verdigim konular hakkında bilgi sahibi olan arkadaslar yardımcı olabilirler mi

O$M@N

Üye
Katılım
29 Kas 2008
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
39
Aktif Güç
Reaktif Güç
Görünür Güç
Voltmetreler ve Kullanımı
Var Metreler

Yukardaki konular hakkında geniş bilgiye ihtiyacım var en kısa zamanda şimdiden teşekkürler
 
aktif-reaktif-görünür
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/kompanzasyona-giriş-kompanzasyon-nedir.4188/

Voltmetre, devrenin herhangi iki noktası arasındaki potansiyel farkını (gerilimi) ölçmek için kullanılan araç.

Voltmetre, potansiyel farkı ölçülecek iki nokta arasına paralel bağlanır. Voltmetrenin dirençleri büyük yapıldığından üzerinden geçen akım çok küçük olur. Böylece akımın tamamına yakınının potansiyel farkı ölçülecek devre parçasından geçmesi sağlanır. Potansiyel fark "V" sembolüyle gösterilir ve birimi volttur. Voltmetrelerin analog ve sayısal göstergeli türleri vardır.

Voltmetrelerin hassâsiyeti volt başına ohm (ohm/volt) olarak ifâde edilir. Meselâ 200 voltluk bir voltmetrenin direnci 120.000 ohm ise âletin hassâsiyeti 120.000/200= 600 ohm/volt olur. Bu değer ne kadar büyükse voltmetrenin hassâsiyeti o derece yüksektir. Bobinin direnci ne kadar büyükse o kadar küçük akımla çalışır ve gerilim kaybına sebep olmaz
 
arkadaş aradığın konunun detaylı bilgilerini megep sitesinden indirebilirsin
ekte az bi bilgi var
ekteki dosyayı doc dosyasına çevir
 
zerria ' Alıntı:
arkadaş aradığın konunun detaylı bilgilerini megep sitesinden indirebilirsin
ekte az bi bilgi var
ekteki dosyayı doc dosyasına çevir
ekte dedigin dosya göremedim usta ayrıca tam bir link varsa megeple ilgili verebilirmisin sabahtan beri bakıyorum oraya ama bulamadım şimdiden saol
 
dostum ekteki dosyam doc dosyası ama ekledim kabul etmedi
dur bi dakka senin için bi daha araştırayım
 
Akım (Amper)
Pratik olarak, elektrik yükünün hareketine elektrik akımı denir.
Daha detaylı incelersek, iletken maddeye elektrik uygulandığında, elektronlar negatif kutup(-)'tan pozitif kutup(+) yönüne doğru hareket etmeye başlar. Bu harekete "Elektrik Akımı" denir.
Birimi ise "Amper" 'dir. "I" harfi ile gösterilir.

Gerilim (Volt)
Elektrik akımının oluşabilmesi için, elektrik yüklü taneciklerin kutupları arasında fark olması gerekir. Yüksek bir noktadan aşağı bırakılan bir cisim nasıl aşağı düşüyor ise, elektrik akımı da akabilmek için, benzer mantık ile potansiyel farka sahip olması gerekir.
İşte bu farka "Gerilim" denir. Birimi "Volt"'tur. "V" harfi ile gösterilir.

Zahiri (Sanal) Güç (VA),
Sistemden çekilen elektrik akımının, belli bir voltaj değerindeki gücüne "Görünen (Sanal) Güç" denir.
Birimi VA (VoltAmper) dir. "S" harfi ile gösterilir.
S=I*V
Görünen (Sanal) güç , fazın akımı ile voltajının çarpımına eşittir.

Aktif Güç (Watt),
Omik direnç üzerinden geçen elektrik akımının, belli bir voltaj değerindeki gücüne "Aktif Güç" denir.
Birimi Watt'tır. "P" harfi ile gösterilir.
P=S*CosÆ
Aktif güç , fazın görünen gücü ile CosÆ (Aktif Güç Çarpanı) çarpımına eşittir.
Görünen güç yerine akım ile gerilim çarpımını alırsak aktif güç,
P=I*V*CosÆ
Aktif güç, fazın akım, gerilim ve CosÆ (Aktif Güç Çarpanı) çarpımına eşittir.

Reaktif Güç (VAr)
Bobin(Xl) ya da kapasitans(Xc) direnci üzerinden geçen elektrik akımının, belli bir voltaj değerindeki gücüne "Reaktif Güç" denir.
Birimi VAr'dir. "Q" harfi ile gösterilir. Bobin etkisi ile oluşan reaktif güce "İndüktif Güç" yani "+Q", kapasitans etkisi ile oluşan reaktif güce "Kapasitif Güç" yani "-Q" denir
Q=S*SinÆ
Reaktif Güç , fazın görünen gücü ile SinÆ (Reaktif Güç Çarpanı) çarpımına eşittir.
Görünen güç yerine akım ile gerilim çarpımını alırsak aktif güç,
Q=I*V*SinÆ
Reaktif güç, fazın akım, gerilim ve SinÆ (Reaktif Güç Çarpanı) çarpımına eşittir.
Sinüs değeri, Cosinüs ve Tanjant değerlerinin çarpımına eşit olduğu düşünülür ise
Q=I*V*CosÆ*TanÆ
Reaktif güç, fazın akım, gerilim, CosÆ (Aktif Güç Çarpanı) ve TanÆ (Reaktif Gücün Aktif güce oranı)'nın çarpımına eşittir.

Æ Açısı
Çekilen görünen güç ile aktif güç arasındaki faz açısına "Æ" denir. En ideal Æ açısı 0º'dir.

CosÆ (Aktif Güç Çarpanı)
Aktif Gücün, Görünen Güce Oranına "CosÆ" denir. CosÆ ile görünen gücün çarpımı bize aktif gücü verir. Bu neden ile CosÆ değerine "Aktif Güç Çarpanı" da denir.
CosÆ=P/S


SinÆ (Reaktif Güç Çarpanı)
Reaktif Gücün, Görünen Güce Oranına "SinÆ" denir. SinÆ ile görünen gücün çarpımı bize reaktif gücü verir. Bu neden ile SinÆ değerine "Reaktif Güç Çarpanı" da denir.
SinÆ=Q/S


TanÆ (Reaktif/Aktif Güç Oranı)
Reaktif Gücün, Aktif Güce Oranına "TanÆ" denir. TanÆ ile aktif güç çarpımı bize reaktif gücü verir. Sadece aktif güç ile TanÆ değerini ya da görünen güç, CosÆ ve TanÆ değerlerini biliyorsak ReaktifGücü bulabiliriz. Bu neden ile TanÆ değerine "Reaktif/Aktif güç oranı" da denir.
TanÆ=Q/P

Voltmetre :
Bir elektrik devresinde alıcının yada devrenin gerilimini (potansiyel farkı) ölçen aletlerdir. Voltmetreler, gerilimi ölçülecek alıcıya paralel bağlanırlar. Voltmetre alıcıya paralel bağlandığından, üzerlerinden bir akım geçer. Bu akımın küçük olması için iç dirençlerinin çok büyük olması lazımdır. Ampermetrelere göre zıt olan bu durumun sağlanması için bobinleri, ince kesitli iletkenden çok sipirli olarak sarılır. Voltmetrenin ölçtüğü değer U harfi ile gösterilir ve birimi V ile ifade edilir (U= 220 V gibi). Voltmetrelerin, DA voltmetresi ve AA voltmetresi olmak üzere iki çeşidi vardır. Ayrıca hem DA, hem de AA ölçülebilen voltmetreler mevcuttur. Voltmetreyi devreye bağlamadan önce buna dikkat edilmelidir. ‹breli (analog ) voltmetrelerden başka, dijital voltmetreler de kullanılmaktadır. Dijital ampermetrelerde olduğu gibi voltmetreler de uygulamada hızla yaygınlaşmaktadır. Çünkü bunların okuma hatalarının olmaması yanında, az yer kaplamaları ve zamanla maliyetlerinin azalması etkendir. Voltmetreler devreye paralel bağlanırlar. Yanlışlıkla alıcıya seri bağlanırlarsa alete bir zarar gelmez. Ancak devrede büyük bir direnç oluşturacağı için alıcı düzenli çalışmaz.

POTANSİYEL FARKI (VOLTMETRE)
Elektrikli ev aletlerinde,aydınlatma ve endüstride kullanılan elektrik düzenli akım gerektirir.Düzenli akım ise, akım kaynaklarından sağlanır.Örneğin elektrik üreten büyük santraller düzenli akım kaynaklarıdır.Basit bir pil,küçük çapta bir devreyi düzenli akım ile besler.
Burada elektrik akımını sağlayan potansiyel farktır. (Voltaj) Yani bir taraftaki elektronun diğer tarafa göre fazlalığıdır. Elektron miktarları arasındaki fark ne kadar fazla olursa potansiyel fark da o kadar fazla olur.Aynı zamanda elektrik akımı da fazla olur.Elektron sayıları eşitlendiğinde elektrik akımı durur.Bu durumda potansiyel fark kalmamıştır.
Bir devrenin iki noktası arasında potansiyel fark değişmiyorsa,ı bu iki nokta arasında düzenli bir akım vardır.Zaman zaman evlerimizdeki ampullerin parlaklığı azalır.Bu olaya voltaj düşmesi denir.Voltajın düşmesi,ampulün iki ucu arasından geçen akımın azalması demektir.
Potansiyel farkı birimi volt'tur ve V sembolü ile gösterilir.Evlerimizde ve endüstride kullanılan elektrikli aletlerin iki ucu arasında 220 volt potansiyel
farkı vardır.
Pil ve ampullerden oluşan basit bir elektrik devresinde pil,ampulün iki ucu arasında belli bir potansiyel farkı oluşturur.Bu fark volt ölçülür.Pillerin üzerlerinde kaç voltluk olduğu yazılıdır.Bu değer pilin pozitif ve negatif kutupları arasındaki potansiyel farkıdır.Bir pilin iki kutbu veya bir devrenin iki noktası arasındaki potansiyel farkı Voltmetre denilen bir aletle ölçülür.
Voltmetre,potansiyel farkı ölçülecek iki nokta arasına paralel olarak bağlanır.
 
Arkadaşlar 'Var Metre' hakkında bilgi sahibi olan yok mu herhangi bir kaynak ismide verebilirsiniz link varsa linkde olur!..
 
O$M@N ' Alıntı:
Arkadaşlar 'Var Metre' hakkında bilgi sahibi olan yok mu herhangi bir kaynak ismide verebilirsiniz link varsa linkde olur!..

Aşağıdaki linkteki Megep - Endüstriyel Sayaçlar dokümanında sayfa 19 da varmetre bilgileri var:
 

Ekli dosyalar

  • ENDÜSTRİYEL SAYAÇLAR.rar
    2 MB · Görüntüleme: 0
genç arkadaş ' Alıntı:
O$M@N ' Alıntı:
Arkadaşlar 'Var Metre' hakkında bilgi sahibi olan yok mu herhangi bir kaynak ismide verebilirsiniz link varsa linkde olur!..

Aşağıdaki eklentideki Megep - Endüstriyel Sayaçlar dokümanında sayfa 19 da varmetre bilgileri var.

Çok sağol usta yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst