ups ler ve aküler

kibrittt

Üye
Katılım
16 Mar 2013
Mesajlar
37
Puanları
1
Yaş
35
Selamlar,

20 kva bir ups almaya karar verdik,bir kaç firmadan fiyat aldım,çeşitli şeyler duydum.

içindeki akülerde neye dikkat etmem gerekiyor?Akü sayısına mı,markasınamı,amperine mi?

Mesela 32x9amper tam bakımsız kuru tip akü deniliyor.Bu uygunmudur?

Akü sayısı az olup amper mi yüksek olmalı?

Nelere dikkat etmem gerekiyor?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Merhaba.Bakın,20 kVA büyük bir ups çıkış gücüdür.Sıradan bir 650-850 VA line-interaktif ups seçiminde,tek bir akü (7-9 amper,12 volt gibi) vardır ve güç çok sınırlı olup,1 kVA'dan da az olduğundan,invertere amper girişi de oldukça azdır.Sizin seçeceğiniz ups sisteminde akü sayısının mümkün mertebede fazla olup,amperin, "volt*amper" şeklinde ups inverterine,daha düşük amper şiddeti,daha fazla voltla (Seri bağlanan akü grubuyla) girip bu ups'yi çalıştırması çok daha iyi olacaktır.Yüksek amper,düşük voltaj yerine düşük amper,daha yüksek voltajla,ups'niz girişte daha az akım,daha az ısı kayıplarıyla,sonuç olarak da kablo pabuçlarıyla akü kutuplarından olan kablo pabucu bağlantılarıyla güvenle girebilir.Yani fazla sayıda aküsü olup,ayni 20 kVA gücünü sağlayabilen bir ups,daha randımanlı dc-ac dönüşümünü,daha az kayıplarla yapabilir.

Zaten tüm ups sistemlerinde kullanılan tüm aküler Bakım gerektirmeyen,elektrolitleri seperatörlere özel olarak emdirilmiş "kuru" diye tabir edilen tam bakımsız tipteki sızdırmaz akülerdir.Bunlar da yüksek akımlar çekilmesine en uygun olanlarıdır.Marka olarak piyasada en popüler olanlarının olması,akü dayanımı,sürekliliği için önemli olabilir,buna dikkat edilirse daha iyi olur.Belirli bir markayı da özellikle belirtmemiz reklama,ayrıca haksız rekabete de girebilir.

Yine güç oldukça yüksek olduğundan,seçilecek aküleriniz mutlaka 12 volt,9 amperlik akü gruplarından olanları seçilmelidir.7 amper,12 voltluk alternatif diğer gruplardan da seçilmiş olmasınlar,çünkü gereksiz olarak ayni güç için,daha fazla sayıda bu 7 amperlik akü grubundan teşkil edilebileceklerdir.Göz önüne alınması gereken esas konular da bunlardır.Bir de servis hizmetlerinin yaygın ve tanınmış olduğu bir ups markası olmasının da,ayrıca satın alındıktan sonraki müşteri geri desteği (İyi bir hizmet kalitesi,güvenliği,istikrarı için,vb.) ups destek süresinin uzunluğu açısından ayrı bir önemi olabilir.Bu nedenle popüler bir marka olması da,sizin için özel bir önem taşıyor.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
O zaman 32x9amper tam bakımsız kuru tip akü lü ups uygundur diyorsunuz?
 
12V / 9Ah akü den 1 saat boyunca 9A akım çekebilirsin.
12*9=108Wh enerji depolu demektir.
32 adetde 32*108 = 3456 Wh enerjin var demektir.
Bu 1 saat boyunca kullanabileceğin miktardır.
Mesela 15 dakika için *4 = 13824 Wh kullanabilirsin.

Ben olsam 20 kVA güç için 9Ah lik akü kullanandan uzuk dururdum..

Ben olsam , ne kadar güce ihtiyacım var ? ne kadar süre bu gücü kullanacağım ? , sorularına cevap verdikten sonra ürün arardım..
 
12V / 9Ah akü den 1 saat boyunca 9A akım çekebilirsin.
12*9=108Wh enerji depolu demektir.
32 adetde 32*108 = 3456 Wh enerjin var demektir.
Bu 1 saat boyunca kullanabileceğin miktardır.
Mesela 15 dakika için *4 = 13824 Wh kullanabilirsin.

Ben olsam 20 kVA güç için 9Ah lik akü kullanandan uzuk dururdum..

Ben olsam , ne kadar güce ihtiyacım var ? ne kadar süre bu gücü kullanacağım ? , sorularına cevap verdikten sonra ürün arardım..

Binbaşı tam tersini söylemiş sanırım öyleyse...

Birde şöyle bir teklif aldım bu sizce nasıldır?(fiyatlar aşağı yukarı aynı)

ENEL 20 KVA UPS (3FAZ-1FAZ) (60x7AH AKÜ GRUBU)
DAHİL) (6-20 DAKİKA)

Ne kadar güce ihtiyacım sorusunada cevap olarak;

UPS geçiş olarak kullanılacak,yani fabrikada jeneratör var zaten,kesinti olduğunda bilgisayarlar ve serverlar kapanmasın diye UPS almak istiyoruz.UPS uzun süre yükte kalmayacak.30 saniye max. UPS devrede kalacak.
 
Son düzenleme:
Tersi bir yazı yok.
7Ah yerine 9Ah yazmış ki sizin sunduğunuz , ben yazdım ki 9Ah bile az , süren kısa olsa da.
Özellikle sıklıkla kesinti olup ups ye iş düşüyorsa.

Aramanız gereken başka özellikler var.
Kritik cihazlarsa ve adedi çok toplamı 20 ise , ayrı ayrı yapın , emniyet sistemlerinde yumurtaların aynı kefede olmaması önemlidir.
Ve kesinlikle online tip olmalıdır.
 
Yanlış anlamışım pardon.

2 server 50 adet bilgisayar var.(8 adeti laptop-12 adeti hepsibirarada bilgisayar modelinden)

Sürekli kesinti yok.Max 2 ayda 1 olur.
 
Bakın burada bilgiler çok az ve sınırlı seviyede ama yardımcı olmaya çalışalım. Öncelikle burada dikkat etmeniz harmonik problemidir. Kesinlikle 6 pulse doğrultucu kısmı diyotlu bir UPS almayın. En azından 12 pulse yani doğrultucu tarafında 12 adet diyot olan UPS tercih edin. Neden diyecek olursanız sisteminizde bir jeneratör ve bilgisayarlar ev en önemlisi server var. Bunlar harmoniklerden etkilenirler ve başınıza abuk sabuk arızalar çıkabilir. İkincisi kesinlikle şebekeyi online olarak takip eden bir UPS olmalıdır ve ayrıca bypass hattı da olmalıdır. Ve bu UPS girişinde ve çıkışında izole trafo olmalıdır. UPS çıkışı 2 faz olmalıdır. Akü seçimine gelecek olursak burada sizin beslediğiniz ekipmanların toplam gücünü hesaplayıp, en fazla ihtiyaç olacak süreyi hesaplayıp (ben bunu 1 saat tutmanızda fayda görüyorum çünkü herşey olabilir jeneratör devreye girmeyebilir vs. vs.) mutlaka 12 V akü kullanıp akü üreticisinin çekilen akıma göre deşarj süresi grafiğine bakarak ona göre bir akü kapasitesi seçmek gerekir diye düşünüyorum. Çünkü 7 AH bir akü 7 amper çekecek şekilde sistemi beslerken 1 saat dayanamaz. Çeşitli kalitedeki akülere olsa da bu süre maximum yarım saat olur. Ama 2 amper çeklicekse 3 saat dayanabilir. Dediğim gibi akü üreticisinin verdiği grafiklere bakarak karar verilmeli. Kaliteli bir UPS markası istiyorsanız Eaton, Masterguard markalarına bi bakın derim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,893
Kullanıcılar
449,605
Son üye
osaricicek

Yeni konular

Geri
Üst