UPS Performansı

deniz_efe5

Üye
Katılım
22 Nis 2009
Mesajlar
53
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar.
Elimde İnform marka
Sinus Premium LCD 3KVA UPS var.
Cihaz içinde 6 adet LEOCH Marka DJW12-9.0 model seri bağlı kuru tip akü grubu var.

Öncelikle cihazın boş ya da dolu olduğuna bakmaksızın yüksüz olarak
8 saat kesintisiz prize taktım.
En son baktığımda cihazın ekranında akü grubunun gerilimini 82 volt olarak okudum.

Cihaz bu durumdayken cihazın çıkışına
1 adet 100 watt akkor flamanlı ampul
1 adet 23 watt enerji tasarruflu ampul ( etiketinde 230 mA akım çektiği yazılmış )
4 adet 18 watt enerji tasarruflu ampul ( etiketinde 160 mA akım çektiği yazılmış )
Toplam 6 adet ampul bağlayarak cihazın fişini prizden çektim ve cihaz başladı çalışmaya.

Başlangıçta ekran değerleri şu şekildeydi:
Yük: % 6
Akım : 0.8 Amper
Gerilim: 219 Volt
Frekans: 50 Hz.
Akü Gerilimi: 77 volt

Cihaz bu şekilde çalışmaya devam ederken
72. dakikada akü grubunun gerilimi 68 volta düştü
80. dakikada 67 volta düştü ve alarm vermeye başladı.
Çıkışı kesmemesine rağmen alarmdan dolayı cihazı prize takıp testi sonlandırdım.

Akü grubu gerilimi 70 volttan şarja başladı.
2 saatin sonunda ekrandan 75 volt okunuyordu.

Şimdi sizlerden ricam;
UPS in performansı nasıl ?
Akü grubu ve akülerin performansı nasıl ( değiştirmeye gerek var mı ) ?

Cihazla mesela
1 adet Doğalgazlı kombi
2 adet tasarruflu ampul
1 adet LED TV ( 42 İnç )
1 adet uydu cihazı
ne kadar zaman idare eder ?
Bunun hesabını nasıl yapabilirim ?
Saygılarımla.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Merhaba.Bir defa en baştan şunu da belirteyim,siz bu ups’yi bilerek 2.el mi aldınız? Akü değişimine gerek olup olmadığını tam olarak da sorduğunuz için böyle olduğunu tam olarak varsayıyor ve bu testi deneme maksatlı yaptığınızı düşünüyorum.3 KVA ev kullanımı hatırı sayılır yüksek bir kapasitedir,ancak siz sadece 200 watt.lık toplam bir yükle,çıkan buzzer(alarm sesi dediğiniz seslerdir) bu sesleri bas alıp,birbirine de çok yakın geldiğinde,bu akünün kapasitesinin destek verdiği yüke göre gittikçe zayıflaması demektir.Keşke kesilene kadar da bu testi tam sürdürseydiniz,akülerin bu değişip/değişmeme,içlerinden birkaçının değişmesinin gerekip gerekmeyeceği durumu hakkında daha da net konuşabilirdik sizinle böylece de.

Bir de şu özellikleri de normaldir:Akü gerilimi 13.80’de iken şarj otomatik olarak kestirilmiş ve bu anda da tam 82 volt okunmuştur,13.80 * 6’dan yaklaşık olarak bu değer normaldir. Akü grubu çalışırken yükün zorlama değerine göre akü başına 12 volttan aşağı değerler 11.50,11,0 , 10.80 volt değerleri bile yükün değerine ve akünün şarj durumuna göre yine de normal olabilir,bu yükün o anda bu talep edilen gücü karşılamak için invertere seri bağlı 6 akü grubunun kaç amperinin tam olarak da girdiğiyle doğrudan doğruya ilişkilidir.Bir aküde şarj almada anormallik ve normal dışı durum oluşmuşsa (Kimyasal açıdan) tüm aküler seri bağlı olarak inverteri besleyeceğinden bundan doğrudan da etkilenirler.Normalde daha lineer düşmesi gereken grubun çıkış akü gerilimi,daha sert düşüşler gösterip sergiler, bu durumda.Bunu en iyi anlamanın yolu daha zorlayıcı güçteki yüklerle (3 KVA olmasa da buna daha yakın ve yüksek yük değerleriyle) testi tam kesinti sağlanıncaya kadar da sürdürmeniz,bu akülerin sağlamlığı konusunda bize daha yakın ipuçlarını da verebilecektir.

Ups aküsünün kaç saat destek vereceğini ise kestirme (yaklaşık) bir hesapla bulabilirsiniz.Örneğin akü kapasitesi toplamda 12 volt 100 amper olsun.%80 verimle çalıştığı ve kayıplar,bu verim göz önüne alınıp 12 volt 80 amper eşdeğer inecek olan bu akünün 12*80=960 watt net çıkış gücü olur.Bu da 200 watt.lık ampülleri 960/200 watt süreye kadar yakar,teorik olarak.Ama flamanlı ampül ile tasarruflu ampül arasında güçleri eşit bile olsa,inverter çıkışındaki voltajı düşürtme etkisinden dolayı çok küçük dayanım farkları da yine oluşabilecektir,bu da normal kabul edilmelidir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Öncelikle konuyu tam olarak kavrayıp, detaylı şekilde açıklamalar yaptığınız için teşekkür ederim.
Konuya gelecek olursak; ups'i henüz almış değilim.
İşletmede, çok daha büyük güçte bir ups alındığı için bu da emekliye ayrıldı.
Hurdaya gitmesin değerlendirelim mantığıyla bir deneme yapayım dedim.
Açıkçası evimde kullanmayı düşündüm fakat işletmeye alındığı tarih belli olmadığı için akülerin durumu belirsizdi.
Bu sebepten tam şarj olduktan sonra vasat bir yükle test etmeyi uygun gördüm ve bu denemeyi yaptım.

Sizin yazdığınız mesaja uygun olarak şu şekilde bir deneme yapmak sanırım daha sağlıklı olacak:
Akü gruplarının toplam gerilimi 82 volta erişene kadar cihaz şarjda kalacak.
Tam şarjda iken cihazın enerjisi kesilip; atölyede yaklaşık 2200-2400 watt yağlı radyatör ısıtıcı var onunla test edilecek.
Cihaz kendisini kapatana kadar teste devam edilecek.
Tabi bu arada cihazın akü grubunun gerilimi dakika olarak not alınacak.
Umarım doğru anlamışımdır.

Sanırım yarın akşam ya da en geç çarşamba akşamı sonucu paylaşırım.
Konuya yorum eklemek isteyenler lütfen buyursun.
 
Merhaba.Evet,2.4 kW’lık bir yükle yapılan bu testle bu akülerin mevcut durumunu daha kolay anlamanız kolaylaşmış olur.Aslında bu testi 2 aşamada da yapmış olacaksınız.
1.aşama:2.4 kW’lık yükle ups’yi kapanıncaya kadar çalıştırılması.
2.aşama:Tam bu sırada 6 adet seri bağlı gruptaki akülerin multimetre ile voltajlarının ayrı ayrı ups üzerindeyken yapılan direk ölçümü.
2. aşamadaki testte ups’nin kapakları tam açık olabilmeli,yani akülerin kutup başlarına ups'nin kapanması olur olmaz anında ulaşıp bu akülerin tek tek kutup başı voltaj ölçümünü de yapabilmelisiniz.Bekleme süresi uzarsa eğer,arızalı veya tam şarj tutmayan,gözlerinde roblem olan kuru akülerin voltajı kendiliğinden yükselip diğer akülerle olan farklılığını ortaya çıkarmak zor olur.Örneğin 4 aküyü 12,40 volt,2 aküyü 10.80 volt ölçtüğünüzde bu iki akünün mutlaka da değiştirilmesi gerekir,şarjı tam tutmayıp diğer akülerin kapasitesini de dolaylı yoldan düşürmüş olur,bu iki arızalı akünün durumu.Bu akülerin yenileriyle de değiştirilmesi gerekecektir.Kolay gelsin.
 
Eyvallah sayın binbaşı.
Birkaç sorum daha olacak.

UPS test sırasında " 6 adet seri bağlı gruptaki akülerin multimetre ile voltajlarının ayrı ayrı ups üzerindeyken yapılan direk ölçümü " sonucunda okunan değer aküler seri bağlı olduğu için doğru kabul edilmeli midir ?

UPS kapanır kapanmaz akülerin gerilimini ölçerken akü grubunun seri bağlantı kabloları çıkarıldıktan sonra mı aküler tek tek ölçülmelidir ?

Son olarak; cihazdaki akü grubunun tam şarja ulaştığını nasıl anlarım ?

Tekrar teşekkür ederim.
 
Merhaba.
1-Bakın,dijital multimetrenizin dc voltla ölçüm yerinde (DC 20 voltta) prob uçları (siyah-kırmızı) kırmızı uç tek bir akünün +' sına,- uç da yine bu seçilen tek akünün - kutbuna açık kalan metal kutup başından mutlaka temas ettirilmeli.Bu esnada bu seri bağlı grup akülerin inverterle bağlantısı hiç kalmamış (Yani en baş ve en sondaki akü terminal (kutup) uçları tam boşta olacağından söylediğiniz gibi bir sakıncası yoktur) olacağından (Bu esnada ups'nin fişi prize takılı olmamalıdır,çünkü otomatik şarj devresi şarja yeniden başlayıp muhtemelen bozuk olan bir akü voltajını bizi yanıltacak şekilde de yükseltebilir,fişe takılı değilken de ups'nin inverteri otomatik olarak da devreye girmemesi için power yani on/off,açma/kapama düğmesi tam kapalı konumunda olmalıdır,bunlara da dikkat edin) bu şekilde ups kapanır kapanmaz hızlı bir test yapmanız açısından böyle de yapabilirsiniz,bir sakıncası da yoktur.

2-Akülerin (6 adet) seri bağlantı kabloları tek tek sökülerek de bu test ayrıca yapılabilir.Ama 1. cevapta belirttiğim gibi en baştaki ve en sondaki uçlar o anda fiş prizde de değilken tam boşta kalmış olur,bu yüzden bu tür bir işlem, mutlaka da olmazsa olmaz şekliyle çok şart da değildir.

3-Tam şarja ulaşıldığında kuru kurşun-asit akülerin üzerinde "CYCLE USE" ve "STANDBY USE" şeklinde iki şarj şekli yazılıdır."STANDBY USE" şarj modunda (Ups'lerin tercihen de kullandığı) 13.60-13.80 volt civarında akü gerilimini tam olarak da kesecektir.Zaten siz de ölçümlerinizde 82 voltta gerilimin yükselmesinin tam sonlandığından bahsetmiştiniz.İşte tam bu voltaja da gelindiğinde 13.60-13.80' e tam gelindiğinde, akü üst şarja ulaşıp şarj akımından tam kesilmiş olacaktır.Bundan sonra aküye şarj akımının yine gelerek örneğin tek akü için 13.90 volt dc' lere çıkması ise söz konusu olamayacaktır.Ups akülerinin sıfırdan tam şarjlı hale gelmeleri tavsiye edilen ve en az bu prize takılı olarak kalma süresi (6-8 saat gibi) zaten kullanım kitapçığında ayrıca da belirtilir.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Merhaba
Son test sonuçları aşağıda;

Cihaz yüksüz olarak şarja bağlandı.
6'lı akü grubunun gerilimi 81 Volta ulaşınca daha fazla artmadığı görüldü.
Akü grubunun ortak (-) ucu son aküden, soketten ayrıldı.
Tekrardan aküye değdirilip akım geçip geçmediği test edildi.
Sonuçta artık akım çekmediği ve tam şarj olduğu varsayılarak soket yerine takıldı.

UPS yaklaşık 800 Wattlık bir radyatörle test edildi.
Test başlangıcında UPS değerleri şu şekilde;
Akü grubu gerilimi: 81 volt
Yük: % 30
Akım: 3.7 Amper
Gerilim: 219 volt

Test sırasında:
İlk dakika içinde akü grubu gerilimi 74,73, 72 voltta kaldı.
5. dakikada 71 volt
8. dakikada 70 volt
10. dakikada 69 volt
12. dakikada 68 volt
14. dakikada 67 volt
15. dakikada 66 volt
16. dakikada 65 volt
16,5. dakikada 64 volt
17. dakikada 63 volt
17,5. dakikada 62 volt okundu

64.8 voltta alarm buzzeri çalmaya başladı.
56 voltta da beslemeyi kesip kendini kapattı.

Cihaz kendini kapattıktan sonra akü grubunun (+) ve(-) kabloları ayrıldı.
Aküler arasındaki seri kablolar da ayrıldı.
Tüm bu işlemler hızlıca yapıldı ve tak tek akülerin gerilimleri ölçüldüğünde
Hepsinin de 11.7 volt olduğu ngörüldü.
Ölçümler Fluke 337 ile yapıldı.

Kısaca tam şarjda yaklaşık 800 wattlık rezistif bir yükü 18 dakika besledi.
Şimdi bu haliyle cihazı ve akü grubunu ya da tek tek aküleri nasıl değerlendirebiliriz ?
 
Sayın @binbaşı 5 yıl önceki soruma cevap vermemişsiniz.
:)
Şaka bir yana sizi online görünce bir merhaba maksatlı yazdım mesajımı.
Bu arada 12 volt 7 amper kuru tip akülerimi test ettim 12 volt 5 watt spot ampulle.
30 ve 42 dakika arası yakıyor ampulleri tam şarjda, sizce sağlamlık durumları nedir.
 
Merhaba. 800 watt olarak bu UPS testiniz için 5 yıl önce seçilen yük, UPS'nin kVA gücüne (net watt gücüne) göre çok düşük kalıyorsa, bu 18 dakikalık UPS destek süresi oldukça kısadır, Bu durumda bu iç akülerden bazılarında sıkıntı var demektir, normal değildir. Ancak UPS'nin kVA'dan farklı ve az olan watt gücüne göre bu test yükü buna çok yakın watt değerinde ise fazla yükte zaten en fazla 15-20 dakika olabilen UPS'lerin destek süresine göre bu destek süresi normaldir.

12 volt, 7 amper akünün 5 watt ampülle yapılan bu amper*saat iç kapasite testi, amper*saat kapasitesinin oldukça düşük olduğunu gösteriyor. Bu testte akünüz adeta 0.5- 1 A, 12 volt kapasitede kurşunlu akü gibi kapasite göstermiş olup çok fazla iç kapasite kaybı mevcuttur, bu akünüzde. Destek süresi 5 watt ampülle 15 saatin üzerinde çok sağlıklı olduğunda bu kadar süre boyunca yanabilmesi gerekirdi. (7 amper/0.41 amper (ampül amperi) veya 12*7=84 watt/5 watt güç hesabıyla) Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,902
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst