Voltaj ve akım yükseltici devre tasarımı

Katılım
4 Haz 2017
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
29
Merhabalar, forumda yeniyim. Konuyu en uygun buraya açabileceğimi düşündüm. Bir konu hakkında bilgilerinize ve görüşlerinize ihtiyacım var. Yapmak istediğim işlem; girişten gelen voltaj ve akımı devre üzerinde yükselterek ya da düşürerek çıkıştan almak. Meselâ; girişten 4 volt 250mA verdim çıkıştan düzenlemeler sonucu sabit 20 volta 1.2A almak istiyorum. Böyle bir devre oluşturabilir miyim? Elektrik çok bilgim yoktur ama bu işlere yatkınım tamir ettiğim telefonlar televizyonlar inverterler elektronik devre kartları çoktur. Kendi güneş enerji sistemimi kontrol edebilecek devrelerimi de tasarladım fakat bu konu hakkında bir çıkmaza düştüm. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. İyi forumlar.
 
Merhaba. Girişte verdiğiniz güçten fazlasını çıkıştan alamazsınız. En fazla girişte verdiğinize yakın bir gücü çıkışta alabilirsiniz.
 
Yani voltaj yükseltilebilir ama akım yükseltme gibi bir durum söz konusu değil midir?
 
akımı düşürebilirsin ama yükseltemezsin. gerilimi hem düsürebilirsin hem yükseltebilirsin.
dc-dc konvertörler bunun için var.
 
Anladım cevabını aradığım soru "voltajı ve akımı yükseltip düşürmek mümkün mü?" idi. Siz konuya açıklık getirip akımı yükseltemeyeceğimi belirttiniz. Teşekkür ederim. Peki şöyle bir sorum daha olacak; paralel bağlı 2 güneş panelimden gelen 12 volt 1.2A akımı 4-30v 1.2A akıma regüle edebilir miyim? Akım sabit voltaj değişken olarak bir sorun çıkar mı?
 
Voltajı düşürürsen akımı yükseltebilirsin. Mppt sarjlar da bunu yapar. 12v 1.2 amperi 4 volt 3 amper yapabilir
 
Mppt şarjlar nedir? Biraz açabilir misiniz? Voltajı düşürmekten kastınız; 12 volt 2A girişi 5V 3A şeklinde alabilmek mi?
 
Lineer devrelerde voltaj düşürürsen fazlalık gücü ısı olarak atman gerekir. 12v 1 amper giriş - 5 volt 1 amper çıkış yaparsan 7volt 1 amper ısıya çevrilmeli, başka yolu yok.

Switching yani anahtarlamali devreler %90-95 verimle toplam gücü dönüştürür. 12v 1 amper 12watt dersek 4volta 3amper cekebilirsin. 4*3=12. Tabi pratikte 2.7 çekersin
 
Peki bunun için örnek bir devre şeması var mıdır? Daha önce çok regüle devresi yaptım fakat hiç switching devre yapmadım. Nasıl yapabileceğim hakkında bilgi verebilir misiniz?
 
DC DC çevirici

Görülebileceği üzere bu devre 3 voltu 6 volta çeviriyor.

55349
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,893
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst