UPS'ler cos-fi nin düzeltilmesi

frmklln

Üye
Katılım
5 May 2008
Mesajlar
20
Puanları
1
Yaş
39
şu anda kullanmakta olduğum 3 adet 80 kva 2 adet 160 kva upsler yüzünden kompanzasyonu toparlıyamıyorum.cos değerlerini düzeltmek gibi bir şansımız varmı acaba, varsa belkide sistemi toparlarım diye düşünüyorum.olabilir mi, bu tip bişeyler duydunuz mu?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
sisteminizi daha ayrıntılı olarak anlatırmısınız fazlarınızdaki akım durumları falan dengelimi. şu anda meşgulum biraz zamanınız varsa size bir gerekli kondansatör hesabı yapabilirim
 
UPS bağlı olan devrelerde,kapasitif reaktif enerji sorunları oluşabilir.Bunun çözümü,devreye
şönt reaktör bağlamaktır.Reaktör değerinin tesbiti için,forumumuzda,oldukça bol bilgi bula-
bilirsiniz.
 
ups firmaları bu kapasitifin önüne geçebiliyorlar ancak kendi ifadelerine göre ups için istenmeyen bir durum.
ups gücünün yaklaşık olarak %10'u kadar şönt rektör bağlamanızda fayda var.
 
UPS'lerin cos fi değeri önemli rol oynar. Etiketine bakmanızda yarar vardır.

UPS'lerin ortalama cos fi değerleri 0,8 dir. Toplam 400kVA UPS'niz olduğunuza göre 0,8 cos fi varsayımında bulunursak, 240kVAr'lık kapasitif bir durum var. Tesisinizdeki endüktif alıcılar kapasitif durumu azaltacaktır. Ancak tam dengelenmediği için fahri bey'in dediği gibi tesisinize şönt reaktör bağlamanız gerekmektedir.

Eğer tesisiniz hiç bir zaman totalde endüktif olmuyorsa, akım trafolarının k-l uçlarını ters bağlayarak elektroPAN reaktif röle ile 3-5 adet şönt reaktör devreye alıp çıkarmanız mümkündür. Veya TENSE reaktif röle kullanarak da çözüme ulaşabilirsiniz.
 
şu anda kullanmakta olduğum 3 adet 80 kva 2 adet 160 kva upsler yüzünden kompanzasyonu toparlıyamıyorum.cos değerlerini düzeltmek gibi bir şansımız varmı acaba, varsa belkide sistemi toparlarım diye düşünüyorum.olabilir mi, bu tip bişeyler duydunuz mu?

UPS lerin markalarını bizimle paylaşabilirmisiniz. (eğer bizimkilerden se size daha çok yardımcı olabilirim.)
 
3 adet tescom iki adet inform marka ups var sistemimde.sistemde yükler dengeli olup hafta içi ortalama 400 amperolup entes 12cs röle kullanılarak kurulmuş bir kompanzasyon sistemi kullanmaktayım. toplamda 560 kva ups kurulu.entesin analizörü ile Şebeke girişinden 1000/5 oranlı akım trafosu ile sistemi düreklitakip edip,güç faktörünün 0,96 olduğu ve cosq değerinin 1 olmasına karşın kompanzasyona çakıldım kaldım.
 
Bazı UPS ler kapasitif bazıları endüktif etki yapıyorlar sizde durum hangisidir?
 
endüktif bir etki yaptı ve cezaya girmemek için kompanzasyon sisteminin manuel olarak gitmekteyiz.tabiki harmoniklerimizde de artış oldu.harrmonik değerlerimiz entes kompanzasyon rölesinden okunduğu kadarıyla tehlikeli durumda deil.
 
UPS güçlerinin sizin için çok önemi yok. Önemli olan UPS'lerinizin % kaç yükte çalıştığı ve UPS girişlerinde nasıl bir filtre uygulaması yapıldığı veya Redresör tipi. UPS girişlerinden Enerji analizörü ile ölçüm yapmanızı veya yaptırmanızı tavsiye ederim. Bundan sonra gerekli çözümleri üretebilirsiniz. Örneğin UPS yükleri küçük ise bağlantı tiplerini paralel bağlantıdan redundant bağlantıya çevirebilirsiniz veya girişlere aktif harmonik filtre uygulaması yapabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,307
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst