Usb PIC Programlayıcı (Pıckıt2)+ Proteus Dosyaları + Fotolar

fabrisio

Üye
Katılım
31 Eki 2007
Mesajlar
457
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar. Bugün montajını ve testini bitirdiğim pickit2 modülünün (programmer-debugger) datalarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Devre basit olmakla birlikte internette bir türlü bulamadığım ares çizimi de tamamen bana aittir. Ara aşamalarda fotoğraf çekmek aklıma gelmedi. Ancak dediğim gibi, devre çok basit.

Devreye ek olarak resimlerde görüldüğü gibi zif soket devresini de adapte ettim. Bu ek ile 18, 28 ve 40 pin pic serisi kontrolörler programlanabilir. Diğer kontrolörler icsp ile programlanabilir.

Devrenin programmer to go özelliğinin olması, bilgisayarsız ortamlarda pic programlamak için büyük kolaylık sağlıyor. Hem programlayıcı kartında, hem de zif kartında bulunan butonlar ile picleri tek buton ile birkaç saniyede programlayabilirsiniz. Bu özelliğin kullanımı ile ilgili sormak istediklerinizi yanıtlayabilirim. Hatta abartıp aşağıya video linki ekliyorum.


Devrenin zif soketini kullanabildiğimiz gibi üzerindeki icsp soketi ile picleri devre kartı üzerinde de programlayabiliriz.

Zif soketim yok, bu devrede iki tane kart var, ben uğraşamam diyenler, sadece programlayıcı kartını yapabilir ve devrenin icsp ile programlama özelliğini kullanabilirler.

Programlamak istediğiniz picin bacak sayısına göre zif kartındaki icsp soketini 18 pin konnektörüne, ya da 28-40 pin konnektörüne bağlamanız gerekiyor. Bunun için aşağıdaki resimdeki gibi şerit kablo kullanabilirsiniz.

Devre USB den beslenmektedir. Ancak bilgisayarsız programlama esnasında kullanmak için sonradan devreye 5V adaptör soket girişi entegre ettim. Bu işlem, PCB yi çizip çıkardıktan sonra aklıma geldiği için sonradan 2 adet kablo lehimlemek zorunda kaldım. Adaptörden gelen +5V u icsp nin VDD sine, 5V un gnd sini ise VSS ye lehimledim. Dilerseniz kullanacağınız sokete göre PCB çiziminde oynama yapabilir, bu değişiklikleri 1 dakikada uygulayabilirsiniz.

Devrenin ebadı 67mmx62mm dir.

Proteus yüklü olanlar, ekten devrenin tüm datalarına ulaşabilirler.

Bu devre ile pickit2 nin kendi programını kullanabileceğiniz gibi, mplab da kullanabilirsiniz. Programları kullanabilmeniz için bilgisayarınızda framework yüklü olması gerekmektedir. Gerekli programları microchip in bu sayfanın en altında bulunan download kısmından indirebilirsiniz. Pickit2 programını kurduktan sonra bilgisayarınızın; C:\Program Files\Microchip\PICkit 2 v2\PK2V023200.hex dosyasını herhangi bir programlayıcı ile 18F2550 ye bir defaya mahsus atmanız gerekiyor. Onun haricinde Microchip in çıkarttığı güncellemeleri pickit2 programıyla 18f2550 ye uğraş vermeden atabilirsiniz.

Benim gibi win7 kullananlar "framework for win7" olarak nette araştırıp yükleyebilirler.

Devrede bulunan 2 adet 24C512, programmer to go için konulmuştur. Bu epromlar olmadanda devre çalışır. Sadece bu özelliği kullanamazsınız.

İki kartı birbirine 1 tane buton pini ve icsp pinlerini bağlayarak birleştirebilirsiniz.

Devre sadece beslemesi 5V olan picleri programlar. Çünkü üzerinde 3.3V ile beslenmesi gereken picler için voltaj ayarlamaya yarayan opamp yoktur.

Son olarak; "yok kardeşim! bu çok teferruatlı, uğraşamam, vaktim yok" derseniz özel mesajla bana ulaşıp, makul bir fiyatla sipariş verebilirsiniz. Sipariş adedi 10 u bulduğunda toplu üretim yapıp adresinize gönderebilirim.

Kolay gelsin.
 

Ekli dosyalar

  • pickit2_clone.rar
    5.6 MB · Görüntüleme: 304
tşkrler Proteus un hangi versionunda çizdiniz acaba benimki açmadıda eski versiyon dedi
 
fabrisio eline sağlık :) pickit 2'im olduğu halde yapasım geldi..
Ledleri nerden buldun? Bir de plaketin üzerine baskıyı nasıl yaptın?
iyi çalışmalar
 
fabrisio eline sağlık :) pickit 2'im olduğu halde yapasım geldi..
Ledleri nerden buldun? Bir de plaketin üzerine baskıyı nasıl yaptın?
iyi çalışmalar

Hocam, ledler elimde vardı, hala bir miktar var. Plaketin üzerine baskı işlemi için içimdeki son ütücü cevherini ortaya çıkardım:D Plaketi eritip deldikten sonra top silk formunu plaketin üst yüzeyine ütüleyerek çıkardım. Yani amatör işi PCB dizaynı. Ancak kullanacağım komponentlere önceden karar vermiş olsaydım daha iyi olurdu. Mesela 10 pin konnektörleri kilitsiz hesaplamıştım ve top silki de ona göre çizmiştim. Konnektörler büyük olunca eleman baskıları konnektör altında kaldı:D
 
sipariş gelince daha iyisini yaparsın artık : ) , vpp bacağından 13v gidiyor dimi?
 
dostum özel mesaj atamyıorum programlayıcıyı satın almak isterim. izmirdeyim. fiyat konusunda ne düşünüyorsun ?
 
Hocam, devrenin testini yaptım. Devrede opamp olmadığından kalibrasyonda yapılmıyor. Dediğiniz gibi MCLR 13V mertebelerinde.

Eğer sipariş olursa devreyi opamplı ve smd malzemelere göre çizip baskıdevre firmasına hazır sipariş vermeyi düşünüyorum. Böylelikle PCB ler hem daha küçük, hem de daha profesyonel olur.
 
dostum özel mesaj atamyıorum programlayıcıyı satın almak isterim. izmirdeyim. fiyat konusunda ne düşünüyorsun ?

whyliving, programlayıcı 2 üniteden oluşuyor.

Eğer ben devre üzeri programlama (icsp) yaparım derseniz sadece programlayıcı kısım yetiyor. USB kablosu, program CD si ve 2x24C512 eprom fiyata dahil. Ayrıca gelecek karta ilave 5V regüle ünitesi ve adaptör soketi de dahil edilecek. Bu şekilde fiyatı 40TL olarak belirledim.

Eğer bana zifli kartta lazım olur derseniz 3M marka zif soketli devreyle toplam fiyat 60TL olur. ICSP kablosu ve şerit kablolar fiyata dahildir.

Her iki kartta birbirinden bağımsız ve tabanları plexiglass cam ile izoleli olacak.

Tabi fabrikasyon PCB olacağından devre çok daha profesyonel olacaktır.

İsterseniz sahibinden.com da benzer clone devreleri daha ucuza bulabilirsiniz. Ama o programlayıcılarda programmer to go özelliği yok ve komponentlerin tamamı ucuz olarak seçilmiş. Benim kullandığım komponentlere dikkat ederseniz tamamı seçilerek alınmıştır.
 
Plaketin üzerine baskı işlemi için içimdeki son ütücü cevherini ortaya çıkardım.

Baskı devre işlemini ütü yerine,pvc kimlik kaplama makinalarıylada yapabilirsiniz,ucuza düşüren olursa çok avantajlı,pratik ve hızlı 4-5 taramayla baskıyı alabiliyorsunuz.
 
selam bobin değeri 680uh netten sipariş vereyim dedim ma değeri nedir
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,599
Kullanıcılar
449,928
Son üye
welat karzan

Yeni konular

Geri
Üst