Vidalı Kompresöre Çözüm

edremit

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
12 Eki 2006
Mesajlar
719
Puanları
506
Yaş
54
Fabrikamızda bulunan vidalı kompresörün elektronik kartı (Paneli) arızalandı. Diğer kompresörler havayı yetiştiremediği için bir süre bazı makinalarımız çalışmadı. Kartı tamire gönderdik olmadı. Yenisini alalım dedik çok yüksek bir fiyat istediler (7000 USD civarı). 2 El bir panel aldık 1 ay kadar çalışıp arıza yaptı (resimdeki). Sonunda kasik (kontaktörlü) bir sistem yapmaya karar verdim.
Problem orjinal kartın üzerindeki koruma sistemleriydi ya korumaların bir kısmından vaz geçecektik yada bir şekilde çözüm bulacaktık. Koruma olarak değer veren 3 adet sensör vardı. 2 tanesi basınç sensörü (yağ basıncı + hava basıncı ) bir tanesi ısı sensörüydü.
Atelyede bunları teste aldım basınç sensörleri bilinen (0-10/2-10 volt yada 0-20/4-20 mA) çıkışa sahip değillerdi. Isı sensörü de PT100 cinsi sıcaklık / direnç karekterli bir elemandı fakat bunlar (tahmin ediyorum amerikan standardı) bizim standartlara uymadığı için direk olarak hiç bir ölçü cihazı ile doğru ölçüm yapamadım.
Basınçlar için emko ESM9950 proses kontrol cihazı kullanarak kalibrasyon yaptım ve tam değerleri okudum. Sıcaklık için önce Klemsan PTT3-VC ile direnci akıma dönüştürdüm daha sonra EMKO ile tam değeri okudum.
Şu anda sistem bu şekilde çalışıyor (küçük değişiklikler yaptım ama ilk çalışan proje budur) aşağıda resimler ve projesi var. Proje okuma konusunda da arkadaşlara örnek olcağını umarım. TC ile isimlendirdiğim ısı ölçeri özellikle termokupl veya değişken direnç sembolü olarak çizmedim bana girişi sıcaklık çıkışı direnç olan bir eleman olarak göstermek daha mantıklı geldi. P1 ve P2 basıç cevirici olarak resmini verdiğim (hava basıncı - yağ basıncı) basınç giriş voltaj çıkış tarnsmitterlerdir.
Sanırım orjinal sisteme yakın bir koruma oluşturdum. Bir de zaman meselesi kalmıştı ( yağ değişim süresi V.S) onun içinde analog bir zaman göstergesi takıverdik. Gerisini mekanik bakımcı arkadaşalar takip etsin diye ;)
 

Ekli dosyalar

  • proje.jpg
    proje.jpg
    92.3 KB · Görüntüleme: 192
  • pano.jpg
    pano.jpg
    92.1 KB · Görüntüleme: 163
  • panel.jpg
    panel.jpg
    89.5 KB · Görüntüleme: 147
  • basıç cevirici.jpg
    basıç cevirici.jpg
    91.5 KB · Görüntüleme: 147
Moderatör tarafında düzenlendi:
Makinanın orjinalligi bozulur değişiklik yapma diyen çıkmadımı:))))))Sistemin çalışmasını bildikten sonra gerisi çocuk oyuncagıdır..Eline saglık ülkemizin 7000 dolarına yazık olacakmış az daha.
 
Selamun aleykum;
Ben de kendimi uyduruk işler uzmanı salırdım.Eline sağlık ustam.Sanmam işvereninizin takdir ettiğini ama takdire şayan bir çalışma.Bu kompresörü gözüm bi yerden ısırıyor.Sansürlü marka atlascopco olmasın :)
Bir ara eski kartların içinde bozuk bi copco paneli görmüştüm.Şu şemayı kaydedeyim de pc ye.Nolur nolmaz :)
Not :ben olsam standart sensörleri adapte etmeye çalışırdım.Tabii basınç sensörü baya zorlardı
 
bu sistemi logo veya esyh le yapıldıgını gördüm. bence bu şekilde yapsaydım daha verimli olurdu.analog verileri ayarlamak buşekilde daha kolay olur.
 
Ben olsam hiç uğraşmazdım, Yeni bir kompresör yapardım :)))
 
ıyı yapmısın arkadas tebrıkler.sen ne kadar sırketı dusunursen o kadar dusersın.sankı kıymetmı bılecekler.ama bende olsam calıstırmak icin degısık cozumler uretırdım.insanda hırs varsa ne yapar yapar o makınayı calıstırır ve bunu kendı egosunu tatmın etmek ıcın yapar.
 
Biz kompresör imalatı yapan bi firmayız,
5.4'' dokunmatik panel ve plc dahil olmak üzere sistemini 2000 usd gibi bi rakama bizim sistemimize çevirebilirdik üstelik makineyi istediğin zamanda çalıştırıp kapatabilme özelliği dahi var.stop a bastığında kompresörboşa geçiyor iç basıncı boşaltıp sonra stop ediyor bütün bilgileri dijital olarak ekrandan okuyabiliyorsun.Gördüğüm kadarıyla kompresörün ATLAS GA 55
 
Sn.edremit doğrusunu yapmıssın bizdede 11 adet komprasör var ama sogutma komprasörü bizimde bir kartımız arıza yapmıştı en son care olarak bende komprasörü plc ve dokunmatik pannelle calıstıracaktım.fakat bursada tanıdığım bir elektronik mühendisi var kartı ona götürdüm 8000 Euroluk kartı 100 ytl ye tamir etti kopmrasör 2 seneden beri çalışıyor sana bir de tavsiyem kartların daha uzun ömürlü calışmasını istiyosan kart beslemesini UPS üzerinden enerjilendir.
 
Evet arkadaşlar bu kartlar oldukça pahalı.Kullanıcılar da servisleri tercih ediyor ve servislerde çok fahiş fiyat çıkarıyorlar.Kompresör Atlas Copco ya benzettim.Yerli kartları tercih ederek bunlara çözüm bulabiliriz ama diğer devrede mükemmel bence helal olsun :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,120
Mesajlar
915,174
Kullanıcılar
449,824
Son üye
Lecterer

Yeni konular

Geri
Üst