Volt belirli bir değer altına düşerse pil iletimi durduracak. Böylebir devre varmı?

Okan1234

Üye
Katılım
25 Eki 2011
Mesajlar
257
Puanları
1
Yaş
35
Selam Arkadaşlar. Pilin ölmemesi için voltu belirli bir değer altına düşdüğünde akımı durduracak basit bir devre varmı? Rica ederim paylaşırmısınız? Cevabınızı bekliyorum hemen yapıcam durum acil Lütfen.
 
Pil gerilimi bir noktaya düşünce led ile ikaz veriyor. led yerine role takılabilir ve kontaklarını kullanarak yuku ayırabilirsin. İşini görür mü
 
Çok teşekkür ederim hocam. Olur ama kaç volta düştüğünde led yanıyor? ve bir transistor ile yapılan başka devre olabilirmi hocam rica edersem. Kusura bakmayın entegreye bulamazsam eğer.
 
Bulursun bu bc237 tipinde. TL431 veya LM431 diye arat internette var. 3 TL filan. Voltaj ayarlı oluyor. İstediğin volta ayarlayabilirsin direncleri ayarlayarak. Ya da bir direncin yerine trimpot koyabilirsin. Normalde mesela 8 volt uzerinde yanacak. 8 voltun altına düşünce sönecek. R3 direncini rölene göre sececeksin. Mesela role 6 volt ise 200 ohm filan koyarsın. R4 direnci ise 1k olacak.

ayar değeri = 2.5 x ( 1+ R1/R2) yani 7.5 volt için R1=2K R2=1K yaparsan 7.5 voltun altında LED sonecektir.

Bu direkt olarak pilden besleniyor, çok avantajlı. Minik olarak yapılabilir. Rölenin sürekli bu bataryayı harcayacağı da gözönüne alınmalıdır.
 
Teşekkür ederim hocam role çalıştığı zamanmı pilden akımçeker? yoksa süreklimi? Hocam bunun tersi mümkün diyilmi acaba voltajj düşünce yansın?
 
Son düzenleme:
röler normalde cekecek. pil azalınca çekmeyecek. Nisbeten iyi birşey tabi. O sebeple röleyi mümkün mertebe düşük tüketimli yapmak lazım. Yani Mini röle, düşük akım vs vs. Bence 12v minyatür röle al. R3 direncini de koyma. Tüketim az olacaktır.
 
Teşekkür ederim hocam Hocam bunun tersi mümkün diyilmi acaba voltajj düşünce led yansın?
 
O da riskli, voltaj düşmüş bir de ledi yakacaksın, daha beter olacak......

Ama dene, herhalde bunun arkasına bir transistor de ekleyerek yapılabilir. Şu an göremiyorum. Ben bu işin uzmanı değilim herkes gibi hobi.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,120
Mesajlar
915,177
Kullanıcılar
449,825
Son üye
yasargokdemir

Yeni konular

Geri
Üst