Virüsler hız kesmiyor

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
McAfee’nin geçtiğimiz günlerde yayınlanan ilk çeyrek raporuna göre, bilgisayar virüsleri son dönemin en yoğun dönemini geçirdi.

Güvenlik şirketi, bu yılın ilk çeyreğinde görülen virüs oranının son dört yılda görülen en büyük rakam olan 82 milyona ulaştığını açıkladı. Yine bu çeyrekte sahte anti virüs programlarının popülaritesi düşerken, sahte güvenlik sertifikalı yazılımlar, rootkitler ve şifre çalmaya dayalı Truva atlarının sayısında artış gözlendi. McAfee’nin sayımına göre 200,000 farklı çeşitte şifre çalıcı Truva atı internete bırakıldı. Truva atı, kendini meşru bir programmış gibi gösteren bağımsız programdır. Rootkitler de, kullanıcının bilgisayarındaki yönetici yetkilerine ulaşmak için tasarlanan gizli programlar. Raporda rootkitlerin en tehlikeli virüs türü olduğu ayrıca belirtiliyor. Koutodoor ismindeki rootkit önceki çeyrek hiç olmadığı kadar hızlı yayıldı. Yazılım, bilinmeyen satıcılar tarafından güvenli olarak sertifikalanmış. Kullanıcıların Microsoft veya McAfee’ye, bilinmeyen satıcılardan daha çok güvendiği göz önüne alındığında, dolandırıcılar da virüslerini kullanıcıların bilgisayarına başarılı bir şekilde yüklemek için bu tür güvenilir firmaların dijital imzalarının kopyalarını çıkararak kullanıcı üzerinde oluşan güvenden faydalanıyorlar.

Güvenlik alanındaki uzmanlar, virüslerin başarılı bir şekilde yayıldıktan sonra kopyalanan sahte güvenlik sertifikalarının çıkarılabileceğine dair kullanıcıları uyarıyorlar. Botnetler arasında ise geçtiğimiz çeyrekte en aktif olan isim Cutwail oldu. Virüs, Amerika’daki botnet kontrol serverlarının neredeyse yarısını kaplayan bir şekilde bir milyondan fazla yeni makineye yayıldı. McAfee raporunda aynı zamanda Android işletim sistemiyle çalışan mobil cihazlara yapılan saldırılarda da ciddi bir artış olduğu vurgulandı.

Andorid’li cihazlar için belirlenen tehditler ilk çeyrekte 8000’e ulaşarak neredeyse kendini dörde katladı. Android’i hedef alan virüslerin Android uygulama marketi olan Google Play üzerinden gelme oranı ise düşük. Raporda ayrıca mobil cihazlarda virüslerin en çok Çin ve Rusya’da saptandığı belirtiliyor. Apple bilgisayarları hedef alan virüsler de düzenli artışını devam ettiriyor. Mac için geliştirilen yeni virüs, 2011’in ikinci çeyreğinde yok olmuştu ancak geçtiğimiz çeyrekte, her zamanki rakamdan fazla olarak 250 yeni olay saptandı.

Alıntıdır.Kaynak: Computerworld Türkiye
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst