Varistör Hakkında

ferater

Üye
Katılım
6 May 2011
Mesajlar
8
Puanları
1
Öncelikle affınıza sığınıyorum, daha emeklemeyi bile bilmiyorum elektronik konusunda.

Elimde 19002x model exper marka bir monitör var, hiç tepki vermiyor elektrik bağlanınca. Onun üzerinde devre elemanlarını tanımaya çalışıyorum. (biliyorum tecrübe yoksa fazla kurcalama diyeceksiniz ama gayet dikkatli şekilde çalışıyorum üzerinde)

Üzerindeki elemanları teker teker ölçüp kontrol ediyorum (trafoları ölçemedim birde str w6253 transistör var tabi).
Varistör ölçümü kafamı karıştırdı. Ölçümünü yaparken Ohm kademesine alıp probları bağladığımız zaman sonsuz direnç görmemiz gerekiyor değil mi? Multimetredde yazan değer 1 olacak ve diyot ölçer gibi ölçtüğümüz zaman da hiç tepki vermeyecek ?

Eğer yukarıdaki anlatımım doğruysa güç kısmındaki varistör sağlam demektir. Fakat Vga çıkışında da SMD varistörler var (geniş internet araştırmasından sonra varistör olduklarını düşünüyorum yanlarında RV1, RV2... şeklinde ibareler var) ve bunları ölçtüğümde ise direk olarak kısa sevre gösteriyorlar ve OHM değerleri 0 şimdi bu verilere göre hangi varistör çalışıyor hangileri bozuk?

Vairstörler hakkında kısa bilgiler verebilir minisiz? Teşekkür ederim.
 
varistör devre girişine paralel bağlanır belli bir gerilim altında yalıtkandır.Ancak gerilim varistörün değerini geçince
iletken olur ve üzerinden akım akıtarak devreyi v.b. parçayı korur. varistör kullanılan devrelerde %99 cam veya
benzeri sigorta kullanılmıştır.her varistörün gerilim eşiği vardır ve bu eşik
aşıldığında kısadevre özelliği gösterir.sonuç olarak varıstoru devreden ayırın ve ohm kademesınde sonsuz(yuksek değerde)direnç gormenız gerekir
 
Arkadaşım merhaba,
Lütfen önce elektronik işi ile ilgilenecekseniz mutlaka elektronik temel bilgilerini öğreniniz. Milli eğitim MEGEP sitesinde bu konuda çok iyi yayınlar var.
 
Uçlarına uygulanan voltaj değerine bağlı olarak, direnci değişen elemandır. İngilizce; “Voltage Dependent Resistor” sözcüklerinin baş harflerinden oluşan VDR olarak tanımlandığı gibi, aynı anlamda “Voltaja Duyarlı Direnç” olarakta anılmaktadır. Yapısı, esasta, silikon karpit veya titanyum oksit gibi maddelerin, çoğunlukta disk biçiminde pres-lenlemesi suretiyle elde edilir. Bağlantı terminalleri, diske bağlanarak, dışı plastik malzeme ile kaplanır. Diski oluşturan maddenin kristalleri arasındaki kontak direncinin, voltajdan etkilenmesi, varistöre, voltaja duyarlı olma özelliği kazandırır.
Aşağıda üç tip varistör görülmektedir.
Tip 1 : Katalog numarası üzerinde yazılıdır. Varistör kataloglarından ilgili numara seçilerek, elektriksel ve fiziksel değerler elde edilir.
Tip 2 : Üzerinde renkli bantlar vardır. Direnç renk kod’unda olduğu gibi her renk bir rakamı gösterir. Örneğin : Portakal = 3, Kahve = 1, Siyah = 0'dır. Bant renkleri yukarıdan aşağıya; portakal+kahve+siyah ise, bu varistör ilgili kataloglardan 310 tipi olarak bulunarak, elektriksel ve fiziksel özellikleri elde edilir.
Yukarıdaki iki tip varistör, devreye, iki yönde de bağlanabilir. Diğer bir ifade ile her iki yönde aynı elektriksel özellikleri gösterir.
Tip 3 : Üzerinde iki renkli bant ve bir beyaz nokta vardır. Renkli bantlar, Tip2′de açıklandığı şekilde değerlendirilir.
Bu tip varistörlerde, bir yöndeki elektriksel değerler, diğer yönden farklıdır ve bu nedenle “asimetrik tip” olarak tanımlanırlar. Şekilde de görüldüğü gibi, söz konusu durumu belirlemek üzere. Katot (K) terminalinin bağlı olduğu ayak, “beyaz nokta” ile işaretlenmiştir. Varistör, yapısına bağlı olarak belli voltaj değeri ve bunun üstündeki voltaj değerlerini algılıyarak aktif duruma geçer. Voltaj arttıkça iletkenliği artar (direnci azalır), voltaj azaldıkça iletkenliği azalır (direnci artar). Böylece uçlarına uygulanan voltajdaki aşırılıkların etkileri, alıcılara yansımaz. Besleme voltajı, algılama değerinin altında olduğu sürece, varistör yüksek direnç değerindedir (teorik olarak yalıtkan) ve gelen voltaj aynen alıcılara yansır. Varistör, enerji sistemlerinde, AC voltaj kaynağı ile, voltaja duyarlı alıcı devreler arasına paralel bağlanarak kullanılır. DC güç kaynağını besleyen Şebeke voltajında, ani bir yükselme olduğu anda, varistör iletime geçer ve aşırı voltaj süresince oluşacak fazla akımı, kendi üzerinden geçirerek, alıcıların normal akımıyla aksaksız bir biçimde çalışmasına olanak sağlar. Şebeke voltajı normal değerine düştüğünde, varistör kesime gider ve DC güç kaynağı, normal AC voltajla beslenerek işlevini sürdürür.--->>>>>:eek:
 
Cevaplar için teşekkürler. Ben anladığım şekilde sormuştum ve aynen de öyle imiş :)

Arkadaşım merhaba,
Lütfen önce elektronik işi ile ilgilenecekseniz mutlaka elektronik temel bilgilerini öğreniniz. Milli eğitim MEGEP sitesinde bu konuda çok iyi yayınlar var.

Aynen tavsiyenizi zaten yerine getiriyorum. Buna paralel olarak da elimdeki boozuk ürünleri kurcalarken merak ettiğim şeyleri inceleyip bilgi edinmeye çalışıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst