Voltaj regülatörü nasıl çalışır

Evet anladım ama lm317 de öyle değil diye biliyorum. Yanlışsam düzeltin.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Merhaba. Voltaj regülatörleri AC ve DC akımları için;
1-AC sabit (Şebeke) voltaj regülatörleri
2-DC sabit voltaj regülatörleri
3- DC ayarlı voltaj regülatörleri
4-DC alçaltan (buck) ve yükselten (boost) voltaj regülatörleri

1-AC sabit (şebeke) voltaj regülatörleri: Voltajı 220volt AC’de sabit tutar. Bunu en basit yollarla trafo primer giriş sarımlarını çok girişli, değişik voltaj girişli (160-180-200- 220-240 volt gibi) yapılarak ve bu sarımlar voltaj azalması/yükselmesi sırasında ölçülüp sargının voltaja en uygun sarımları devreye alınarak çıkış AC voltajı 220 volta sabitlenir. Örneğin bazı UPS’ler (line-interaktif olanlar) ve şebeke voltaj regülatörleri bu prensiple çalışırlar.

2-DC voltaj regülatörleri: DC voltajı sabitlemek için o voltaja uygun zener diyot esaslı çalışan zenere ek transistör, direnç, elektrolitik kondansatör, vb. kullanan devrelerdir. Eskiden ayrı olan devre yapısı şimdi entegre şekline (lm 78XX, lm79XX, vb.) dönmüşlerdir.

3- DC ayarlı voltaj regülatörleri: DC voltajı ayarlanan DC voltaj değerinde hem sabit tutup hem de bu voltaj değerini ayarlalayabilen regülatörlerdir. (örneğin lm 317 gibi)

4- a) DC – DC alçaltan (buck) konverterler: Yüksek DC voltajları daha düşük DC çıkışı şeklinde içinden anahtarlayarak sağlayan regülatörleridir.

b) DC – DC yükselten (boost) konverterler: Düşük DC voltajları kendi içinde anahtarlayarak bu defa yüksek DC’li voltajlara çıkaran regülatörlerdir. Araştırmalara yine devam. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,123
Mesajlar
915,185
Kullanıcılar
449,826
Son üye
SK.

Yeni konular

Geri
Üst