Vestel 1800 btu klima arızası

Öğretmen27

Profesyonel Üye
Katılım
24 Tem 2013
Mesajlar
3,691
Puanları
956
Yaş
40
Ustalarım hayırlı günler. Bizim okulda bir öğretmen arkadaş sınıfına 1800 btu vestel klima taktırdı. Yalnız bu klima çalışmıyor. Ayrıca bu sınıfı kullanan eski öğretmenin kliması çalışıyordu. Ustalar gelmiş GERİLİMİ 208 V ölçmüşler. Klima çalıştığı anda gerilim 180 V düşüyormuş. Yanı başındaki sınıflarda sorun yok. Aynı gerilim (208 V) var. Ben ölçü aleti ile gerilimleri ölçmedim. Diğer sınıflarda da ölçüm yapmışlar aynı ama klimalar çalışıyor. Bu arkadaşa takılan klimanın ayrı bir özelliği mi var çalışmıyor? Normalde % 10'luk gerilim toleransı vardır çalışması lazım diye düşünüyorum. Eğer klimada sorun yoksa voltaj regülatörü almaktan başka çare kalmıyor sanırım.
Sizin fikirleriniz neler?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Hocam selamlar kolay gelsin.

Şimdi bu konumda 2 durum var. Voltaj neden çöker?

1- Klimaya çekilen kablo eğer ince ise kablo üzerinde düşen voltaj daha fazla olur. Klimaya gelen voltaj kompresör çalıştığında aniden çöker. Sizin verdiğiniz örnekte olduğu gibi 208 volt sorun çıkartacağını sanmıyorum düşük ama yinede çalışması lazım. Bu voltaj kompresör devreye girdiğinde 180 volt mertebelerine düşüyorsa kablo ince olabilir.

2- ikinci durum ise kablo bağlantılarında eklerde gevşeklik varsa da voltaj çöker. Aynı anlattığınız durum oluşur.

Bu iki durumun detaylı kontrolünü yaparsanız sorununuza çözüm bulabilirsiniz düşüncesindeyim.

kolay gelsin iyi çalışmalar.
 
Hocam bence sorun klima ile alakalı..Voltaj değeri,
cihazın minimum çalışma voltajı değerinin altında olmadığı takdirde
normal şartlarda klimanın çalışıyor olması gerekir..
Sadece tek bir klimada problem var ise
regülatör çözüm olmaz..Binanızın ana panosundaki voltaj değerleri
normal rakamlarda ise regülatöre ihtiyacınız yok bence..selamlar.
 
Öncelikle cevaplar için teşekkürler. Serkan ustam şüphelendiğiniz sebepler üzerinde aynen ben de durdum. Hatta öğretmen arkadaşa sigorta panosundan seyyar ayrı bir hat çekilip denenmesini söyledim. Sorun çözülürse ya kılavuzla sıva içi yoksa sıva üstünden kroşe ile çakarak götürebilirsin dedim. Dediğinizi gibi klima devreye girdiğinde 180 V düşüyor gerilim. Nötr oksitlenmesi veya gevşekliğini de söyledim. Beni yanıltan nokta o sınıftan çıkan arkadaşın klimasının çok rahat bir biçimde kullanması. Sonradan takılan klimanın böyle bir sıkıntı çıkarması. Okulda müdür ben olsaydım ölçü aletiyle her yeri ölçer durumla ilgili bir ön bilgiye sahip olurduk Nihayetinde her panoyu açıp ölçemiyorum mesleğim gereği.
Tabi ki [MENTION=164282]zbyrblc[/MENTION] ustamızın dediği gibi klima arızası da olabilir. Örneğin kompresör arızası gibi.
Eğer yarına ölçü aletini götürürsem beslendikleri panodan bir ölçüm yapmam lazım sonra kabloları gevşekliği kontrol etmem lazım. Tabiki de yönetim ve öğretmen arkadaş bana yol verirse.:D
 
Hocam olasılık 3 e çıktı ben klimanın sağlam olduğunu düşünerek yazdım.

1- kablo kesiti düşük
2- kablo bağlantılarında gevşeklik var ( sigorta bağlantısı nötr bağlantısı ara ek v.s.)
3- Klima kalkış yapamıyor aşırı akım çekiyor olabilir. ( kalkış kondansatörü arızası yada kompresör sıkışık ise aynı davranışı sergiler)

kolay gelsin uzman hocam :)
 
sayın ögretmenim montaj esnasında nötr ve topragın yanlış baglanması voltaj düşüklügüne ve kompressörün kalkmamasına neden olabilir ...öncelikle bunu kontrol edin sıkıntı yoksa ... eger fanlar çalışıyor kompressör çalışmıyorsa start kapasitörüne bakmak gerekir bi de kompressöre akım gelip gelmedigine bakmak gerekir ....cihazın gazı kaçmışsa çalışıyor olabilir ama sogutmadıgı için kompressörün çalışmadıgı kanaatinde olabilirsiniz gazınıda ölçmek gerekir...
 
Arkadaşlar benim vestel 18000 btu klima yan dairede elektrik tesisatında çalışma yapılırken,klima çalışmadığı halde iç üniteden duman çıktı ve bi daha çalışmadı.
 
klimadan duman çıkması büyük ihtimal yüksek voltaja maruz kalmasından dolayı içerdeki varistör yanmış olabilir. Bu varistör yanınca kısa devre olur ve sigortayı attırır. sonrasında cihaz çalışmaz.

Yan dairede yapılan tadilat belki sebep olmuş yada sans eseri denk gelmişte olabilir. Benimde notebook adaptörüm yüksek voltajdan dolayı yandı. Anlık olarak Şebeke voltajı yükseldi.

elektrik elektronikten az biraz anlıyorsanız klimanın kartını söküp resimleyin yapılabilecek bişeyse sizi yönlendirebiliriz.

geçmiş olsun
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,578
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst