UPS'lerde MTBF ve MTTR Değerleri..

kemalbnc

Üye
Katılım
16 Nis 2012
Mesajlar
198
Puanları
1
Yaş
36
Herkese iyi günler.. UPS'lerde MTBF değeri 'Mean Time Between Failure(Arızaya Müdahale)' ve MTTR='Mean Time To Repair(Tamir Süresi)' olarak tanımlanmıştır.
Temel Kesintisiz Güç Kaynağı için MTBF Hesabı
sekil2yard.gif
Yukarıda blok diyagramı verilen temel Kesintisiz Güç Kaynağı için MTBF süresi hesaplanırken Kesintisiz Güç Kaynağı’nı oluşturulan birimlerin (evirici, doğrultucu ve akü) MTBF değerleri kullanılır. Bu birimlerin MTBF değerleri şöyledir.

- Doğrultucu MTBF= 100 000 saat

- Evirici MTBF=70 000 saat

- Akü MTBF=130 000 saat (Akü güvenilirliği pahalı ve uzun ömürlü aküye göre hesaplanmıştır)

sekil3yard.gif
Sonuç olarak otomatik By-Pass anahtarı hesaba katılmadan hesaplanan KGK’nın MTBF değeri 31000 saat = 3,5 yıl olarak hesaplanır.

Kesintisiz Güç Kaynağı’nın MTBF değerini arttırmak için en basit yöntem yüksek kalitede tek akü grubu kullanmak yerine daha düşük kalitede paralel akü grupları kullanmaktır. Bu yöntemin etkisini hesaplamak için aşağıdaki değişkenler kullanılır.

- Düşük kalitedeki akü için MTBF değeri 55 000 saat
- MTTR (Mean Time to Repair)=(Ortalama onarım süresi)=48 saat

Bu değerlere göre MTBF değeri yeniden hesaplanırsa;

sekil4yard.gif
Yukarıda hesaplandığı gibi daha düşük kalitede akü grubu paralellendiğinde MTBF değeri aküler için 48 MTTR değeri için 700 yıla kadar çıkmaktadır. Bu sonuç KGK’nın MTBF değerini 31000 saatten 41000 saate çıkarmaktadır (Otomatik By-Pass Anahtarı hesaba katılmadan).

Otomatik By-Pass Anahtarı hesaba katıldığında KGK’nın MTBF değerini hesaplanırken aşağıdaki şekil ve değişkenler de hesaba katılır;

sekil5yard.gif

- Şebekenin MTBF değeri=100 saat
- KGK’nın MTTR değeri=24 saat

24 saatlik süre içerisinde tamir edildiği varsayılan Statik By-Pass anahtarına ve paralel akü grubuna sahip bir KGK sistemi için MTBF değeri;

sekil6yard.gif
Sonuç olarak Otomatik By-Pass anahtarı ve iki adet paralel akü grubuna sahip KGK’da MTBF değeri 142000 saat=16,3 yıla ulaşmaktadır.

Seri Redundant KGK Bağlantısında MTBF Hesabı

Bu bağlantı konfigürasyonunda MTBF hesabı iki adımdan oluşmaktadır.
- Öncelikle KGK1 için ve SW1 için MTBFx değeri hesaplanır.
- Sistemin MTBF değerini bulmak için KGK2, SW2 ve MTBFx değerleri kullanılır.

sekil7yard.gif
KGK’nın MTBF değeri 42 000 saat, MTTR değeri 24 saat olarak alındığında seri redundant sistemin MTBF değerini hesaplamak için öncelikle MTBFx değeri hesaplanırsa;
sekil8yard.gif
değeri bulunur.

Seri redundant sistemin MTBF değerini hesaplamak MTBFx değerinin yanı sıra KGK2 ve SW2’nin kullanılarak aşağıdaki hesaplama yöntemi kullanılır.

sekil9yard.gif
Seri redundant Kesintisiz Güç Kaynağı sistemi için MTBF değeri=5x105 saat=57 yıl olmaktadır.
Bu hesaplamada Kesintisiz Güç Kaynağı güvenilirliğini belirleyen ana etken Kesintisiz Güç Kaynağı ve aküler değil Statik By-Pass Anahtarı olmaktadır.

Paralel Redundant KGK Bağlantısında MTBF Hesabı

Paralel Redundant bağlı Kesintisiz Güç Kaynağı sisteminin MTBF değerini hesaplamak için aşağıdaki şekilde gösterilen model kurulmuştur. Bu modele göre MTBF değeri hesaplanırken şu adımlar izlenir:

- KGK1 ve SW1 için MTBF1 değerinin hesabı
- KGK2 ve SW2 için MTBF2 değerinin hesabı
- MTBFx değerinin hesabı
- MTBFx, Otomatik Anahtar ve kontrolörün MTBF değerlerinin dahil edilerek paralel redundant bağlı KGK sisteminin MTBF değerinin hesabı

sekil10yard.gif
KGK1 ve SW1 için MTBF1 değerinin hesabı ve sonucu;
sekil11yard.gif
 
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,218
Kullanıcılar
449,836
Son üye
oguzhankonak

Yeni konular

Geri
Üst