Uzaktan Toprak Nem Bilgisi Alma

Katılım
13 Ara 2020
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
23
Selamlar. Bahçe sulama sistemleri üzerine hizmet veriyorum. Ve yapmak istediğim proje şu şekilde;

Büyük bir bahçenin 5 noktasına toprağın ortalama 30cm altına nem sensörleri yerleştirip 5 sensörden aldığım verileri uzaktan görüntüleyebilmek istiyorum. Yani ben evden müşterimin bahçesine ait nem bilgilerini görmek ve verilerde istenmeyen bir veri geldiğinde bahçeye gitmek yada uzaktan otomasyonun sürelerini değiştirmek.
 
Ne istediğinizi açıkça yazmamışsınız.

Ama anladığım kadarıyla bu konuda teknik bilgi istediğinizi düşünerek izah etmeye çalışayım.

Müşterinizin evinde bir internet bağlantısı olması gerekiyor. Nem ölçerlerden aldığınız verileri RF ASK ya da FSK ile sunucuya aktarabilirsiniz. Sunucu bir bilgisayar olsa daha kolay olabilir. Seri iletişimle bu radyo sinyallerini sunucuya aktarabilirsiniz.

Bu bilgiler veri tabanına kaydedildikten sonra artık her yerden erişilebilir hale geliyor.

Bu uygulamanın bir örneğini burada görebilirsiniz. Her ne kadar şimdilik, anlık verileri iletmese de bazı sayılar girerek önceki verileri görebilirsiniz.

Bu örnekte radyo sinyalleri kullanılmadı ama daha önce radyo sinyalleri ile iletişim kuran benzer bir uygulama geliştirmiştim.

Bu tür uygulamalarda en zor konu işin yazılım geliştirme kısmı. Elektrik Mühendisliği içine giren kısmı nispeten kolay sayılır.

Geçenlerde Nvida'da da çalışan Türkiye'den bir Donanım Mühendisi ile yapılan bir mülakatı izlemiştim.

Donanım Mühendisliği, Elektrik Mühendisliğinin en ileri düzey kısmı sayılabilir. Mantık kapısı düzeyinde yonga tasarımı yapıyorlar.

Yazılım Mühendisleri bizden daha fazla ücret alıyor demişti.

Hatta bu mülakatı buldum.


Aklıma gelen daha basit bir çözüm, eğer uzaktan verileri görmek o kadar önemli değilse bunu bir µ denetleyici kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. µ denetleyici eğer toprak çok nemli ise sulama programını değiştirir ve başka bir sulama programına geçer.
 
Son düzenleme:
internet gibi kapsamlı bir ortama girmeden gsm sinyalleri ile de yapılabilir mikrodenetleyici ile dtmf kod çözücü ve sim kartlı eski basit telefonlar olması yeterli ana yapı bu şekilde kurula bilinir gelen sensör verileri sınırların altına veya üstünde ise arama veya sms gibi geri bildirim gönderen sistem kurula bilinir sitem haberleşeme protoklü dediniz otomasyon alt yapı var ise kolayca entegre edilebilinir eger yok ise mevcut sisteme ufak müdahaleler ile yeni sistem dahil edilebilinir.
daha önce birisi için telefon sinyali cihaz kontrolü yapmıştım biraz ugraştırıcı bir kod yazma işi var ama yapabilirseniz sisteminiz istediniz gibi yani telefonların çekti her yerden bilgide alabilir müdahale de edebilirsiniz
 
Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim evet tekrar okudum pek açıklayıcı olmamış. Teknik bilgim yok denecek kadar az. Anlatmaya çalıştığım projenin tek amacı benim verileri görüntüleyebilmem. Yani gelen verilere göre sulama sürelerini ayarlamak benim işim olacak bunu sistemden istemiyorum. Kurduğum otomasyonlara uzaktan erişimim var hali hazırda. Ama bahçenin durumunu hakkında daha çok gerçek veri alabilmek adına nem bilgisi önem kazanıyor. Yani ben haftada bir gün geçip ekran karşısına gelen verileri inceleyeceğim ve mesela sensörlerden birinde "balkon önü çim" mesela istenilenden az bir nem söz konusu geçip kendi otomasyonumdan süre arttırımı yada ek bir sulama giricem. Bu sistemi en az maliyetle nasıl yapabilirim / yaptırabilirim. Kurulumu yapacağım bahçelerde wi-fi bağlantısı mevcut oluyor.Ancak toprak altında olucağı için sinyal iletimlerinde sıkıntı olur mu ? Biraz uzun oldu ama tekrar teşekkür ederim zaman ayıran herkese..
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst