Vishay TCST2103 sensörü nasıl kablolamak lazım?

Suat_Korkmaz

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2011
Mesajlar
4,985
Puanları
1,506
Yaş
47
Merhaba,

CNC'nin kontrol kartına iş milinin devrini ölçmek için Vishay TCST2103 sensör bağlayacağım. Basitçe kontrol kartından +5v ve gnd çekeceğim. Sensörden de kontrol kartına sinyal ucunu çekeceğim. Lâkin nasıl kablolayacağımı bilmiyorum. Sensörde 4 pin var. 5v ve GND'yi nereye bağlayacağımı ve hangi pinin sinyal çıkışı olduğunu bilmiyorum.

Bir de, (kusura bakmayın tanımlamaları çok iyi bilmiyorum) kontrol kartının sinyal girişinde PULL-UP ve PULL-DOWN için bir jumper var. Yani sinyal olarak 5v (PULL-UP) ve GND (PULL-DOWN) verebiliyorum. Sorum, sensörden sinyal olarak +5v mu dönecek yoksa GND mi dönecek? Veya bunu kablolamaya bağlı olarak ben belirleyebiliyor muyum?

Ürünün linki:
https://www.direnc.net/tcst2103-infrared-sensor
Ürünün datasheet'i:
https://www.vishay.com/docs/81147/tcst2103.pdf

Şimdiden teşekkür ederim.
 
Eğer kontrol kartı, devir sayısına karşılık gelen frekansta ve 5V pulse'lar istiyorsa, şu bağlantı şekli iş görür

E ucu GND ye bağlı
Diyodun olduğu + ucuna 50 ohm direnç bağlı, direncin diğer ucu +5V
D ucu GND ye bağlı
Fototransistörün olduğu + ucuna 100 ohm direnç bağlı, direncin diğer ucu da +5V

Bu şekilde bağlayınca, kullandığınız disk de tek delikli ise, her devir için bir pulse üretilir. Eğer controller izin veriyorsa, daha hassas devir ölçümü için çok delikli disk kullanıp controller'da da dönüşüm oranını set edebilirsiniz.
 
Merhaba,

Cevabınız için teşekkür ederim.

Aslında kontrol kartı 5v veya gnd pulse kabul ediyor. İlk mesajımda bahsettiğim Pull-up/Pull-down konusu. Sensörden 5v pulse geliyorsa kontrol kartındaki jumper'ı 2-3 konumuna alacağım. Yani o girişi Pull-up yapacağım. Yok eğer GND pulse geliyorsa jumper'ı 1-2 konumuna alacağım. Yani Pull-down olacak.

Acaba neden direnç eklemek gerekiyor? Bağlamadan olmaz mı?

Diskte tek delik var.
 
Pulse çıkışını fototransistörün + sından alacaksınız ve oradaki 100 ohm zaten pull up olmuş oluyor. O yüzden başka bir pull up a gerek yok. Ama kontrol kartı illa bir pull up veya pull down koyacaksa, o zaman pull up olarak yapılandırın ve 100 ohm'u bağlamayın. Bu durumda fototransistörün + sı, kontrol kartındaki bir direnç ile "pull up" edilmiş olacak, yani 5V a çekilecek.
 
Rica ederim Suat bey sizin CNC tecrübelerinizden hepimiz istifade ediyoruz :) Bu sensörün bağlantı şekli diğeriyle neredeyse aynı mantığı var. Vdd ye +5V veriyorsunuz, OUT'a da bir pull up gerekiyor (out'tan +5V a bir direnç). Sensör bilgisini OUT tan alıyorsunuz.

Yalnız burada dikkat edilecek iki husus var:

- Çıkışın maksimum drain akımı 50mA diyor, bu durumda pull up 100 Ohm dan daha fazla olması lazım ki 50mA den az akım geçsin sensörden. Sizin kontrol kartı ne kadarlık pull up uyguluyor acaba? Cihaz kapalı iken +5V ile giriş arasında multimetre ile ölçebilirsiniz eğer datasheet'te veri yoksa.

- Çıkış saturasyon voltajı 0.5V diyor. Yani manyetik alan algıladığı zaman bu sensör 0.5V verecek. kontrol kartının bunu logik 0 kabul etmesi lazım. Muhtemelen ediyordur, ama gene de bir teyit etmek lazım.

Bu arada diğer sensör ile temiz 5V da da mı sonuç alamadınız? Merak ettim acaba o niye çalışmıyor.
 
Evet dokümanda girişlerin 2 - 5V arasını lojik 1, 0.8V ve aşağısını da lojik 0 kabul ettiğini söylüyor. 4.7K lık pull up da 50mA in altında akım geçirir. Bir problem yok hall sensörü açısından.

Bunun dışında buradan zaten harici 5V un sorunu çözmeyeceğini de anlıyoruz.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst