Voltaj değerine göre led yakma

bunyas01

Üye
Katılım
4 Ara 2012
Mesajlar
30
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar,

Elimdeki 24v/12v 20a Dc konvertörüm var.Ve ben çıkış değerlerine göre led yaktırmak istiyorum. Örnek verecek olursak; Konvertörün çıkışından 13v ve yukarı değerini okursam Ok yazısı ve yeşil ledin yanmasını,eğer 13v'un aşağısında bir çıkış okursam No ve Kırmızı ledin yanmasını istiyorum.Bu voltaj değerlerini nasıl entegre ederim bilememdim. Bu konuda yapılabilecek tavsiyelerinizi bekliyorum.

Kolay gelsin.
 
24v ve 12 v çıkışlarına lede paralel olarak dirençler bağla hangi voltta yanmasını istediğin dirençleri hesapla I=V/R den kaç voltta yanmasını istediklerin çıkar basit istediğin kullanışta olur diye düşünüyoeum.
 
op amp ile yapılan gerilim karşılaştırıcılarını incelemenizi tavsiye ederim.
 
Öncelikle ilgine teşekkür ederim mavidunya.

Projem kısaca konvertör test cihazı yapmak. elimdeki konvertör de 24V giriş uygulanarak 12V da çıkış. Benim senin yorumundan anladığım. Konvertörün 12V'luk çıkışına bir direnç koyup o direnç üzerindeki gerilim değerine göre mi ledleri yaktıracağım? Burada bi mikroişşlemci kullanmam gerekirmi?

Teşekkürler.
 
Sayın İ.Tandoğan teşekkür ederim.Biraz daha açabilrimisiniz rica etsem.
 
ekli dosyada op amplı karşılaştırıcı mevcut op ampın - beslemesini 0 volta verin karşılaştırmak istediğiniz referans voltajını 13volt ve üstü için 12.9 volt olarak ref ucuna ölçmek istediğiniz gerilimi de in ucuna bağlayın 13 volt altı için ref ucuna ölçmek istediğiniz voltajı in ucuna 13 volt verin devredeki direçler yaklaşık olarak 10k seçilebilir. kolay gelsin.
 

Ekli dosyalar

  • OP AMP Karşılaştırıcı.doc
    24.5 KB · Görüntüleme: 43
Peki bu devreyi aynı zamanda LM358P ile yapıp daha sonra mikroişlemciyle çıkış gerilimini karşılaştırma yaparak sonuç alabilirmiyim?
 
Merhaba. Öncelikle mikroişlemci kullanıp kullanmayacağınıza karar verin. Eğer mikroişlemci kullanacaksanız, 2 dirençle yapacağınız gerilim bölücü işinizi görecektir,opampa gerek klamaz. Bu gerilim bölücüden gerilimi mikroişlemcinin ADC sinde yorumlayabilirsiniz. Mikroişlemci kullanmayacaksanız opamplı devreleri tavsiye ederim.
 
Şöyle yapsam test etmek istediğim konvertör 24V/12V ve 20Alik olduğu için konvertörün çıkışına 0,3ohm ve 0,7 ohmluk toplam 1ohm'luk 250Wattlık (20 A olduğu için) direnç bağlasam.0.3 ohmluk kısımdan bir gerilim alıp bunu lm358p opampa verip voltaj istenilen değerde olup olmadığını kontrol ettirip sonucu bir röleyle pic 16f628aya bağlasam. Aynı zamanda çıkış geriliminin değerini direk pic'e giriş yapsam.Yani pic'le hem voltaj olup olmadığını hemde voltaj değerinin istenilen değerde olup olmadığını kontrol ettirsem ve pic'den çıkış olarak bu 2 durumu sağlıyorsa hem ok yazdırayım hemde yeşil led yansın.Eğer bu iki durumdan birini sağlamazsa hem no yazdırayım hemde kırmızı ledi yakayım şeklinde bir sonuç alabilir miyim? benim diğer bir sıkıntım opampla önceden çalışmadığım için devre tasarlamda zorlanıyorum.bu konuda tavsiyeleriniz önemli
 
Öncelikle mikrodenetleyici biliyormusunuz, niye m.d. yi işin içine karıştırmak istiyorsunuz, böyle bir iş için adc kullanılmayacaksa (kullanılsa bile gerek yok aslında) m.d. yi boşa harcamak olur bunu belirtmek istedim, bu arada bu ok no nereye yazılacak gösterge nedir, sadece ok no yazılacaksa bunun için ledden harf yapıp kullanın birer ledmiş gibi düşünün boşuna karıştırmayın m.d. yi derim. Sizin bahsettiğiniz direnç durumu şöyle uygulanır ne gerek var 1 ohm dirence diye haykırmak istiyorum, kullanın 300kohm 700 kohm öyle bölün böleceksiniz nerden bulacaksınız 250 wattlık direnci niye harcayacaksınız üzerinde o kadar enerjiyi? Opamap için nette türkçede dahil olmak üzere okunamayacak kadar çok döküman var burda neden tekrar anlatalım, biraz bakın bulursunuz bulamazsanız ben link veririm, açın isisi deneyin anlatılanları sonra kurun breadboarda devreyi gerçektende öyle olduğunu görün, opamp elektronikte devrim niteliğindeki entegrelerden biridir iyi bilmek gerekir opamp ile ilgili yapılan çalışmalar hiçbirzaman boşa gitmez heeyerde herzaman kullanabilirsiniz bu açıdan bakın opamp öğrenmeniz daha kolay olur ayrıca opamp uygulamaları gayet zevklidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst