upsye paralel akü ilavesi

Katılım
19 Ağu 2014
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
40
benim bir sorum olacaktı.
upsler anladığım kadarıyla kısa süreli kullanım için yüksek amper çekebilen cihazlar.
ben bunun süresini uzatıp çok fazla yük yüklemeden continue yapmak istiyorum
ben çok pahalı olmayak bir ups alıp ,2 adet 12 v 200 ah akü ilave etmek istiyorum .yaklaşık olarak kva değerini 5000 kva yapacak şekilde.
ev aydınlatması ( 6 adet 25 watt ) tv 150 watt, laptop max 100 watt , uydu alıcısı 25 watt , modem 25 watt
totalde kullanacağım 400 wattlık bir güç ... haliyle bana 9-10 saat yetecek kadar güç üretsin yeter.
bu mümkün mü yoksa, çok pahalı olan ( 1000 dolar) 5000 kvalık bir hazır ups mi almalıyım ?
saygılar.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
5000 kva mı?..Yanlışlık var sanırım,5000 kva ya ev değil site beslersiniz:)
 
Site mi? 10 tane site beslerim. Köy beslerim büyük bir köy :D hatta küçük bir ilçe.
 
Son düzenleme:
1000 va lik bir ups işinizi görür. 2 akü seri yani 24 volt besleme ile çalışanlardan olsun. Harici şarz devresi olması gerekiyor. Eğer sık elektrik kesintisi olmuyor ise kendi şarz devreside yetebilir.
 
1000VA UPS çıkış gücü 600w'tır ve bu yük değeri fullload değeri olup 20-30dk'yı geçmeyen sürelerde yükü besleyebilir. Halfload yani yarı yükte ve altında bu süre biraz daha uzar. ilave akü ile bu bir nebze uzatılabilir ancak ups'in kendi şarj devresi buna göre dizayn edildiğinden şarj süresi uzayacaktır yani attığın taş ürküttüğün kuşa deymez. 1000VA standart UPS ile bahsettiğiniz yükü 9-10saat gibi uzun bir süre beslemeniz imkansızdır. Çok büyük güçte ups seçmek gerekir ki buda epey pahalıya mal olur, verdiğiniz yük ve istediğiniz çalışma süresi göz önüne alındığında jeneratör kullanmanız gerekir.
 
Merhaba,
Tek akülü bir UPS ye 2 aküyü parelel bağlayınca daha uzun dayanıyor. Nadiren sıkıntı çıkarıyor ama kullanılabiliyor. Fakat akü sayısı artınca zannedersem akım arttığı için sorunlar başlıyor.

Tek akülü bir UPS ye örneğin 6 akü bağlayıp akımı düşürerek kullanmamız mümkün mü acaba?
 
aküleri paralel bağlaman akım artışı anlamına gelmez,çekebileceğin akımın arttığı anlamına gelir tabiki ups in buna izin verirse, akü çıkışındaki korumayı yapan dc sigortanın orjinal değerinde olduğunu biliyor isen sorun yaşamazsın düşündüğün gibi gibi bir akım artışı söz konusu değil ups ni koruyabilmek için ac çıkış sigoratalrının değerini ups etiket akımının değerine yakın seçmelisin,tek bir alıcı besliyorsan bu kolay ama çıkışın bir sigorta kutusuna girip oradan diğer otomatlara dağılıyorsa bu biraz zor ama tek akülü dediğin için küçük bir ups olsa gerek dediğim gibi sigortalara dikkat ederek 10 akü bile bağlayabilirsin ama akü ömründen dolayı 3 aküyü geçersen zarar edeceğini düşünüyorum sen 10 akü bağlarsın ama mesela etikete göre 1000 voltamperi (va) yine geçemeyeceksin sadece amper saati uzatırsın yani enerji kesilince süreyi bayağı bi uzatırsın .
 
Merhaba.

Tek akülü bir UPS ye 2 aküyü parelel bağlayınca daha uzun dayanıyor.

1 PC için 20-25 dakikalık bir destek süresi varsa,bu tek 12 volt 7 amperli ups'nin (650 VA'lık tunçmatik LITE; Line-interaktif'in örneğin) destek süresi,ikinci bir 12 volt 7 amper paralel bağlandığında,yine 1 adet PC kullanımı için 40-50 dakikaya,yani 2 katına otomatik olarak da çıkmış olur,kullanım süresini sadece uzatırsınız,ama inverter yine ayni amperi,yani bu sabit bir çıkış watt değeri için çekmiş olur.Tek farkı budur,yani tek ve ikili,özdeş aküyü paralel olarak da kullanmanın.

Fakat akü sayısı artınca zannedersem akım arttığı için sorunlar başlıyor.


Paralel akülerin sayısı artunca esas problemler aratbilir,ama seri bağlı olup 6 akü 72 voltla ups'yi çalıştırsaydı hiçbir sorun olmazdı.Akülerin paralel bağlantısında akım artar,voltaj değişmez,ancak akülerin şarj durumu,eskilik/yenilik oranı değişikse srunlar olur,birbirleirne etki edip deşarj olabilirler,destek haricindeki bekleme evresinde.

Bu sakıncayı da bu ups'yi tek aküyle hazırda (standby'da) bağlı bekletip destek (Ups tam çalışacağı zaman) 6 sayısına paralelde de çıkarırsınız,bunun bir mahsuru da olmaz.Çünkü kendi başlarına voltajları bu deşarj sırasında dengeleneceği için bir mahsuru kalmaz,yani ancak fiilen destek verip de tam çalışması esnasında.

Tek akülü bir UPS ye örneğin 6 akü bağlayıp akımı düşürerek kullanmamız mümkün mü acaba?

Tek akülü bir ups'de değil de 6 seri aküyle çalışan tek bir ups (Ancak 72 volt dc. ile inverteri direk çalıştırmalıdır) için,inverterden geçen akü akımı (Amper) 6 kat azalmış,daha ince kesitli kablo,daha az enerji kaybı (ısı şeklinde) ve nispeten daha kolay dc/ac dönüşümlü ve enerji dönüşüm kayıbı da daha az olan,yani daha verimli bir inverterli (Primer devresine ince sarımlı,72 volt dc. girdiği için) ups'yi de kullanmış olursunuz böylece.

Tek akülü çalışan ups'ye 6 aküyü paralel bağlarsanız,aküler de eşit amperajdaysa sadece çalışma zamanını (Destek süresini) 6 kat daha fazla uzatmış da olursunuz,ama ups inverterinden yine örneğin 12-13 amper de geçiyorsa 150 watt için,6 paralel aküde de ayni akım (amper) geçmiş olur.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Sondan başlayarak gidersek tek akülü ups e 6 akü seri bağlayarak kullanamazsınız dizaynı 12 volta göre yapıldığından 72 voltta hasar görecektir.
Tek akülü ups e 2 veya fazlası bağlamak gücü aşılmaz ise sorun çıkarmaz sadece çalışma süresini uzatmış olursunuz. İki katı kapasite ile 2 katından daha uzun süre rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sorun şarz süresinin uzamasında çıkar sık kesinti olmuyor ise bu da sorun olmaz. Elde var ise 6 akü kullanılabilir ama yeni alınacak ise kapasitesi büyük tek akü daha uygundur.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,881
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst