı olarak sayılır. Ana ünite merkezi kumandanın bağlı olduğu ağ üzerinde master olur. Her iç ünite hat üzerine sistem çalışırken dahil de olabilir ihraçta olabilir. Yani bir iç ünitenin enerjisi giderse hata almazsınız. 15 yıl önce iç ünite sayısı dış üniteye verilir ve o kadar bağlı ve adreslenmiş iç ünite yok ise hata alınırdı. Paket veri şekli ise gerilim farkına dayanan bir seri veriyolu çipi üzerinden yapılır. En son incelediğimde Mel-Net için 680 mV maksimumdu. Bunun dışında gelen gerilim farklılıkları 4 saniye içinde 3 kezden fazla tekrarlanır ise haberleşme ile ilgili hatalar almaya başlarsınız. Bu da zırhlı (sheilded) kablonun önemini gösterir. Aynı zaman da polarite yoktur. Yani send ucunuz reciev ve reciev ucunuzda send portu olabilme özelliğine sahiptir.
Bu nedendir ki bu protokoller hakkında çok fazla bilgiye ulaşamazsınız.
Kolay gelsin.
 
değerli meslektaşım,vrv-vrf haberleşmesi genelde RS 232 bağlantılı 2x1.5 mm kablo ile sağlanır,bağlantı şekli ise vrv-vrf markasına göre değişir,sen markayı ve kaç adet dış ve iç ünite var öğren,ona göre marka distributor unden bilgi al. kolay gelsin..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,617
Kullanıcılar
449,932
Son üye
yyasar

Yeni konular

Geri
Üst