Vavien devre sorunu...

OTTOMAN_34

Üye
Katılım
30 Ocak 2015
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
46
6181_2_1.jpg


Merhabalar,
Simit bir lambayı 2 anahtardan kontrol etmek istiyorum. İstediğim lambanın 2 taraftan da karşılıklı olarak açıp kapatılabilmesi. Araştırmalarım sonucu işime yarayacak devrenin vaviyen devresi olduğunu öğrendim. Yukarıdaki şekilde bir devre tasarladım. Pek kolay bulamadığım sıvaüstü vaviyen anahtarları satın aldım.(Malumunuz standart bir anahtar değil bir tarafı tekli , diğer tarafı 2li farklı bir yapısı var). İki anahtar ve lambayı yukarıdaki şekilde ortadaki beşli klemensle birleştirdim.(bu arada resim tarafımdan çizildi amatörlüğüm için özürler). Tamam istediğim oldu lamba karşılıklı açıp kapatılabiliyor ama diyelim 3 kere karşılıklı aç kapat 4. seferde alttan açıyorum üstteki anahtardan kapatamıyorum; alt anahtardan tekrar kapatınca üst anahtar çalışır hale geliyor kapatıp açabiliyorum. Sorun sürekli üst anahtardan çıkıyor. Acaba devrede bir yanlışlığım mı var yoksa üstteki anahtarda bir bozukluk mu var yenisiyle değiştirsem sorun düzelir mi siz üstatların yardımını beklemekteyim...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
baglanti dogru ..vaviyen devrenin calisiyor olmasi gerekir.3 ac kapada calisiyor 4. de calismiyor ise anahtar kontaginda bir problem olabilir..vaviyen anahtarlarin ortak uclari iki anahtarda da karsilikli gelmesi gerekir..sen zaten lambanin calistigini da soyluyorsun, anahtari degistirip denemnde fyda var.
 
üst diye tabir ettiğin vaviyen anahtarında ya ortak ucta temassızlık var yada anahtar fabrika çıkışlı bi arızaya sahip bağlantı noktalarını kontrol et iyice sık uçları
 
Temassızlık benim de aklıma geldi ama aşağıdan kapatıldığı zaman yukarıdaki çalışır hale gelince dedim acaba devrede mi bir sorun var, dediğiniz gibi ya kontrol ya da yeni anahtar gibi çözüm yardımlarınız için teşekkürler.
 
Simit dediğimiz cfl floro (sık açma kapamaya gelmiyor) yerine normal lamba tak dene, şüphelendiğin anahtarı toplayabilirsen açıp uygunsuz bir yer görürsen düzeltmeye çalış.
 
Üst anahtar bağlantılarını kontrol ettim yeniden bağladım; çalışmadı. Yeni bir anahtar aldım bağlantıları yaptım; gene çalışmadı. Sayın by lent 'in tavsiyesiyle simit floresanı söküp normal lamba taktım gene çalışmadı. Farkli bir tavsiyeniz olabilir mi acaba?
 
Klemens açılmamış tel ucu tutuyor olmasın, tüm kabloların sağlamlığını kontrol etmen gerek.
 
Çalışması gerekir göbek uc bir tarafta yanlış girilmiş olabilir uçların vaviyen anahtarda doğruluğunu tekrar kontrol edin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,534
Kullanıcılar
449,909
Son üye
T_K

Yeni konular

Geri
Üst