UPS NÖTÜRÜ İLE ŞEBEKE NÖTÜRÜ ÇAKIŞMASI KAPASİTİF YAZDIRIRMI

Katılım
4 Nis 2008
Mesajlar
63
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar benim sorunum tesisatını yaptıgım bir işletmemnin 10 kva lık ups var ve komda panzasyonunu topladıktan sonra ortalama 4 ay oranlar %10 altında normal seyrederken son 2 aydır % 30 civarlarında kapasıtıf seyrediyor ve ceza yiyoruz en son yaptıgım kontrollerde ups panosunun nötürü ile Şebeke panosunun nötürünü kısa devre oldugunu ölçü aleti ile tespit ettim.

1. bu kısa devre durumu kompanzasyona kapasıtıf yönde etki edermi
2. ups cihazının kompanzosyana kapasiitif mi yoksa indüktif yöndemi etkisi olur
3. iletmede genelde pc ler aksam kapanıyor ve ups de yük olmuyor ups bosta cok kapasitif yaktırırmı
4. sistemde normalde florasan armatürler ve 20 kw toplayan bi klima gücü sabah 8 akşam 6 arası devamlı kullanılıyor

verebildigim bilgilere nazaran tafsiyelerinizi bekliyorum
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Ups,florasanlar ve klimalar kapasitif yük kaynaklarıdır.Klimalar 2 ay önce daha fazla mı çalışmaya başladı ya da kapasitif etki yaratacak başka yükler olabilir mi?
Ups ile şebeke nötrünün kısa devre olması bu konuda sıkıntı yaratmaz diye biliyorum.
 
UPS devrede kaldıgında, kapasitif enerjı sarfedeceğinden sayaçda da kapasitif sarfıyat kaydedecekdir. Önlem olarak ya kapatılacak, yada paralel olarak self takılacak.Bununla ilgili hesaplamaalr forumda mevcut. Ethem GÜNER beyde bununla ilgili çalışmalrını yayınlamışdı burada..
 
UPS gücünün %10'u kadar endüktif şönt reaktörü sisteme paralel bağlayın sorununuz çözülür.
 
endüktif şönt reaktörörü cözümünü teklif olarakişletmeye sunucam peki ups nötürü ile şebeke nötürü kesin olarak kompanzasyona end. veya kap. bir etkisi olup olmadıgı hakkında net bir bilgi veya cvp varmıdır acaba
 
UPS 'in nötrü ile şebekenin nötrünü birleştirmenin end. veya kap. bir etkisi olmaz.

dört ay boyunca oranlar %10 seviyelerinde diyorsun,bu dört aylık dönemde UPS varmıydı yokmuydu.
Eğer cevabın vardı ise sorunun UPS kaynaklıda olmayabilir.UPS ler yüksüz çalıştıklarında kapasitifi artırırlar.ancak her marka UPS için geçerli değil.
Kompanzasyon panonuzda bulunan kondansatör dizilimleri bağlantıları hakkındada biraz bilgi verirmisin.Röle ne kullanıldı.Tek fazdan mı bilgi alıp komp.yapıyorsun yahut 3 faz 3 akım trafolu bir rölemi kullanıyorsun.Bunlar hakkındada bilgi verirsen daha iyi olur.Önce bunları bir çözelim şönt reaktör işi sonraya kalsın.
 
UPS'lerin ortalama Cos Fi değerleri 0,8 dir. Sistemi kapasitif yönde etkiler ve tesiste bunu karşılayacak endüktif bir alıcı devrede değilse ( Hiç bir alıcı çalışmıyorsa ) %75 oranında kapasitif yazmasına neden olur.

Ayrıca, sistemi hem harmoniklerden hem de kapasitif düzeyde yormayacak power faktörü çok iyi olan UPS'lerde imal edilmektedir.
 
nötürlerin birleşik olması nın hiçbir önemi yok...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,178
Mesajlar
915,646
Kullanıcılar
449,939
Son üye
sorunsuzşofben

Yeni konular

Geri
Üst