UPS - Kesintisiz Güç Kaynağı ve Çeşitleri

Katılım
14 Eki 2006
Mesajlar
1,441
Puanları
1
Güç Kaynakları temel olarak 3 çeşide ayrılırlar. Bunlar;

1-) Eviricinin sürekli devrede olduğu beklemesiz olarak çalışan OnLine KGK’lar,

2-) Şebeke etkileşimli olarak çalışan Line Interactive KGK’lardır,

3-) Eviricinin sadece şebeke arızası durumunda yükü beslediği, beklemeli olarak çalışan Off Line KGK (Stand-By UPS)'ler,


OnLine KGK nedir?


OnLine KGK’larda şebekede enerji olsun ya da olmasın yük sürekli olarak evirici üzerinden beslenir. Şebekede enerji olduğu sürece hem aküler şarj edilir, hem de şebeke ile aynı frekansta çalışan evirici yardımıyla yük beslenir. Şebekede kesinti olması durumunda aküden aldığı enerjiyi yüke aktarır. Yükün bu biçimde beslenmesi sırasında şebekeden veya aküden besleniyor olması KGK çıkış gerilim kalitesi ve sürekliliğini değiştirmemektedir. Son teknoloji ürünler hep OnLine Güç Kaynağı mantığı ile üretilmektedir.

Online KGK sistemleri, motor-jeneratör uygulamaları gibi dengesiz frekansın sorun olduğu alanlarda da kullanılabilir. Ayrıca aşırı yüklenme, aşırı ısı, kısa devre gibi UPS üzerinde oluşan herhangi bir arıza durumunda yük Statik Anahtarlar üzerinden kesintisiz olarak şebekeye aktarılır. En iyi çıkış OnLine UPS sistemlerinde elde edilir. Çünkü şebeke arıza durumu hariç daima AC/DC/AC dönüşümü ile yüke enerji sağlar. Çıkış bu yüzden Off Line ve Line Interactive UPS sistemlerinden daha iyidir.

Line Interactive KGK’larda şebeke varken evirici pasiftir ve bu durumda şebeke gerilimini regüle eden kısım ve akü şarj birimi aktiftir. Akü grubu ve evirici kısmı, şebeke enerjisi kesildiğinde devreye girer ve aküler üzerinden yükü besler. Akülerin doldurulması şebekenin normal olduğu durumda eviricinin ters yönde işletilmesiyle sağlanır.

Şebeke hatası oluştuğunda Statik Aktarım Anahtarı açılır ve güç akışı akülerden UPS çıkışına doğru akmaya başlar. Çıkışa bağlı olan düşük anahtarlama geçişi özellikli regülasyon sistemi sayesinde gerilim düzenlemesi sağlanır ve gerçek düşük şebeke geriliminde (Brownout) de UPS’in çalışması sağlanır. Aksi halde UPS anahtarlarının aküden çalışma durumuna geçirilir. Bu durum UPS’in çok zayıf şebekelerde de çalışabilmesine imkan vermektedir.

Line Interactive KGK'lar piyasada özellikle voltaj regülasyonlu UPS olarak bilinmektedir. Bu doğrudur ancak; line interactive UPS'lerin birçoğu giriş gerilimini belirli toleranslar içerisinde kaldığı sürece olduğu gibi çıkışına yani yüke vermektedirler. Bu toleranslar cihaz üreticilerinin tercihine bağlı olarak değişebilmekle birlikte genel olarak 200 VAC ile 235 VAC aralığında oynamaktadır. Bu durum hassas cihazlar için oldukça önemli bir risktir.

Off Line KGK (Stand-By KGK)’lerde şebekede enerji bulunduğu sürece yük şebekeden beslenir, ancak evirici hazır bekletilir ve şebekede enerji kesildiği anda devreye girerek yükü beslemeye devam eder. Off Line UPS’ler tercih edilirken şebeke kesintisi durumunda devreye girme süresi en kısa olanı tercih edilmelidir. Daha çok tek kullanıcılı bilgisayar sistemleri ve çok hassas olmayan elektronik cihazlar için uygundur.


POWERCOMUPS.jpg



Line Interactive KGK


Line Interactive KGK ’ larda şebeke varken evirici pasiftir ve bu durumda şebeke gerilimini regüle eden kısım ve akü şarj birimi aktiftir. Akü grubu ve evirici kısmı, şebeke enerjisi kesildiğinde devreye girer ve aküler üzerinden yükü besler. Akülerin doldurulması şebekenin normal olduğu durumda eviricinin ters yönde işletilmesiyle sağlanır.

Şebeke hatası oluştuğunda Statik Aktarım Anahtarı açılır ve güç akışı akülerden Güç Kaynağı çıkışına doğru akmaya başlar. Çıkışa bağlı olan düşük anahtarlama geçişi özellikli regülasyon sistemi sayesinde gerilim düzenlemesi sağlanır ve gerçek düşük şebeke geriliminde (Brownout) de UPS’in çalışması sağlanır. Aksi halde UPS anahtarlarının aküden çalışma durumuna geçirilir. Bu durum Güç Kaynağının çok zayıf şebekelerde de çalışabilmesine imkan vermektedir.

Line Interactive KGK'lar piyasada özellikle voltaj regülasyonlu Güç Kaynağı olarak bilinmektedir. Bu doğrudur ancak; line interactive Güç Kaynaklarının birçoğu giriş gerilimini belirli toleranslar içerisinde kaldığı sürece olduğu gibi çıkışına yani yüke vermektedirler. Bu toleranslar cihaz üreticilerinin tercihine bağlı olarak değişebilmekle birlikte genel olarak 200 VAC ile 235 VAC aralığında oynamaktadır. Bu durum hassas cihazlar için oldukça önemli bir risktir.

Off Line Güç Kaynakları (Stand-By UPS)’lerde şebekede enerji bulunduğu sürece yük şebekeden beslenir, ancak evirici hazır bekletilir ve şebekede enerji kesildiği anda devreye girerek yükü beslemeye devam eder. Off Line UPS’ler tercih edilirken şebeke kesintisi durumunda devreye girme süresi en kısa olanı tercih edilmelidir. Daha çok tek kullanıcılı bilgisayar sistemleri ve çok hassas olmayan elektronik cihazlar için uygundur.


Off Line Güç Kaynağı (Stand-By UPS)


Off Line Güç Kaynağı(Stand-By UPS)’lerde şebekede enerji bulunduğu sürece yük şebekeden beslenir, ancak evirici hazır bekletilir ve şebekede enerji kesildiği anda devreye girerek yükü beslemeye devam eder. Off Line KGK’ler tercih edilirken şebeke kesintisi durumunda devreye girme süresi en kısa olanı tercih edilmelidir. Daha çok tek kullanıcılı bilgisayar sistemleri ve çok hassas olmayan elektronik cihazlar için uygundur.


Kombi Ups (Güç Kaynağı)


Kombi Ups ( Güç Kaynağı )’lerde şebekede enerji bulunduğu sürece yük şebekeden beslenir, ancak evirici hazır bekletilir ve şebekede enerji kesildiği anda devreye girerek yükü beslemeye devam eder. Off Line UPS’ler tercih edilirken şebeke kesintisi durumunda devreye girme süresi en kısa olanı tercih edilmelidir. Daha çok tek kullanıcılı bilgisayar sistemleri ve çok hassas olmayan elektronik cihazlar için uygundur.


ACDC UPS (Güç Kaynağı)


ACDC UPS ( Güç Kaynağı )’lerde şebekede enerji bulunduğu sürece yük şebekeden beslenir, ancak evirici hazır bekletilir ve şebekede enerji kesildiği anda devreye girerek yükü beslemeye devam eder. Off Line UPS’ler tercih edilirken şebeke kesintisi durumunda devreye girme süresi en kısa olanı tercih edilmelidir. Daha çok tek kullanıcılı bilgisayar sistemleri ve çok hassas olmayan elektronik cihazlar için uygundur.


Alıntıdır!
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
sayın kardeşim size birsorumolacak ben 3adet 12volt65amper jel akü alsam parelel bağlantı yapıp ordan güç kaynağına yönertsem evin elektriğini karşılarmı?birde aküleri geri dönüşümlü olarak şarj ettirme gibi şanşımız varmı varsada ne yapmam lazım ben birşey denedim elektrikler kesilince tv oynattı ve lambayıda yaktı
 
Merhaba arkadaşlar bizim server odamıza ait bit ups almamız gerekiyor...odamız sadece bilgisayar,kasa,monitor,klima,router ve switchlerden oluşuyor...ben takriben 2 kva lık bişi yeter diye düşünüyorum...siz nasıl bişi önerirsiniz yada nelere dikkat etmemiz gerekir...yardımcı olursanız sevinirim...saygılarımla...
 
UPS seçim programlarından yararlanabileğiniz gibi,cihaz üzerindeki etiketler üzerinden yarar
lanarakgüç seçimi yapabilirsiniz.ONLİNE tip seçmenizde yarar var.
 
Server gibi kesintisiz enerjiye muhtaç olan cihazlar için mutlaka ve mutlaka ONLINE ups gereklidir.
 
slm arkadaşlar 1 kw rüzgar türbini için 4kwlık ups cihazı online seçmeliyim.yada 4 kwlık ups cihazın devre şeması varsa çok iyi olur almaktansa yapmak daha iyi olur tabiki satın almakla yapmak arasında maliyeti aynıysa gerek yok satın almak daha mantıklı olur.görüşlerinizi bekliyorum saygılar
 
online ups yerine alternatif bir sistem var mı ?
 
merhabalar arkadaş lar benim sorum 2 adet masa üstü 1 adet diz üstü 2 adet adsl modem 2 adet nokta vuruşlu yazıcı için ne kadar güçte bir ups kullanmalıyım ve kullanacağım jeneratör ne kadarlık olmalı cevaplarsanız sevinirim..
teşekkürler....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,255
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst