Uygulamada Mesafenin Kaçması?

Katılım
8 Haz 2017
Mesajlar
51
Puanları
1
Merhabalar.
Sistemde 3 adet 0-10 V. cetvel okuyor ve bu cetvelleri boyuna göre çeşitli işlemler yapıyorum.,
Cetveller hidrolik pistonlara bağlı ve bu pistonların mesafesine göre standart karşılaştırma komutlarını kullanarak step motorlara hareket veriyorum.
Hidrolik pistonların hızını belirli bir hızın üzerine çıkarttığım zaman step motorların işlem yapmasını istediğim pozisyonların okumasında kaçırmalar meydana geliyor.
Örneğin cetvel 10cm mesafedeyken step motor 1mm ileri , cetvel 11cm. geldiğide step motor 1mm geri git dediğimde step motor , piston yavaş giderken sorunsuz çalışıyor ama hızlandırınca cetvel mesafelerini okumada kaçırmalar başlıyor.
Burada nasıl bir program mantığı yürütmeliyim.
Rica etsem bana bu işin hatasız olarak çözülmesi için gereken programlama mantığını anlatırmısınız.
Şimdiden teşekkürler.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Otomasyon_delisi Merhabalar;
Sisteminiz lineer cetvelden gelen 0-10v analog sinyali plc girip bu analog sinyalin durumuna göre step motoru sürüyorsanız plc içinden her analog sinyali işleyip bununla pulse-dır ile step motor sürerseniz her işlemin bir zaman kaybı yaşarsınız,cetvel değerlerinin hızlı değiştiği yüksek hızlarda sapma yaşamanız normaldır.
 
@mmtkaya1 Bu gibi sistemlerde bu sapmanın yaşanmaması için öneriniz nedir veya hangi tip ürünleri kullanmak daha doğru olacaktır? ?
hidrolik piston ve cetvel yerine bir adet lineer kızak ve arkasına servo motor daha mı uygun olur?
 
@mmtkaya1 Bu gibi sistemlerde bu sapmanın yaşanmaması için öneriniz nedir veya hangi tip ürünleri kullanmak daha doğru olacaktır? ?
hidrolik piston ve cetvel yerine bir adet lineer kızak ve arkasına servo motor daha mı uygun olur?

Eğer sistemin mekanik tasarımı izin veriyor ise en kesin çözüm hidrolik pistonların pozisyon bilgilerini bir incremental encoder ile alıp bu encoderı direk servo veya step sürücüye girerek aradan plc yi çıkarmak.
Tabi servo sürücüde sürücü çözünürlüğü parametrelerden daha rahat çözülür ,step motorda biraz mekanik sistem ile uğraşmak gerekebilir.
Yada analog değerleri eğer kullandığınız plc izin veriyor ise anında okuyun,çevrim süresinden bağımsız okuma ve sistemdeki sürücüleri haberleştirme üzerinden sürün tabii bu durumda servo sürücüye geçip can open veya ethercat veya profinet vb gibi sürücüler kullanmanız gerek.

Kolay Gelsin
 
Stepler maalesef klasik 100 dolarlık çin malı kendinden encoderli stepler ve encoderi girebilecek ve işleyebilecek yer sürücü üzerinde yok.
 
Adım kaçırma gibi. Limitlerin üstündeki işlemlerde mekanik veya bilgisayar donanımın yetersiz olması durumunda belirgin olur. Motoru geçtim beğenmediğiniz kablo bile etkiler.
Enkoderli step, servo motor, sağlam mekanik ve sadece bu uygulama için ayrılmış bilgisayar işin hızını arttırır.
 
Benim önerim cetvelleri haberleşme ile okuyup servoları da haberleşme üzerinden sürerseniz aradaki zaman kaybı min. inecektir. Ha bu durumda cetvel ve servoların değişmesi gerek ve ek maliyet getirecektir. Diğer bir çözüm ise servoları kesme altında sürün derim. Bir timer kesmesi belirleyip o kesme altında sürerseniz bir nebze azalabilir kaçırma oranınız.
 
@hkn_blt sistem zamanında step motor ile kurulmuş.
Servo motor önerisinde bulundum ama kabul görmedi maalesef.
bu sistemde her ne olursa olsun hızdan kaynaklı kaçırma mutlaka olacaktır amacım bunu minimize etmek.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,527
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst